logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD Belinea 2025S1 migotanie przy ciemnych tłach, Radeon X700, 1400x1050, 60 Hz

Pitus1985 12 Gru 2006 17:36 2131 9
REKLAMA
  • #1 3323576
    Pitus1985
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie i proszę o pomoc. Jak już wyżej napisałem mam problem z leciutkim migotaniem obrazu przy ciemnych tłach, posiadam karte grafiki radeon X700, zainstalowałem najnowsze sterowniki zarówno do karty jak i do monitorka a problem nie ustąpił. Dodam, że pracuje w rozdzielczości 1400x1050 przy odświeżaniu 60 Hz. (wyższego nie da sie ustawic) a jak zmniejsze rozdzoelczosc to literki nie wygladaja zbyt ładnie. Prosze o rade :)
  • REKLAMA
  • #2 3331636
    Khazar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    To jest maksymalna rozdzielczość tego monitora? A czy jak zmienisz rozdzielczość na mniejszą też migocze? U mnie wygląd literek też mnie nie satysfakcjonował, więc w opcjach pozmieniałem troszkę. PPM na pulpicie/Właściwości/Wygląd/Efekty i tu wyłączyłem opcję wygładzania krawędzi czcionek ekranowych (u mnie wtedy są ładniejsze, a u ciebie możesz poeksperymentować i albo wyłączyć tą opcję albo włączyć inny tryb wygładzania).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3331875
    Pitus1985
    Poziom 10  
    Dzieki za odpowiedz, ale monitor zwrociłem do sklepu (była usterka) i wzielem LG 19" i jestem duzo bardziej zadowolony. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3331884
    Khazar
    Poziom 13  
    No to dobrze, a co do tych ustawień co podałem możesz pokombinować i zobaczyć jak wygląda czcionka na lcd...bo na różnych lcd różnie jest i warto dopasować do własnych potrzeb :)

Pozdrawiam.
  • #5 3331953
    Pitus1985
    Poziom 10  
    Na moim nowym LG L1919S czcionka wyglada naprawde super duzo lepiej niz na Belinei, brak jakiegokolwiek migotania, probowałem z tymi wygladzaniami czcionek i szczerze mowiac bardziej mi sie podoba jak jest standardowie wygładzanie.
  • #6 3334031
    Khazar
    Poziom 13  
    No to wszystko zależy właśnie od samego monitora. Na różnych monitorach różnych firm widać inne różnice w wyświetlaniu obrazu. Wiadomo każdy ma swój gust, a sprzęt dopasowuje do swoich potrzeb.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3349156
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Monitor ten posiada wejście D-Sub i DVI.
    Przy korzystaniu z DVI obraz jest nieporównywalnie lepszy jak z D-Sub.
    Poza tym panoramiczna 20-stka i zwykły 19" to dwie różne sprawy.
  • #8 3355001
    Ryszard50
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam! Calkowicie zgadzam sie z RICI majac do dyspozycji DVI jakosc jest zdecydowanie majlepsza -ale wracajac do przestawiania ustawien a zwlaszcza czestotliwosci odswiezania ekranu ,wiekszosc uzytkownikow popelnia zasadniczy blad ,zwiekszajac czestotliwosc ponad 60Hz- zmiana na wyzsza powoduje w wiekszosci przypadkow uszkodzeniem inwerterow. Monitory LCD pracuja na innych zasadach i zwiekszanie czestotliwosci odswiezania ekranu nic nie daje-Pozdrawiam i zycze milych i zdrowych Swiat
  • #9 3356593
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    No tak już jest.Ja zajmuję się na codzień LCD,i miałem klienta króry nagminnie zmieniał odświeżanie na 75Hz i miał problemy,do tego nie można było wytłumaczyć w żaden sposób że LCD ma tylko 1 rozdzielczość,a przy innych tylko rozciąga,i jest przez to brak ostrości.W monitorach LCD nie ma pojęcia odświeżania.Tam nie ma lampy,nic nie miga,więc po co eksplaatować sprzęt na wywindowanych parametrach,przez co się skraca jego żywotność,a to i tak nic nie daje.Powinien ktoś tu Opisać zasadę działania i urzytkowania monitorów LCD,i postawić to na górze jako info dla niewiedzących :) .Nie wszystkim wystarcza to że producent zaleca ...Trzeba im powiedzieć wprost że nie powinno się.Każdy monitor ma jedną i tylko jedną rozdzielczość,i przy zakupie trzeba się z tym pogodzić.Odświeżania nie ma,więc należy ustawić 60Hz nie dla tego że producent tak zaleca,lecz dlatego że tak ma być.Podnoszenie powoduje usterki a nie poprawę obrazu.
  • #10 3357084
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Teorię LCD można poszukać w sieci.
    Jednak ze względu na wiele zapytań wstawiłem trochę informacji jako temat przyklejony na samej górze działu monitorów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem migotania obrazu przy ciemnych tłach na monitorze LCD Belinea 2025S1 z kartą graficzną Radeon X700, pracującym w rozdzielczości 1400x1050 przy 60 Hz, nie ustąpił mimo aktualizacji sterowników. Migotanie może być związane z samym monitorem, gdyż różne modele LCD różnie wyświetlają obraz i czcionki. Zalecane jest eksperymentowanie z wygładzaniem krawędzi czcionek w systemie, co może poprawić czytelność tekstu. Monitor Belinea 2025S1 posiada wejścia D-Sub i DVI, przy czym sygnał DVI zapewnia znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. W przypadku LCD zwiększanie częstotliwości odświeżania powyżej 60 Hz jest niezalecane i może prowadzić do uszkodzenia inwertera, ponieważ monitory LCD działają inaczej niż CRT i mają jedną natywną rozdzielczość. Użytkownik wymienił monitor na LG L1919S 19", który zapewnia lepszą jakość obrazu i brak migotania. W dyskusji podkreślono, że dla LCD ważne jest ustawienie natywnej rozdzielczości i standardowego odświeżania 60 Hz, a podnoszenie tych parametrów nie poprawia jakości i może skrócić żywotność sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA