logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do projektowania i konfiguracji sieci komputerowej polecacie?

maciek11 12 Gru 2006 20:32 1809 2
REKLAMA
  • #1 3324245
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Wiem że istnieją jakieś programy pozwalające na zaprojektowanie sieci komputerowej. Chodzi mi dokładnie o coś co pozwoli na "wymyślenie" połączeń między switchami, komputerami, serwerem itp., oraz ich konfigurację. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3324791
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    A na ile komputerów Ty sięć chcesz planować ? na tysiac, dwa ? Przeciez do tego trochę pomyślunku tylko trzeba...
    Masz serwer. To łaczysz go do switch-a. Do switcha podłaczas komputery. Jak potrzbujesz podłączyć więcej switch-ów, a nie możesz do serwera to podłączasz do istniejącego switch-a kosztem utworzenia "wąskiego gardła" do serwera itp.
    Co do konfiguracji to co chcesz programem kofigurować ? Jeżeli na serwerze masz serwer DHCP to po prostu podłączasz kompy i looz. Jak nie masz to wymyślasz sobie IP w sieci i przechadzasz się wszędzie i wpisujesz z palca :)
  • #3 3325039
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    A co w przypadku jakiś większych sieci. Projektowanie wszystkiego na kartce jest raczej mało wygodne i pracochłonne. Po za tym chodzi mi też o zaprojektowanie instalacji, puszczenie przewodów, rozmieszczenie gniazdek itd. Słyszałem że są programy które to realizują, ale nie znam niestety nazwy żadnego z nich.
REKLAMA