logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć napięcie i moc baterii miernikiem? Różnice między pełną a rozładowaną

lomandiator 12 Gru 2006 21:43 1913 2
  • #1 3324555
    lomandiator
    Poziom 1  
    Witam i przepraszam za te pytanie. Jestem poczatkujacy. Mam miernik i z ciekawosci mierze sobie napiecie na baterii. Pokazuje mi 3,55V (3,6) czyli OK. Ale tak samo pokazuje na wyczerpanej i na pelnej dlaczego? I jeszcze pytanko. Jak ustawic miernik zeby zmierzyc jej jakby moc (bo jak jest wyczerpana to powinno byc 0 a naladowana to iles tam). Z gory dzieki i sory za obnizanie poziomu forum.
  • #2 3324634
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    mocy baterii nie mozesz zmierzyc jestto nie mozliwe!!!!

a co do miernika to nie mozliwe ze na wyczerpanej ci pokazuje to samo!!! chyba cos zle robisz alebo masz 2 dobre baterie :D:D:D
  • #3 3327611
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    xHaKeReK Każdy ma prawo pytać, ale nie otrzymywać durnych odpowiedzi.
    Czy ty w ogóle wiesz co piszesz każąc autorowi tematu mierzyć prąd zwarcia baterii?
    W najgorszym przypadku może wybuchnąć bateria (o tym napisałeś), ale może też rozwalić się miernik lub spalić bezpiecznik na zakresie amerowym (koszt kilkudziesięciu złotych).
    Do pomiaru pojemności (nie mocy) baterii służą specjalne mierniki. Metoda takiego pomiaru była opisywana na Elektrodzie, więc użyj przycisku Szukaj.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
REKLAMA