logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson chassis ICC17. Sprawdzanie przetwornicy na sztucznym obciążeniu?

orion51 15 Gru 2006 11:13 2543 16
REKLAMA
  • #1 3333296
    orion51
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Czy przetwornicę tego TV można sprawdzić na sztucznym obciążeniu?

Przy odłączeniu obw. Tr W.N. żarówka na chwilę się zapala i przygasa. Przetwornica wchodzi w stan ograniczania.
  • REKLAMA
  • #2 3333435
    tofil
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Z tego co pamiętam to nie pójdzie na żarówce.
  • #3 3333465
    orion51
    Poziom 22  
    Nie moge przejrzeć forum bo mi wyrzuca jakiś bład i internet wyjatkowo mułowato mi disiaj chodzi. Z tego co pamietam to chyba nie dawało się go załaczyć bez trafa. Na oscyloskopie ma trzy próby załaczenia ze skokiem napiecia do 100 -125 V.
  • #4 3335846
    LEŚNY
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Przeez chwile powinienes miec rozłysk zarowki i napiecie Usyst OK po czym około szescdziesiat volt Po trzech probach start WN blokuje sie.Podaje pozniej kod błedu mruganiem diody STANDBY.
  • REKLAMA
  • #5 3336079
    darekWoj
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam!Czy świeci się dioda LED?Bez startu WN przetwornica nie wejdzie w normalny tryb pracy!
  • REKLAMA
  • #6 3336646
    orion51
    Poziom 22  
    I tak własnie jest. Nie rusza W.N. Podstawiłem nawet trafo
    Dioda się pali. Pojawia się nawet chyba kod uszkodzenia 2 mrugnięcia przerwa i 7 mrugnięć. Co to znaczy? W moich papierach nie ma informacji.

Żarówka zapala się na chwilę. Wartość napięcia zmierzyłem oscyloskopem i jest to ok. 100V. Nie znajduję żadnych zwarć po stronie wtórnej przetwornicy i tra. W.N.
  • #7 3337761
    LEŚNY
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Dwadziescia siedem to chyba odchylanie jesli podstawiłes trafo to posprawdzałbym kondensatory w odchylaniu linii oraz układ pionu.
  • REKLAMA
  • #8 3342862
    tofil
    Poziom 20  
    W tym chassis nie powinno być problemu, w 90% przypadków wymiana trafa załatwiała sprawę. Jednak musiało to być oryginalne trafo bo miałem przypadki, że nawet HR nie działał (lekkie cyknięcie wysokiego i wywalał błąd). Podaj mi model a podam ci dokładnie jakie trafo bo to bardzo istotne. Na co pierwotnie TV "narzekał"?
  • #9 3343573
    orion51
    Poziom 22  
    Jest to 29DL21E chassis 416/ICC17

TV nie dawał się załączyć. Miał jednak momenty, że na kilka sekund pojawiało się wysokie. Na starym trafie pojawiała się plama kolorowa na ekranie. Znalazłem kondensator w obwodzie S2 z upływnością. Po jego wymianie pojawiło się iskrzenie na iskrownikach i cewkach kineskopu.
    Po wstawieniu HR ustąpiło. Też daje się czasami załączyć na kilka sekund, lecz nic nie widać na ekranie. Zasiliłem żarzenie kineskopu z zewnętrznego zasilacza i w takim przypadku mam szary ekran z powrotami. Dzisiaj będę brnął dalej w ten TV
  • #10 3343936
    tofil
    Poziom 20  
    Oryginalne trafo to DSTTDS29 p/n 10566060. Jak już pisałem zawsze załatwiało sprawę w takich przypadkach, a kilka ich miałem.
  • #11 3351012
    orion51
    Poziom 22  
    tofil:

Dziękuje za informację. To było dla mnie bardzo cenne. Problem polegał na tym, że był wstawiony HR ze złym numerkiem. Odczytałem błędnie 6 jako 8
    Wydawało się, że jest to nie 10566060 tylko 10588080. Dla tego drugiego jest HR o numerek wyżej. Z właściwym HR 8316 TV ruszył. Było niezbędne do pełnej poprawnej TV przeprogramowanie pamięci i wszystko jest już OK.

Dziękuję.
  • #12 3355152
    tofil
    Poziom 20  
    Czemu musiałeś przeprogramować pamięć? Ze względu na inne trafo? Napisz coś na ten temat.
  • #13 3355987
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    pewnie "pozapominal" przez poprzednie trafo
  • #14 3356712
    orion51
    Poziom 22  
    Miałem efekt,że i owszem zastartował, ale zobaczyłem tylko śnieg na ekranie i zero reakcji na pilota, brak możliwości wejścia w opcje serwisowe. Na szczęście wsad pamięci jaki był dostępny na Elektrodzie wystarczył. Trudność przeprogramowania polegała na małych rozmiarach pamięci (powierzchniowo montowane SMD) i braku odpowiedniego adaptera, który pasowałby do mojego programatora. Musiałem pod lutować końcówki z drutu i na szczęście dało się to w moim programatorze załadować. TV poszedł sobie, ludzie się cieszą i ja też.
  • #15 3381539
    orion51
    Poziom 22  
    Mam kolejny identyczny TV.
    Też uszkodzony transformator.
    Daje się załączyć wyłącznikiem głównym. Pojawiają się na ekranie tylko kolorowe pasy, brak reakcji na pilota, w tym brak możliwości wyłączenia pilotem. Dioda mruga przy wysyłaniu sygnału z pilota

Czy jest możliwość wyjścia z tego stanu bez przeprogramowania pamięci?
  • #16 3382343
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    pewnie nie,o ile to tylko kwestia wsadu...
  • #17 3382452
    orion51
    Poziom 22  
    No i niestety wyciągnąłem pamięć i przeprogramowałem.

Ten TV nie wymaga specjalnego wsadu. Wystarczy wyzerować pamięć i włożyć pustą. Ładuje się wartościami domyślnymi, które trzeba lekko poprawić w service mode.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiano problem z przetwornicą w telewizorze Thomson chassis ICC17, modelem 29DL21E. Przetwornica nie uruchamia się poprawnie bez podłączenia transformatora wysokiego napięcia (W.N.), a próba testu na sztucznym obciążeniu (żarówce) jest nieskuteczna. Po kilku próbach startu W.N. przetwornica przechodzi w stan ograniczania, co sygnalizowane jest kodem błędu przez miganie diody standby. Wskazano, że w większości przypadków wymiana oryginalnego transformatora DSTTDS29 (p/n 10566060) rozwiązuje problem. Wymiana kondensatora w obwodzie S2 oraz zastosowanie właściwego transformatora wysokiego napięcia (HR 8316) przywróciły funkcjonalność urządzenia. Konieczne było również przeprogramowanie pamięci TV, gdyż niewłaściwy transformator powodował błędy w zapisie, co objawiało się brakiem reakcji na pilota i wyświetlaniem zakłóceń na ekranie. Przeprogramowanie pamięci wymagało ręcznego lutowania końcówek ze względu na małe rozmiary układu SMD. W przypadku kolejnego egzemplarza z podobnym uszkodzeniem transformatora, reset pamięci i załadowanie domyślnych wartości w trybie serwisowym umożliwiło przywrócenie działania bez konieczności specjalnego wsadu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA