logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie multi frequency sinewave generator w Altium Designer 6 - jak?

mandrzej1 25 Mar 2007 18:51 1578 5
REKLAMA
  • #1 3718319
    mandrzej1
    Poziom 11  
    witam
    moze ktos napisac jak wlaczyc gotowe example z altiuma designera 6? chce uruchomic multi frequency sinewave generator z audio codekiem przechodzi compilacje symulacje tez i synthesize zrobilem. trzeba jeszcze cos robic? narazie niemam platformy ale za kilka dni dostane wiec sprobuje wlaczyc to na platformie. A mozna symulacje jakos wizulanie zrobic tak jak w quartusie na waveformie? jak to zrobic? z gory dzieki. Kazda wskazówka pomoze bo program chyba dosyc skomplikowany
  • REKLAMA
  • #2 3719815
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Zdaje sie, ze chodzi Ci o symulacje? Jesli wszystko co zrobiles jest w VHDL'u albo Verilogu to nie ma problemu. Dodaj sobie testbench do projektu i prawym klawiszem na drzewku projektow kiknij nad projektem i wejdz do opcji i wybierz sobie symulator a potem jeszcze raz prawy klik na projekcie i wybierz simulation. Jak wszystko jest poprawnie to odpali Ci wybrany symulator w command line i przeniesie Cie potem do gui tego symulatora. Jesli uzywales komponentow z bibliotek FPGA czyli procesorow albo innych, to czekaj na plyte bo zadne biblioteki symulacyjne nie sa dostarczane. Tzn do symulacji behavioralnej. No i przejdz przez place and route czyli zainstaluj sobie pakiet vendora na ktorego fpga bedziesz uruchamial swoj design i zobacz czy nie masz problemow na tym etapie. Jak chcesz sie zabawic to wygeneruj vhdl'a albo veriloga do symulacji timing i napisz testbencha i to razem przesymuluj. Jak Ci sie nie chce bawic to poczekaj na plyte a potem mozesz uzyc instrumentow i logic analyser'a ktorego znajdziesz w bibliotece do debugowania Twojego designu.

A co to jest za plyta? Cos od Altium'a czy cos Twojego? Bo jak Twojego to musisz przygotowac plik mapujacy porty w Twoim designie na piny ukladu FPGA. No i jeszcze raz zrob place and route i zobacz czy piny byly przypisane odpowiednio.

Pozdrawiam,
    tony_tg
  • REKLAMA
  • #3 3735661
    mandrzej1
    Poziom 11  
    troche mi zamieszales ale poprobuje sie tym pobawic... platforme mam live design evaluation board ta z allegro z ukladem fpga altery i altuma 30dniowego a te example w tym altiumie sa po zainstalowaniu wiec o piny. biblioteki i tego typu sprawy chyba martwic sie nie musze powinno to byc zgrane. Czyli co powinienem zrobic zeby odpalic gotowy projekt na platformie? symylacje narazie moge pominac chce zeby to na platformie zadzialalo projekt to taki generator sinusa, platforma ma glosniki i one powiny zabuczec
  • REKLAMA
  • #4 3741356
    mandrzej1
    Poziom 11  
    mam jeszcze pytanie... podlaczylem platforme z ukladem cyclone 1 wybralem ten uklad w altiumie i w "Devices" pisze mi "No supported version of altera quartus 2" probowalem zainstalowac i wersje 6 i wersje 7 tyle ze web edition chyba ze jakiejs pełnej wymaga. Tylko zastanawia mnie po co w ogole tutaj quartus jest potrzebny? A uruchomic chce gotowy projekt testujacy platformeEvalBoardTester
  • REKLAMA
  • #5 3756850
    Jodator
    Poziom 11  
    Do tworzenia projektów w FPGA potrzebujesz kompilatora, assemblera i innych rzeczy od producenta konkretnego układu programowalnego. To znaczy, że jak masz płytkę z Cyclonem to potrzebujesz Quartusa. Altium współpracuje z wersją web edition.
    Zależy jaką masz tą wersję Altiuma. Na bank od wersji 6.5.cośtam współpracuje z Quartusem v6.0 i wyżej. Nie wiem jak to jest z przykładami, ale chyba musisz wpierw zbudować projekt, żeby go potem uruchomić na płytce.
    W zasadzie powinieneś tylko otworzyć projekt z przykładu wybrać urządzenie docelowe i uruchomić kompilacje. Przypisania pinów i inne są zawarte w odpowiednim pliku constraint.
  • #6 3764538
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,

Potrzebujesz Quartus'a do place and route. Te przyklady sa tam gotowe ale nie sa zbudowane (czyli nie masz plikow do programowania FPGA). Nie napisales ktorego dokladnie designera masz zainstalowanego. Jak go odpalisz to na samej gorze na pasku programu po lewej stronie podaje Ci jaka to jest wersja i dla kogo licencjonowana.

Jak masz nowa wersje to nowy webpack ze strony Altery bedzie OK a jak jakis starszy to bedziesz musial zainstalowac starszego Quartusa ale tez webpack'a.

Napisz dokladnie jaka wersje Altium'a masz to cos sie poradzi na to.

Pozdrawiam,
    tony_tg
REKLAMA