logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada komunikatorów GG, Tlen, Skype na Windows XP - co może być przyczyną?

Yareckil 14 Gru 2006 12:26 1806 6
REKLAMA
  • #1 3329983
    Yareckil
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Problem jest taki. Internet dziala normalnie, ale niestety nie moge sie polaczyc z zadnym komunikatorem (GG, tlen, skype). Nie aktualizuje mi sie rowniez Ad aware ani Spyboot. Firewall mam systemowy Xp i wylaczony. Antywirus to Kaspersky, ale to raczej nie to, bo na innym kompie w tej samej sieci jest ten sam soft i wszystko dziala.
    Nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek z problemem, ale przestal mi takze dzialac (nie moge sie zalogowac) remote desktop - dostep do mojego konta na serwerze. Podawalem na innym forum log hijacka, ale nic podejrzanego nie wykazal. Co to moze byc?

Dodam tylko, ze jestem w pracy za granica i komunikatory to moje glowne zrodlo kontaktu z domem.
  • REKLAMA
  • #2 3330105
    Kadiszon
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Moim zdaniem, administrator Twojej sieci przyblokował komunikatory itp. dla Twojego komputera.
  • REKLAMA
  • #3 3330144
    Yareckil
    Poziom 10  
    To raczej malo prawdopodobne, bo siec miesci sie na statku i jako takiego administratora nie ma - tylko serwer na mostku, ktory laczy sie z siecia poprzez modem satelitarny. Wiem, ze kolega, ktorego zmienilem instalowal zapore Zone Alarm, ale ja juz usunalem i nie powinna przeszkadzac.
  • REKLAMA
  • #4 3331033
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    zawsze pozostaje
    http://web.gadu-gadu.pl/ :)
    A jak nie to sciągnij jakiś inny tzn konnekt czy miranda.

Pozdro

PS albo IRC :)
  • #5 3332666
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Yareckil napisał:
    Podawalem na innym forum log hijacka, ale nic podejrzanego nie wykazal
    A dlaczego nie na naszym? Brak zaufania do fachowości?
  • REKLAMA
  • #7 3333111
    Yareckil
    Poziom 10  
    Problem rozwiazany. Poprzedni user kompa zainstalowal zapore Zone Alarm i dopiero manualne odinstalowanie pomoglo przywrocic wszystko do stanu pierwotnego.
    Wielkie dzieki dla Kolobosa za pomoc (na tym innym forum tez ;)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem możliwości połączenia się z komunikatorami GG, Tlen i Skype na systemie Windows XP, mimo że internet działa poprawnie. Dodatkowo nie aktualizują się programy Ad-Aware i Spybot, a zdalny pulpit (Remote Desktop) również nie działa. Firewall systemowy jest wyłączony, a antywirus Kaspersky nie jest przyczyną, ponieważ na innym komputerze w tej samej sieci działa poprawnie. Wskazano, że przyczyną problemu była zapora Zone Alarm zainstalowana wcześniej na komputerze, której manualne odinstalowanie przywróciło pełną funkcjonalność komunikatorów i usług sieciowych. Sugerowano również sprawdzenie obecności innych firewalli na serwerze lub w sieci, jednak ostatecznie problem rozwiązało usunięcie Zone Alarm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA