logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

marantz sr5200 + creative audigy 2 zs ... kabel optyczny??

TreChaL 11 Gru 2006 22:04 3430 13
REKLAMA
  • #1 3321099
    TreChaL
    Poziom 12  
    Probuje rozwiazac nastepujacy problem..
    Kupilem siedmio kanalowy (6.1) wzmacniacz marantz'a sr5200 a w moim laptopie mam karte dzwiekowa creative'a audigy2 zs..
    problem jest taki iz po polaczeniu ich kablem optycznym przy pracy wzmacniacza w trybie didital, dziala on TYLKO jako stereo (przod lewy i prawy) reszta glosnikow nie dziala, a i pozostale systemy kodowania nie sa obslugiwane wogole.. dziwi mnie to dlatego gdyz w trybie ANALOG po podlaczeniu ich zwyklym kablem jack/2xchinch obslugiwane sa wszystkie tryby kodowania, wszystkie glosniki dzialaja..
    Moje pytanie jest takie, czy robie poprostu cos zle, czy poprostu tak juz jest, czy moze to kwestia ustawien w Marantz'ie.
    Za pomoc z gory wielkie dzieki, Tomek
  • REKLAMA
  • #2 3321183
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Niestety, żeby przekazać dźwięk wielokanałowy cyfrowo karta musiała by go zakodować w Dolby Digital (albo DTS). A tego nie potrafi...

Wiem z netu, że takie cudo, co potrafi kodować w DD teoretycznie istnieje - ale w naturze nie widziałem.
  • REKLAMA
  • #3 3321208
    TreChaL
    Poziom 12  
    Chodzi o to wlasnie, ze karta ta obsluguje dts, dd..
  • REKLAMA
  • #4 3321329
    mmm777
    Poziom 31  
    Tak, potrafi, ale nie w tą stronę...
    To znaczy potrafi z DD zrobić kilka kanałów analogowych,
    ale z kilku kanałów analogowych zrobić DD nie potrafi.
  • #5 3321482
    TreChaL
    Poziom 12  
    To wlasciwie w jakim celu w karcie tej jest wyjscie optyczne?
    A druga sprawa jest taka.. nadal dziwi mnie fakt, iz amplituner ten ze sygnalu stereo, ze zwyklego kabelka potrafi duzo zrobic, a z sygnalu optycznego, zupelnie nic, tzn tylko zwykle stereo, TO MNIE DZIWI!! moze poprostu zbyt malo wiem w tym temacie i poprostu czegos tu nie rozumiem? Wytlumaczcie mi to blizej..
    dorzuce dwa linki..
    http://www.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=205&product=10769
    http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/moreinfo.cfm/Product_ID/826
  • #6 3321543
    mmm777
    Poziom 31  
    Żeby można było optycznie podłączyć się do wzmacniacza... :)
    Połaczenie optyczne gwarantuje najmniejszą ilość problemów - masz gwarancję, że np. każde załączenie lodówki nie będzie słyszalne w głośnikach.

To znaczy, jeżeli ogladasz film (i masz właściwą konfigurację) karta przepuści wielokanałowy sygnał z płyty do wzmacniacza - i będzie cudnie!
    (Puść sobie `Master & Commander' ('Pan i władca...') - te przelatujące kule armatnie, - to druzgotane drewno... Miodzio... Przepraszam za dygresje :) )

Jeżeli masz podłaczony do karty zestaw głośników do dźwięku przestrzennego - bedziesz słyszał z głośników przestrzennie - bo karta zdekoduje sygnał.
  • REKLAMA
  • #11 3321673
    TreChaL
    Poziom 12  
    Wiec moze zabrzmi to glupio i jestem tepakiem..
    ale po jaka cholere robia oni w tej karcie wyjscie optyczne
    skoro w praktyce nie mozna z niego poza stereo kozystac,
    (jest dla mnie jasne, ze chodzi o jakosc sygnalu.. ale tylko stereo)
    mogli zostawic tylko wyjscia analogowe i tyle
    jest to dla mnie wogole nie zrozumiale :D
  • #12 3321708
    mmm777
    Poziom 31  
    Znam ten ból... :)
    W moim sprzęcie nie ma wejść analogowych innych niż stereo, więc mam przechlapane...

Wielokanałowy dżwięk z fimu jest? Jest!
    Stereo najwyższej jakości jest? Jest!

A do gier? z Xboxa jest DD! :)
  • #13 3321719
    TreChaL
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki za pomoc i za te kilka rad :D
  • #14 3340993
    TreChaL
    Poziom 12  
    A moze ktos ma jeszcze jakas uwage, rade w tym temacie??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia wzmacniacza Marantz SR5200 do laptopa wyposażonego w kartę dźwiękową Creative Audigy 2 ZS za pomocą kabla optycznego. Połączenie optyczne działa tylko w trybie stereo (lewy i prawy kanał), natomiast pozostałe kanały wielokanałowe (6.1) nie są aktywne, a wzmacniacz nie obsługuje innych systemów kodowania dźwięku. W trybie analogowym, przy użyciu kabla jack/2xchinch, wszystkie tryby kodowania i kanały działają poprawnie. Dyskusja wyjaśnia, że karta Creative Audigy 2 ZS nie potrafi zakodować sygnału wielokanałowego w formacie Dolby Digital lub DTS na wyjściu optycznym, a jedynie dekoduje sygnał cyfrowy do analogowego wielokanałowego. Aby uzyskać wielokanałowy dźwięk cyfrowy przez optykę, potrzebne jest urządzenie kodujące sygnał (np. zewnętrzny enkoder Dolby Digital). Wyjście optyczne w karcie służy głównie do przesyłania stereo lub dekodowanego sygnału z filmów i gier, a nie do przesyłania wielokanałowego sygnału cyfrowego z laptopa. Wskazano również, że połączenie optyczne minimalizuje zakłócenia elektromagnetyczne, co jest korzystne dla jakości dźwięku. W dyskusji pojawiły się linki do produktów Creative, które mogą pełnić funkcję enkodera Dolby Digital, umożliwiając przesyłanie wielokanałowego dźwięku cyfrowego do wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA