witam,
mam pytanie: co to jest za silnik, czy to mogą być silniki stosowane w wentylatorach komputerowych?
pozdrawiam
mam pytanie: co to jest za silnik, czy to mogą być silniki stosowane w wentylatorach komputerowych?
pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzaklinacz7 napisał:witam,
Quarz napisał:No, tu akurat się mylisz - co z przykrością stwierdzam. A to dlatego, że jeżeli magneśnica jest wykonana w postaci elektromagnesu, to elektromagnes ten, będąc położony na wirniku, wymusza zastosowanie poerścieni ślizgowych i szczotek. Zatem nie można już mówić o silniku bezszczotkowym prądu stałego.Na koniec dopowiem tylko, iż w maszynach tego typu wielkich mocy czyni się podobnie, ale tam często magneśnica wykonana jest w postaci elektromagnesu i wtedy dysponuje się przy regulacji takiej maszyny jeszcze jednym parametrem regulacyjnym (oprócz zmiany napięcia zasilania) w postaci zmiany wartości prądu magnesowanie (docelowo w maszynie; zmiana strumienia magnetycznego).
zaklinacz7 napisał:a znacie jakąś ksiązkę, gdzie mógłbym znaleźć o tym silniku coś, w moim podręczniku do maszyn ni ma nawet nic o takim czymś,
krzychol66 napisał:Quarz napisał:No, tu akurat się mylisz - co z przykrością stwierdzam. A to dlatego, że jeżeli magneśnica jest wykonana w postaci elektromagnesu, to elektromagnes ten, będąc położony na wirniku, wymusza zastosowanie poerścieni ślizgowych i szczotek. Zatem nie można już mówić o silniku bezszczotkowym prądu stałego.Na koniec dopowiem tylko, iż w maszynach tego typu wielkich mocy czyni się podobnie, ale tam często magneśnica wykonana jest w postaci elektromagnesu i wtedy dysponuje się przy regulacji takiej maszyny jeszcze jednym parametrem regulacyjnym (oprócz zmiany napięcia zasilania) w postaci zmiany wartości prądu magnesowanie (docelowo w maszynie; zmiana strumienia magnetycznego).