logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt London RDM 42 - radio nie włącza się przy zgaszonym silniku

jokolak 15 Gru 2006 10:40 1135 1
REKLAMA
  • #1 3333218
    jokolak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam radio blaupunkt london rdm 42 i mam pytanie czy ono ma jakieś zabezpieczenie przed słabym akumulatorem, bo jak np. mam zgaszony silnik to się nie włącza, ale jak jadę tylko tak z 10 minut, co najmniej to wtedy się włącza, ale potrafi się zaraz wyłączyć. Może prąd do radia mam poprowadzić przez jakiś przekaźnik?? A i nie wyświetlają mi się niektóre literki, cyfry na wyświetlaczu da się coś z tym zrobić?
    Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3333427
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Owszem, radia nie lubią zbyt niskiego zasilania a teraz jeżdżąc na światłach w mieście ze słabym akumulatorem takie właśnie kłopoty będziesz miał. To nawet na dobre wychodzi. Swojego czasu miałem Paris RCR42 który wyłączał się tak samo, jak było za niskie zasilanie, wiedziałem wtedy że mam za mało prądu w akumularze i będę miał kłopot z odpaleniem auta jeśli nie doładuję go. Szybko wyczaiłem metodę, zmienić światła mijania na pozycyjne które mniej prądu biorą i nim zgaszę silnik to kilka minut musiał popracować bym miał trochę prądu na zapalnie go. Ale to nie robota, trzeba sprawdzić ładowanie, ewentualnie wymienić akumulator na nowy a jeżdżąc dużo i często po mieście (na niskich obrotach gdy nie ma ładowania pełnego i na światłach które zmieniają bilans prądu w aucie na ujemny) trzeba nawet nowy aku ze sprawnym ładowaniem doładowywać co kilka dni. Nie ma siły.

SławeK
REKLAMA