logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat pinów FPGA dla zestawu ewaluacyjnego LiveDesign Altium - gdzie znaleźć?

mandrzej1 14 Gru 2006 22:37 2508 6
REKLAMA
  • #1 3332291
    mandrzej1
    Poziom 11  
    potrzebny mi schemat tej platformy po to żebym w projekcie mógł przypisać piny do odpowiednich nóżek FPGA, w dokumentacji niema w pdfach tez nie znalazlem ale gdzies to musi być bo ludzie pracujaa na tym pod quartusem to musza to miec... szukam dalej ale moze ktos moze mi to podrzucic
  • REKLAMA
  • #2 3332379
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Nie ma nigdzie schematu, ale gdzieś w czeluściach bibliotek znajduje się plik, który zawiera opis nóżek. Abyś nie musiał go szukać umieszczam go tutaj. Ja na swojej płytce mam XC3S400. Ale powinno działać dla każdego Spartana w obudowie BGA 456 (taka, jaka jest w tym zestawie). Jeśli masz układ Altery, to nie mam bibliotek.
    Załączniki:
    • Altium_UCF.txt (16.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3332535
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Jak zainstalujesz sobie AD (moze byc eval) to wejdz do folderu Library/FPGA/ i tam w Evaluation Board Constraint Files sa pliki do wszystkich boardow ewaluacyjnych. Pietro wyzej sa pliki do daughterboards dla NB1 i NB2.

A w "Examples/LiveDesign Evaluation Board" masz projekty PCB, schematy i cala reszte do tej i reszty plyt z seri LiveDesign jakbys chcial sobie ja sam zrobic. Plus oczywiscie projekty FPGA gotowe do uzycia na tych plytach.

Pozdrawiam,
    tony_tg
  • REKLAMA
  • #5 3339876
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Nie ma problemu z oprogramowaniem, gdyż dla Xilinxa jest ISE Web Pack, a dla Altery Quatrus II, darmowe pakiety dosyntezy układów z wbudowanym edytorem VHDL / Verilog oraz symulatorami. Mają też narzędzia do załadowania konfiguracji do FPGA. Można je ściągnąć ze stron producentów bezpłatnie :)
  • #6 3452510
    mandrzej1
    Poziom 11  
    a probowaliscie uruchamiac własnie ktores z tych gotowych projektów z altiuma? potrzebowalbym jakies ale niewiem o co w nich chodzi
  • #7 3622857
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Projekty na te boardy z Altiuma wymagaja softu Altiuma zainstalowanego bo uzywaja procesorow w FPGA od nich i tutaj chodzi o kompilatory i debuggery do prockow.
    Ale sam board da sie wykozystac do swoich prac z ISE alboQuartusem.

Pozdrawiam,
    tony_tg

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest schemat pinów FPGA dla zestawu ewaluacyjnego LiveDesign Altium, aby przypisać piny do nóżek FPGA w projekcie. W dokumentacji i PDF-ach oficjalnych materiałów schemat nie jest dostępny, jednak w bibliotekach Altium można znaleźć pliki opisujące nóżki FPGA. Dla układów Xilinx Spartan (np. XC3S400 w obudowie BGA 456) takie pliki istnieją, natomiast dla układów Altery Cyclone schemat jest dostępny pod adresem: http://www.altium.com/files/livedesign/LiveDesign_EB_Schematics-Altera_Cyclone.pdf. Po instalacji oprogramowania Altium Designer (również wersji ewaluacyjnej) w katalogu Library/FPGA/Evaluation Board Constraint Files znajdują się pliki do wszystkich płytek ewaluacyjnych LiveDesign, wraz z przykładami projektów PCB i schematów. Oprogramowanie do syntezy i programowania FPGA jest dostępne bezpłatnie: Xilinx ISE Web Pack dla Spartan oraz Altera Quartus II dla Cyclone, oba z wbudowanymi edytorami VHDL/Verilog i symulatorami. Projekty Altium wykorzystują procesory soft-core FPGA i wymagają dedykowanego oprogramowania Altium do kompilacji i debugowania, jednak samą płytkę można używać z ISE lub Quartusem do własnych projektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA