logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 504 – czy można bezpiecznie używać STK4042 zamiast STK4044V?

hogu 12 Gru 2006 16:54 3737 9
REKLAMA
  • #1 3323455
    hogu
    Poziom 2  
    mam diore ws 504 b z koncówkami stk4044v .niedawno spaliłem jedna koncówke i wstawiłem stk 4042 i nie wiem czy bede mial jakies problemy poniewaz jest to koncówka słabsza i czy jak podgłoszena maxa to sie nie spali bardzo prosze o odpowiedz bo niewiem czy moge normalnie uzywac wzmacniacza dziekuuje z gOry
  • REKLAMA
  • #2 3323478
    Peposh
    Poziom 14  
    napewno będzie różnica w dźwięku, a spalić się nie powinny raczej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3323499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3323904
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Nic sie nie stanie,w tym wzmacniaczu byly stosowane wlasnie dwa rodzaje ukladow STK4042 oraz STK4044 tylko ze przy tym drugim wzmacniacz mial oznaczenie WS504B ale tak pozatym niczym sie nie roznil.Na schemacie tez sa zaznaczone te dwa uklady ze mozna stosowac je zamiennie.Na ucho tez nie uslyszysz zadnej roznicy.
  • REKLAMA
  • #5 3330456
    hogu
    Poziom 2  
    marian1981.02 masz racje z góry dziekuje wzmacniacz gra normalnie niema zadnej róznicy słuchałem juz na maxa na imprezie i nic sie niestało gra dalej jeszcze raz wszystkim dziekuje i polecam wszystkim diore w 504 i 504b
  • REKLAMA
  • #6 3883706
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    mam pytanie odnoścnie tego wzmacniacza...

byłem zmuszony przelutować wszystkie el. z pcb wzmacniacza na nowe pcb, wcześniej znajomy skarżył się że nie gra żaden kanał, spaliło bezpieczniki (jakiś szpec źle wlutował kondensator w zasilaniu zamienił + z - i ot co się działo, po moim zabiegu nie pali bezpieczników, jednak diody podświetlające przestały działać, zna ktoś być może tego powód? na moje oko wszytko jest ok
  • #7 3883923
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sprawdz bezpiecznik zasilajacy sterowanie,F601 T500mA
  • #8 3884058
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    bezpiecznik działa, tzn bankowo sprawny :)
  • #9 3884082
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    To sprawdzaj dalej czy masz za stabilizatorem (ten po srodku) 5V jesli nie to cofnij sie przed niego.
    Wzmacniacz wogole gra i inne funkcje dzialaja oprocz diod swiecacych?
  • #10 3884197
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    na pewno jeden kanał działa, bo w drugim na próbe wymontowałem stka, ale go niedługo wlutuje i zozbacze, a teraz pomierzę te 5V o których mówisz

Dodano po 10 [minuty]:

a więc sprawdzone i nie ma na stabilizatorze tych 5V, dochodzi coś na poziomie 38mV teraz zajmę się wlutowaniem tego drugiego stka i zobaczę czy drugi kanał bangla :) a później zobaczę po schematcie co i jak z tym IC601

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

dwa kanały działają, jednak coś jest nie tak jakby przedwzmacniacz nie był do końca sprawny :/ wzmacniać coś tam wzmacnia, jednak to nie jest czysty dźwięk, prawie wcześniej wystrzelił kondensator w zasilaniu jest jeden rezystor przykopcony, także wymienię te rzeczy + niektóre konensatory w torze sygnałowym, być może coś pomoże, no i pozostaje to jeszcze podziałać coś z diodami bo w dalszym ciągu nie udało mi się tego dobrze zrobić :/

Dodano po 1[dniach]
    po dzisiejszych bojach wyszło to że styki 8V od trafa co idą do pcb nie łączą także dalej napięcie nie szło na stabilizator IC601,

gdy to poprawiłem, okazało się że na wejsciu tego stabilizatora napięcie wynosi prawie 12V jednak na wyjściu jest na poziomie 38mV czyli tak jakby go zupełnie nie było :) proste...
    trza szukać nowego stabilizatorka 5V (1A) a dalej się zobaczy,
    póki co dźwięk zniekształcony i za cichy oraz w dalszym ciągu nie ma podświetlenia, jutro zobaczymy co dalej :D dzisiaj już sklepy pozamykane

Dodano po 1[dniach]

po wymianie stabilizatora wszystko wróciło do normy - jak ręką odjął:
    diody zaczęły świecić, przedwzmacniacz prawidłowo działa, teraz tylko pozostaje mi wymienić kondensatory w zasilaniu gdyż się wcześniej nieco wybrzuszyły, wymienię również R531 i R610 gdyż się trochę "spociły" od pracy :)

i to by było na tyle - AVE DIORA :)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS 504B fabrycznie wyposażony jest w końcówki mocy STK4044V. Użytkownik wymienił uszkodzoną końcówkę na STK4042, która ma nieco gorsze parametry, zwłaszcza niższe maksymalne napięcie zasilania o około 8V. W dyskusji potwierdzono, że oba układy mogą być stosowane zamiennie w tym wzmacniaczu, co znajduje potwierdzenie również w schematach serwisowych. Przy zachowaniu odpowiednich warunków pracy i nieprzekraczaniu maksymalnych parametrów zasilania, użycie STK4042 nie powinno prowadzić do uszkodzeń ani zauważalnej różnicy w jakości dźwięku. Użytkownik testował wzmacniacz na maksymalnej głośności bez problemów. Dodatkowo poruszono temat problemów z podświetleniem diod w Diorze WS 504 po wymianie elementów na nowej płytce PCB, gdzie brak napięcia 5V za stabilizatorem i przerwane styki 8V z transformatora były przyczyną usterek. Wskazano konieczność sprawdzenia bezpieczników i poprawności montażu elementów w torze zasilania i sygnałowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA