logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson AcuLaser C1100 - Jak naprawić błąd Service Req E527?

skrzyniu 13 Gru 2006 12:09 7569 8
REKLAMA
  • #1 3326181
    skrzyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 67
    Witam,

Drukarka wywala mi błąd Service Req E527

Nie mam service manual i nie wiem co ją boli. Bardzo prosze o pomoc

Kris
  • REKLAMA
  • #2 4758816
    Bodekj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Uszkodzony fuser unit.
  • REKLAMA
  • #3 4768617
    Pampuch
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Bodekj - na jakiej podstawie to mówisz? Sprzedajesz części do tego?

E527 - Deve Home Position Sensor Error (czujnik pozycji magazynka z developerami)

A oto kolejka części, jaką trzeba sprawdzić.
    􀂄 MOTOR ASSY MAG
    􀂄 HARNESS ASSY MAIN
    􀂄 LV/HVPS
    􀂄 SENSOR ROTARY HOME POSI
    􀂄 PWBA MCU

W praktyce:
    1) Wyjmij Photoconductor Unit, zamknij obudowę A i ręką sprawdź czy magazynek z developerami oraz tonerami swobodnie się obraca. Czasami jest źle włożony toner i sprzęt jest mechanicznie zblokowany.
    2) Rozsypujący toner zasypał optyczny czujnik. Znajdziesz go pod płytą HVPS - płyta wysokiego napięcia po lewej stronie drukarki. Odkręcasz lewą zaślepkę płyty głównej, następnie lewa obudowa (4szt śrubki), odpinasz przewody od największej płyty główne (2 taśmy, i 4wtyczki - coś koło tego). Płyta trzyma się na 6śrubkach. Pod płytą znajdziesz czujnik oraz czujnik. Sprężone powietrze, czyścisz i składasz sprzęt. Powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #4 4882097
    mirage76
    Poziom 1  
    Pampuch napisał:
    Bodekj - na jakiej podstawie to mówisz? Sprzedajesz części do tego?

E527 - Deve Home Position Sensor Error (czujnik pozycji magazynka z developerami)

A oto kolejka części, jaką trzeba sprawdzić.
    􀂄 MOTOR ASSY MAG
    􀂄 HARNESS ASSY MAIN
    􀂄 LV/HVPS
    􀂄 SENSOR ROTARY HOME POSI
    􀂄 PWBA MCU

W praktyce:
    1) Wyjmij Photoconductor Unit, zamknij obudowę A i ręką sprawdź czy magazynek z developerami oraz tonerami swobodnie się obraca. Czasami jest źle włożony toner i sprzęt jest mechanicznie zblokowany.
    2) Rozsypujący toner zasypał optyczny czujnik. Znajdziesz go pod płytą HVPS - płyta wysokiego napięcia po lewej stronie drukarki. Odkręcasz lewą zaślepkę płyty głównej, następnie lewa obudowa (4szt śrubki), odpinasz przewody od największej płyty główne (2 taśmy, i 4wtyczki - coś koło tego). Płyta trzyma się na 6śrubkach. Pod płytą znajdziesz czujnik oraz czujnik. Sprężone powietrze, czyścisz i składasz sprzęt. Powinno wystarczyć.

Mam ten sam problem...
    zdjąłem płytkę ale gdzie tam jest jakiś czujnik? Tylko blacha i przewody Proszę o wskazówkę
    Pozdrawiam
  • #5 4883218
    Pampuch
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.

Wczytałem się w mój opis i faktycznie - gafa na maksa - "Pod płytą znajdziesz czujnik oraz czujnik" :)

Pod płytą HVPS (wysokiego napięcia - ta największa). Pod tą płytą jest czujnik optyczny oraz silnik obracającą całym mechanizmem developerów. Silnik przykręcony jest na 4śrubki (prostokątna blacha - śmiało można wykręcić). Po lewej stronie od silnika (patrząc frontalnie na lewą stronę) znajduje się czujnik optyczny przykręcony na 1 śrubkę - kawałek blaszki z czarnym plastikiem :)

Mówię to na podstawie własnego doświadczenia.

PS. Daj znać jak poszło.
  • REKLAMA
  • #6 6257532
    Piziulek
    Poziom 11  
    U mnie podziałało, ale tego silniczka nie trzeba wyciągać :)

Wielkie dzięki i pokłony

Pozdro
  • #7 6352675
    profitster
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,

u mnie też pojawiał sie błąd e527, przeczyściłem czujnik ale teraz pojawia się E513 Czy możecie mi pomóc?

Dodano po 59 [minuty]:

W poprzednim poście pisałem o błędzie E 513 - poradziłem sobie ale teraz z kolei pojawia się błąd E 511 też nie mam pojęcia o co chodzi, pomóżcie proszę
  • #8 10192834
    PizzaPalermo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z drukarką C1100. Wywala mi dwa błedy e511 i e527.
    Przy włączeniu drukarki jest wyraźnie słyszalny chrupot - trzaski, bęben z tonerami też dziwnie się zachowuje bo raz jest jakiś luźny raz jak go ręcznie obracam też jest słyszalny chrupot.
    Co do drugiego błędu myślę że jest on związany z pierwszym a jak nawet nie to zaczne od wyczyszczenia czujnika.

Czy to może być sprawa tego że bęben spadł z osi czy pasa napędowego??
    Jakie części mi będą potrzebne do wymiany i jakie szacunkowe koszty?

Pozdrawiam Krzysiek
  • #9 13627283
    vector-serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Bardzo dobra podpowiedz, u mnie się sprawdziło, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Błąd Service Req E527 w drukarce Epson AcuLaser C1100 oznacza problem z czujnikiem pozycji magazynka z developerami (Deve Home Position Sensor Error). Przyczyną może być uszkodzony fuser unit lub mechaniczne zablokowanie magazynka przez źle założony toner. Zaleca się sprawdzenie swobodnego obracania się magazynka po wyjęciu jednostki fotoprzewodnika oraz oczyszczenie optycznego czujnika pod płytą HVPS (wysokiego napięcia) z zasypanego tonera. Czujnik optyczny znajduje się po lewej stronie silnika obracającego mechanizm developerów, który jest przymocowany na czterech śrubach. W niektórych przypadkach wystarczy wyczyszczenie czujnika sprężonym powietrzem bez konieczności demontażu silnika. Problemy mogą się komplikować pojawieniem się kolejnych błędów, takich jak E511 i E513, które mogą być powiązane z uszkodzeniem bębna lub jego nieprawidłowym osadzeniem na osi lub pasku napędowym. Wskazane jest dokładne sprawdzenie mechanizmu bębna i ewentualna wymiana uszkodzonych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA