logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić poziom energii w akumulatorkach i bateriach za pomocą miernika?

kondimybondi 04 Wrz 2007 18:35 4751 9
  • #1 4250245
    kondimybondi
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Czy można to sprawdzić za pomocą miernika. PS> Pytanie tyczy sie zarówno akumulatorków jak i zwykłych baterii. jesli mozna gg 8502911

Moderowany przez skryn:

Przeniosłem z "Inne".

• #2 4250267
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Wystarczy pomierzyć napięcie pod obciążeniem. Np. akumulator NiMh (chociażby paluszek), gdy jest pełny ma 1,3 - 1,45V, później napięcie to spada do nominalnego 1,2, dalej leci aż do 0,9 - 1V (gdzie to napięcie uważa się za stan głębokiego rozładowania).
  • #3 4250275
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    kondimybondi napisał:
    Czy można to sprawdzić za pomocą miernika. PS> Pytanie tyczy sie zarówno akumulatorków jak i zwykłych baterii. jesli mozna gg 8502911

Metodą pomiaru prądu i napięcia przy krótkim kontrolnym rozładowaniu rezystancją. Oczywiście w określonym czasie np. 100 sekund. Pomiary robimy co 10 s i wykreślamy wykres. Na podstawie wykresu możemy policzyć rezystancję statyczną i dynamiczną baterii a także w porównaniu z nową ( ta sama procedura wykonywania wykresu) ocenić ile zostało w niej jeszcze energii. Można też policzyć tą energię za pomocą rachunku całkowego np. uproszczoną metodą graficzną.
  • #4 4250402
    kondimybondi
    Poziom 12  
    i uda mi się to każdym miernikiem uniwersalnym?
  • #5 4250651
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Tak, takim z promocji w Obi za 9,99 też. Rozumiem że zadając pytanie chodziło Ci bardziej o to w jakim stanie są baterie (świeżo naładowane / rozładowane prawie do końca), a nie o konkretną liczbę energii wewnątrz.
  • #6 4250875
    kondimybondi
    Poziom 12  
    dokładnie, poprostu mam baterie (akumulatorki) które są nowe i nie mają w sobie w ogóle energii ... PRZY OKAZJI : Czy możecie mi powiedzieć jak długo ladujemy konkretne baterie np 1450mAh i 800 mAh
  • #7 4251907
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    kondimybondi napisał:
    dokładnie, poprostu mam baterie (akumulatorki) które są nowe i nie mają w sobie w ogóle energii ... PRZY OKAZJI : Czy możecie mi powiedzieć jak długo ladujemy konkretne baterie np 1450mAh i 800 mAh

Zalecany jest prąd "10-cio godzinny" ale to gdy dysponujemy odpowiednią ładowarką z regulacją tego prądu. Jeżeli mamy jakiś automatyczny wynalazek to należy sprawdzać czy akumulatory lub ładowarka się zbytnio nie nagrzewa ( to powinno być co najwyżej ciepłe a nie gorące) i nie przekraczamy zbytnio kilkunastu godzin co często się zdarza kobietom zostawiającym w domu ładowarki gdy wyjeżdżają na weekend. Skutki odpowiedniego ładowania akumulatorów przekładają się na jego "długowieczność" i tak jest np. z akumulatorami w samochodzie.
  • #8 4252025
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Czasami producent pisze jakim prądem najlepiej ładować akumulator. Np. na akumulatorkach GP2300 producent pisze żeby ładować przez 16 godzin prądem 220mA, na Sanyo 2700mAh nic nie piszą. Tyle zaleceń.
    Moja ładowarka (GP PowerBank) ładuje cztery akumulatorki prądem 512mA, a dwa prądem 1025mA.
    Są ciepłe (a nawet gorące), ale ładowarka ma zabezpieczenia:
    - termiczne (pilnuje żeby nie przekroczyć temperatury dopuszczalnej (45*C))
    - -dV - pilnuje napięcia podczas ładowania (wynikające z charakterystyki ładowania akumulatora)
    - timer (pilnuje żeby nieprzekroczyć maksymalnego czasu ładowania)
    W ładowarke wciska się akumulatorki i zostawia, a automatyka sama pilnuje kiedy skończyć ładować (po naładowaniu podłądowuje akumulatorki (ładowanie podtrzymujące) - gdyż występuje zjawisko samorozładowania (ok 1.5% pojemności dziennie).
  • #9 4254038
    markjer
    Poziom 11  
    kondimybondi napisał:

Obliczanie czasu ładowania:

................................. pojemność akumulatorka (mAh) x 1,4
    czas ładowania (h) = ------------------------------------------------
    ....................................prąd ładowania prostownika (mA)
  • #10 4276003
    kondimybondi
    Poziom 12  
    MAM MIERNIK . POwiedzcie mi teraz proszę jak prostakowi bez szkoły ;) co mam zrobić żebyzmierzyćmiernikiem baterię - gdzie włożyćkabelki na co ustawić i który (czarny czy czerwony) przytknąć do + czy do minusa , jeśli ktoś może to gg 8502911

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poziom energii w akumulatorkach NiMH i zwykłych bateriach można sprawdzić miernikiem uniwersalnym poprzez pomiar napięcia pod obciążeniem. Pełny akumulator NiMH ma napięcie około 1,3-1,45 V, które spada do nominalnego 1,2 V, a poniżej 0,9-1 V oznacza głębokie rozładowanie. Dokładniejszą metodą jest kontrolowane rozładowanie przez rezystancję, pomiar prądu i napięcia co 10 sekund przez określony czas (np. 100 s), co pozwala wyznaczyć rezystancję statyczną i dynamiczną oraz oszacować pozostałą energię. Do pomiaru wystarczy każdy miernik uniwersalny, nawet tani model z marketu.

Czas ładowania akumulatorków zależy od ich pojemności i prądu ładowania; zalecany jest prąd 10-godzinny (C/10). Przykładowo, akumulatory GP2300 powinny być ładowane prądem 220 mA przez 16 godzin. Automatyczne ładowarki, takie jak GP PowerBank, stosują zabezpieczenia termiczne, kontrolę napięcia (dV) i timer, aby zapobiec przeładowaniu. Czas ładowania można obliczyć ze wzoru: (pojemność mAh × 1,4) / prąd ładowania mA. Po naładowaniu ładowarki utrzymują akumulatory w stanie podtrzymującym, kompensując samorozładowanie (ok. 1,5% pojemności dziennie).

Podstawowe wskazówki do pomiaru miernikiem: podłączyć przewody do odpowiednich gniazd miernika, ustawić pomiar napięcia DC, czarny przewód do minusa, czerwony do plusa baterii lub akumulatorka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA