logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i wymienić STK 4044V w Diora WS 504 po zwarciu?

seweryn80 13 Gru 2006 12:28 1563 10
REKLAMA
  • #1 3326245
    seweryn80
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam. Pod czas wymiany wszystkich elektrolitów przy próbie wzmacniacza jeden kanał nie grał chciałem sprawdzić napięcia na stk i przypadkowo wpadł mi jeden koniec miernika między 2 nóżki spaliło bezpieczniki f 605 f 604 reszta ok po założeniu nowych znowu je spaliło czyli diagnoza padł pewnie stk. Jak to sprawdzić czy jest spalony, zwarłem nóżki 13 z 12 lewego kanału i ten też wcześniej nie grał. jeśli to on pał na pewno to teraz gdzie dostać nowego stk oryginalnego sanyo
  • REKLAMA
  • #2 3326421
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    po takim zwarciu to raczej padł na pewno sprawdź profilaktycznie mostek prostowniczy ale prościej zobacz na schemacie które wyprowadzenia to + - GND i między GND a + lub / i minus sprawdź czy niema zwarcia jeśli jest a raczej na pewno będzie STK do wymiany. Oryginał może w TME będzie. Posprawdzaj w sklepach z reklamy na elektrodzie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3326464
    seweryn80
    Poziom 11  
    Na tym stku to prawie na wszystkich nóżkach jest zwarcie a na drugim nie. Czyli padł na pewno teraz gdzie zamówić i czy Podróbkę czy oryginał

Dodano po 3 [minuty]:

czy po wylutowaniu stka powinien wzmacniacz na tym jednym stku grać i czy będzie palił te bezpieczniki pewnie nie. ale pytam bo nie chce uwalić drugiej jestem laikiem samoukiem i w dodatku dawno w tym nic nie robiłem.
  • REKLAMA
  • #4 3326611
    psooya
    Poziom 38  
    niewiem bo niewidze tu schematu jeśli zasilania są rozwiazane do prawego i lewego kanału na osobnych wyprowadzeniach to jeśli usuniesz zwarcie zasilania to powinien działać ale wcale nie musi. Ja proponuje oryginał kupić ze względu na przykrosci które mogą cię spotkać i potem bedziesz żałował ze wydałeś 30 zła i bedziesz musiałwydać kolejne np 80zł na oryginał. Czasem warto przepłacić nawet 100% przekonałem się już kilka razy na własnej skórze a potem żałowałem straconych pieniędzy ale STKów jeszcze nie musiałem wymieniać.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3327467
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Po wylutowaniu uszkodzonego STK drugi kanal musi dzialac.Chyba ze jeszcze cos masz walniete.Wystarczy ze z tego uszkodzonego wyjmniesz bezpieczniki i drugi musi byc OK.
  • #6 3331135
    seweryn80
    Poziom 11  
    Wszystko ok kupiłem stka w sklepie odziwo oryginal sanyo za 40 zł po wylutowaniu starego działa druga strona. Po wymianie wszystkich kondów nareszcie to lepiej gra jest to słyszalne i odczuwalne.
  • #7 3331165
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    Za 40zl to na pewno jest podroba!Orginal nie zchodzi ponizej 60zl!Na wymiane kondensatorow to szkoda kasy bo ich wymiana nic niedaje a i tak ten wzmacniacz gra dobrze.Ja osobiscie w moim wymienialem te duze w zasilaczu glownym 4×4700µF/63V!Wstawilem 6800µ i nie slysze zadnej roznicy.Wiedzialem ze tak bedzie ale wymienilem bo tamte byly napuchniete ale i tak swoj egzamin zdawaly znakomicie.
  • #8 3463945
    endriulandia
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    gratuluję, ja w swoim philipsie też mam stk z rodziny 40xx i wstawić mam zamiar najmocniejszego, podniosłem pojemność na kondensatorach , więc mocy bedzie więcej, tera tylko końcówke wlutowac i będzie khulać.
  • #10 3464398
    endriulandia
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    drogi kolego, jeżeli podniesiemy pojemność w zasilaniu jednocześnie podniesiemy napięcie, co zwiększa moc, takie proste , a tak ciężko zrozumiałe, a zmniejszenie impedancji głośników, a dokładnie głosniki o mniejszej ilości omów (pisząc w uproszczeniu) powoduje zwiększenie poboru mocy co oczywiście zmusza końcowy stopień mocy do podania większej mocy przy czym jednocześnie bardziej się grzeje, wygląda to mniej więcej w ten sposób że jakbysmy nawineli na gwóźdź parę zwoi o średnicy np. 0,25mm to rezystancja takiego "elektromagnesu" będzie większa od takiego samego tylko nawiniętego drutem 0,5 mm, po podłaczeniu obydwóch do źródła zasilania pole magnetyczne w tym 0,25 bedzie mniejsze od tego 0,5 mm ale źródło zasilania będzie bardziej obciążone przez to 0,5 mm i będzie sięgrzało, zalety są takie że pole magnetyczne będzie większe , a wady takie że źródło zasilania padnie szybciej. Jeśli chcemy zabierać to i musimy dawać, niestety nic za darmo nie jest nawet w układach elektronicznych ładunki elektryczne potrafią być skąpe i za darmo nic nam nie dadzą.
  • #11 3464920
    psooya
    Poziom 38  
    ja sie niebede kłucił ale P=U*I = u^2/R = I^2R wiec moc wydzielana na głośniku będzie większa przy zmniejszaniu impedancji obciążenia co jest równe (wprostproporcjonalne) do macy strat na wzmacniaczu. Zęby efek był dobry to by trzeba kilkanaście tysięcy mikrofaradów a niewiele to da jeśli bedziemy doić moc większą od wydajnosci trafa bo po przekroczenu zacznie spadać napięcie (wynika to własnie z kondkuktancji drutów nawojowych średnicy rdzenia szczeliny itp). NIeda sie zdziałąć cudów samymi kondkami (zmaleja co najwyżej tętnienia bo napięcie maksymalne z trafa nie jest większe od napiecia na kondku bo to jest to samo napięcie). Miernik pokaże większe napiecie tylko dlatego że zmaleja tętnienia nioc więcej na moc to wpłynie niewiele. Pozdrawiam

Dodano po 39 [sekundy]:

sprawnosć wzmacniacze m.cz (np: przeciwsobnego )wynosi 50% wiec nieda sie tu nic ukraść

Podsumowanie tematu

✨ Po zwarciu podczas pomiarów w końcówce mocy wzmacniacza Diora WS 504 uszkodziły się bezpieczniki F605 i F604, co wskazuje na uszkodzenie układu scalonego STK 4044V. Zaleca się sprawdzenie mostka prostowniczego oraz pomiar rezystancji między wyprowadzeniami STK, szczególnie między nóżkami zasilania (+, -) a masą (GND), aby potwierdzić zwarcie. Po wylutowaniu uszkodzonego STK drugi kanał powinien działać, jeśli nie ma innych uszkodzeń. Wymiana STK na oryginalny moduł Sanyo jest rekomendowana ze względu na niezawodność, mimo wyższej ceny w porównaniu do podróbek. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych poprawia jakość dźwięku, choć nie zawsze wpływa na moc wzmacniacza. Dyskusja porusza także wpływ pojemności kondensatorów i impedancji głośników na moc i obciążenie wzmacniacza, podkreślając, że zwiększenie pojemności kondensatorów w zasilaniu może poprawić stabilność napięcia, ale niekoniecznie zwiększa moc wyjściową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA