logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-2184MT - cienka pozioma linia na ekranie, brak obrazu, co robić?

kaumuk 10 Gru 2006 17:40 1472 11
REKLAMA
  • #1 3316368
    kaumuk
    Poziom 2  
    Witam, moj problem polega na tym, iż nagle przestał być wyświetlany obraz a na ekranie widać tylko cienką, poziomą linię mniej więcej na środku ekranu. Co może być przyczyną, czy da się to naprawić i czy jestem w stanie sam to zrobić choć przyznam, że nie jestem biegły w tej materii. Ewentualnie jaki może być koszt na dzień dzisiejszy takiej naprawy. Dołączam zdjęcie choć w rzeczywistości linia jest o wiele cieńsza. Za wszelką pomoc z góry dziękuję!!! Pozdrawiam :cry:
    Moderowany przez zdzich42:

Foto usunąłem, każdy fachowiec wie jak wygląda brak odchylania pionowego

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3316408
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    padł ci pion czyli brak dochylania pionowego. Jeśli jesteś nie dość biegły w tej materii i nie posiadasz chociarz zalążka warsztatowego i minimum wiedzy to nie pchaj sie bo mozesz narobic więcej szkód.Co do opłaty za naprawę to nietety co region to inne stawki. POzdrawiam!!
  • Pomocny post
    #3 3316443
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    zanieś od razu do serwisu , może być padnięta końcówka , przy okazji sprawdzić trzeba będzie filtracje zasilania po stronie wtórnej , a pewnie nie masz oscyloskopu , także trzeba mieć i wiedzę i zaplecze techniczne ...

rozgrzebiesz , potem koszty wzrosną jeżeli jakikolwiek serwis zechce siąść do takiego sprzętu :idea:
  • REKLAMA
  • #4 3316906
    kaumuk
    Poziom 2  
    Tak orientacyjnie jaki jest przedział cenowy za w/w naprawę? Chcę mieć chociaż ogólne pojęcie czy warto to naprawiać czy dać sobie spokój i szykować pieniądze na nowy TV. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #5 3317024
    picador
    Poziom 33  
    jak nie będzie większych usterek to koszt powinien sie zamknąć w 50 zł
  • REKLAMA
  • #6 3318452
    kaumuk
    Poziom 2  
    Ok dzięki serdeczne panowie za pomoc. Pozdrawiam :!:
  • REKLAMA
  • #7 3318634
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    50 ? Radzę ci ,żebyś zabrał przynajmniej 100 zł.
  • #8 3318665
    hildek
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    to zalezy gdzie sie trafi :P
  • #9 3318694
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Żeby za naprawę zapłacić w dzisiejszych czasach 50 zł. trzeba wyjątkowo dobrze trafić. Np. do mnie :D.
  • #10 3318833
    picador
    Poziom 33  
    oj , trafiaja się usterki w TV za które klient płaci 30 zł , w przypadku tego sonego 100 zł to i tak już dużo bo cały sprawny warty nie wiecej niż 350 zł ,
  • #11 4008464
    jarek_ch123
    Poziom 11  
    MAm taki sam problem z tym modelem telewizora. Kiedyś trochę dłubałem w telewizorach. Pytanie do fachowców : jak i gdzie szukać usterki (dodam, że mam do niego schemat)
    Pozdrawiam
  • #12 4008548
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Najpierw sprawdź napięcia zasilające pion przerwy i zimne luty na scalaku pionu i okolicy .
    Potem wymiana elektrolitów w pionie i zasilaniu .
    Następnie wymiana scalaka pionu .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-2184MT pojawił się problem z brakiem obrazu i cienką, poziomą linią na środku ekranu, co wskazuje na uszkodzenie układu pionowego (brak dochylania pionowego). Przyczyną może być uszkodzona końcówka mocy pionu, zimne luty, uszkodzony scalak pionu lub problemy z filtracją zasilania po stronie wtórnej. Naprawa wymaga specjalistycznej wiedzy, oscyloskopu oraz odpowiedniego zaplecza warsztatowego, dlatego niezalecane jest samodzielne rozkręcanie bez doświadczenia. Koszt naprawy, jeśli nie wystąpią poważniejsze usterki, może wynieść około 50-100 zł, jednak ceny różnią się w zależności od serwisu i regionu. W przypadku poważniejszych uszkodzeń koszt może być wyższy, a wartość sprawnego telewizora tego modelu to około 350 zł. Zaleca się oddanie sprzętu do profesjonalnego serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA