logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wady i zalety kompilatorów BASIC z MikroElektroniki vs Bascom

morswin 15 Gru 2006 10:27 2984 8
REKLAMA
  • #1 3333186
    morswin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Znalazlem strone: http://www.mikroe.com/

Jestem zachwycony oferta. Zwlaszcza kompilatorami basica ktore sa alternatywa dla Bascoma.
    Nie wiem jednak jakie maja wady i zalety. Interesuje sie takze innymi kompilatorami i narzedziami oraz ogolnie wszystkim co jest zwiazane z oferta na tej stronie.

M
  • REKLAMA
  • #2 3333285
    bis
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Próbowałem mikroC. Dla programisty dobrze znającego asembler (aby weryfikowac co kompilator produkuje dla konstrukcji w C) to jest duże ułatwienie. Ale w testowanej wersji było duzo irytujących błędów. Wszystkie na które trafiłem wystepowały tylko w okreslonych złożeniach kilku czynników. Jest to o tyle "wkurzające" że masz już kawałek programu przetestowany, potem dodajesz kolejne linilki a cały program zaczyna żle działać bo optymalizacja inaczej (z oczywistym błędem) skompilowała nowy program. Metodą prób i błędów można dojść do zadowalających wyników. Próby powiadamiania producenta o błędach kończą się standardowym "spuszczeniem" ze schodów ("No tak, błąd jest i będziemy go usuwać w przyszłych wersjach" i jakieś zupełnie poronione metody obejścia błędu, piszę tak bo sam znalazłem dużo elegantsze obejście) Oczywiście dla wersji aktualnej nie znajdzesz listy wykrytych błędów na stronie producenta. A forum na ten temat zostało zamknięte na głucho.
    Przestałem sie tym interesować jakieś pół roku temu, z numerków widzę że są już nowsze wersje, może poprawione.
    Moim zdaniem, dla początkującego( bez znajomości PIC i asemblera), tak działające narzędzia mogą byc zniechęcające.

bis
  • #3 3371931
    sladki
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Na stronie firmy mikroElektronika (Belgrad) http://www.mikroe.com znalazłem interesujące zestawy uruchomieniowe między innymi dla PIC. Czy ktoś kupował produkty z tej firmy i mógłby podzielić się uwagami na temat jakości oraz wiarygodności? Ponadto jak oceniacie wiarygodność systemu płatniczego 2CO (www.2checkout.com).

Pozdrawiam Andrzej

Moderowany przez McRancor:

Scaliłem dwa tematy i zmieniłem temat

• REKLAMA
  • #4 3372088
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

nie chcę mówić, że nie ufam tej stronie ;) ... ale czy warto się rzucać zaraz na jakieś rozbudowane do monstrualnych rozmiarów zestawy uruchomieniowe? ;) ... jeśli chcesz zacząć przygodę z prockami - weź sobie taniego zwykłego PICa 16F84 podłącz nawet na pająka kilka ledów, zrób prosty programatorek na RS232 (schematy znajdziesz bez problemu nawet tu na elektrodzie), programy którymi zaprogramujesz to np PonyProg albo wiele innych i dzięki temu o wieeeele tańszym kosztem zaczniesz zabawę a i frajda będzie większa ;) ... takie jest moje zdanie

pozdrawiam
  • #5 5535307
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5548623
    Marand
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Około rok temu kupowałem u nich zestaw EasyAVR5+MikroPascal AVR. Z zakupem nie było żadnego problemu, koszt wysyłki, jeśli dobrze pamiętam, coś ok. 30$. O ile sprzęt jest OK, to soft (poza programatorem) jest naszpikowany solidnymi błędami. Support techniczny żaden. Musisz liczyć na siebie. Z tego powodu używam całkiem miłego ich sprzętu i całkiem miłego kompilatora Pascala zupełnie innego producenta.
  • REKLAMA
  • #7 5548676
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Ale mi zestawy... zbiorowisko diod i przyciskow. Jedyne co LCD graficzny i USB2.0.
  • #8 5548963
    Marand
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nie wiem jakim "cudownym" zestawem Ty dysponujesz, ale ten posiada jeszcze oprócz GLCD, jak piszesz, również TextLCD i 4x7seg oraz RS232, DS18B20, generator taktu, złącze MMC/SD. Potrzebujesz czegoś jeszcze ? Proszę bardzo. Dostępna jest cała gama płytek z rozszerzeniami od prostych przejściówek po zaawansowane moduły ZigBee, ethernet czy dekodery MP3. A wbudowany programator USB rozwiązuje pozostałe problemy.
  • #9 5549327
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ja też przyznam (po tym jak jednak obejrzałem dokładnie ich płytki), że jednym z powodów, dzięki którym na początku zachwyciłem się produktami ME (mówię tu nie tylko o płytkach ale i kompilatorach) były nie tylko same płyty testowe (zwykle nie jestem ich zwolennikiem, bo robię i programuję własne układy na żywca) to jednak przy rozsądnej cenie mają naprawdę ciekawe wyposażenie (pisał o tym wyżej Marand) . Ja jedynie bym dodał, że do tego mają niesamowicie fajnie i profesjonalnie przygotowaną dokumentację, helpy itp - a nie tak jak u nas - jakiś skrawek czarno-białej ulotki z kiepskim opisem a potem początkujący robią pełno błędów i walczą, walczą i walczą z płytkami

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania kompilatorów BASIC firmy MikroElektronika z Bascomem oraz oceny oferty firmy MikroElektronika, w tym zestawów uruchomieniowych i narzędzi programistycznych. Użytkownicy wskazują, że kompilatory MikroElektronika, choć atrakcyjne cenowo i wyposażone w profesjonalną dokumentację, mają problemy z błędami kompilacji i słabym wsparciem technicznym. Przykładowo, mikroC wykazuje irytujące błędy optymalizacji, które mogą powodować nieprzewidziane zachowania programów. Zestawy uruchomieniowe oferują bogate wyposażenie, takie jak wyświetlacze GLCD, TextLCD, 4x7 segmentów, interfejsy RS232, czujniki DS18B20, generatory taktów, złącza MMC/SD oraz moduły rozszerzeń (ZigBee, Ethernet, dekodery MP3). Koszt wysyłki z firmy MikroElektronika wynosi około 30 USD. Użytkownicy zalecają ostrożność przy zakupach i sugerują, że dla początkujących lepszym rozwiązaniem może być prosty mikrokontroler PIC 16F84 z tanim programatorem i alternatywnym oprogramowaniem, np. PonyProg. Ogólnie oferta MikroElektronika jest ceniona za sprzęt i dokumentację, ale krytykowana za niedopracowane oprogramowanie i brak efektywnego wsparcia technicznego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA