logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SEG CT-2053 - brak obrazu po wyjściu z trybu standby, lampa kineskopu nie świeci

anton23 13 Gru 2006 18:34 1320 9
REKLAMA
  • #1 3327495
    anton23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!!!

Mam problem z telewizorem SEG CT-2053. Na płycie odczytałem: ONWA 090-392111-53 110589. Są to jedyne cyfry jakie znalazlem na płycie. Telewizor włącza się w tryb standby ale po wyjsciu z tego trybu nie ma nic na ekranie. Z tego co zauwazyłem lampa na kineskopie nie jarzy się. Proszę o pomoc jeśli to jest możliwe.

Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 3328171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3346058
    anton23
    Poziom 14  
    Co to jest Hot?? Nie mam schematu tego telewizora. Podstawy elektroniki znam, wiem co to jest kondensator, rezystor itp. Ale gdzie mam szukać tego hot-a??
  • #4 3346243
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3544664
    anton23
    Poziom 14  
    Cytat:
    witam! proponuje wylutować Hot-a i dokładnie go sprawdzić przy okazji. w jego miejsce pomiędzy C a E wstaw żarówke 60W i odpal Tv

Pod co w żarówce mam podpiac C a pod co E??
  • #6 3545225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3546080
    anton23
    Poziom 14  
    Cytat:
    Wszystko jedno pod co podłączysz C a pod co E. Ale kolego zastanów się czy warto brać się za ten TV bo widze że nie bardzo jesteś doświadczony. Pozdrawiam

Dlatego posta napisałem w dziale "Początkujący Serwisanci". Faktycznie nie mam doświadczenia ale podstawy elektroniki znam także wydaje mi się że sens jest. Nie jest to pierwszy telewizor za który się zabieram. Zrobie tak jak kolega pisze jesli nie dam rady to dam sobie spokoj.

Pozdrawiam.
  • #8 3547168
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 142
    Jeśli jest w tym TV przekaźnik to przelutuj jego wyprowadzenia, banalne to ale może pomódz. Pozdrawiam.
  • #9 3549472
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 3551476
    anton23
    Poziom 14  
    Własnie szukam tego Hot-a, i jest tranzystor przymocowany do radiatora. Tranzystor ten jest w obudowie TO-3. Czy to jest Hot??

Znalazlem kilka zimnych lutow. poprawilem je i objaw jest taki ze telewizor wychodzi z trybu stand by i widac 3 linie czerwona, zielnona i niebieska. Widac takze aktualny numer kanalu ale bardzo słabo. Poza tym obraz jest zwerzony praktycznie w polowie w pionie i pozomie. Nie ma zadnej reakcji na regualcje potencjometrami na kineskopie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor SEG CT-2053 po wyjściu z trybu standby nie wyświetla obrazu, a lampa kineskopu nie świeci. Na płycie głównej znajduje się oznaczenie ONWA 090-392111-53 110589. Zalecane jest wylutowanie i sprawdzenie tranzystora Hot, który znajduje się przy radiatorze w pobliżu trafopowielacza, zwykle w obudowie TO-3. W miejsce kolektora (C) i emitera (E) tranzystora Hot można podłączyć żarówkę 60W, aby monitorować napięcia po stronie wtórnej przetwornicy. Po poprawieniu zimnych lutów pojawiły się trzy linie RGB oraz numer kanału, jednak obraz jest zniekształcony i nie reaguje na regulację potencjometrami kineskopu. Sugerowane jest także przelutowanie wyprowadzeń przekaźnika, jeśli jest obecny. Pomimo braku doświadczenia, podstawowa znajomość elektroniki pozwala na podjęcie dalszej diagnostyki i naprawy urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA