logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamienniki tranzystorów SMD 9B8/9BB do panelu LCD w obudowie PC

zjo 15 Gru 2006 13:40 1488 7
REKLAMA
  • #1 3333637
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Witam
    Mam pytanko... Chodzi o panelek LCD do obudowy peceta, taki ze wskazaniem temperatur, czasu pracy i tym podobnych pierdół... Dostałem go z uwalonymi tranzystorami sterującymi pracą wentylatora, dwa tam są takie w SMD dla trzech prędkości i prawdopodobnie ktoś kiedyś zwarł wyjście, bo nic nie wychodzi z żadnego. Symbol mają 9B8 albo 9BB, tyle mi się udało przeczytać, patrzałki już nie te :). Chciałem się spytać, czy ktoś zna jakiś zamiennik do nich, może być przewlekany nawet, miejsca jest dość. Byłbym wdzięczny za w miarę możliwości szybką odpowiedź...
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 3334345
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Sprawdź miernikiem uniwersalnym, co jest na elektrodach tranzystorów wykonawczych. Przypuszczalnie kolektor powinien iść na obciążenie, wtedy tranzystor w stanie włączenia jest nasycony, z tego będziesz wiedział czy NPN, czy PNP. Sprawdź, jaka jest wartość prądu dochodzącego do bazy, jeżeli będzie na poziomie 1mA, to tranzystor wykonawczy może być w układzie Darlingtona. Pozostałe parametry wynikają z napiecia zasilania i poboru prądu przez wentylator.
  • REKLAMA
  • #3 3351293
    zjo
    Poziom 28  
    Ja bym z chęcią, ale gdzie tam baza a gdzie kolektor w tym ustrojstwie... Nie wiem, czy w przypadku SMD jest jeden standard, jakby ktoś wiedział to poproszę o informację. Sprawdzałem sobie kody SMD, 9B to dioda zwykła w trzywyjściowej obudowie, 9BB nie ma wogóle, co za patent jakiś...
  • REKLAMA
  • #4 3351427
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Masę napewno zidentyfikujesz, tam jest emiter. Wyjście na wentylator też. To, co idzie na wentylator, to z kolektora. Pozostaje Ci tylko jeden punkt "niezidentyfilowany" - czyli baza.
    Teraz możesz w to miejsce wlutować jakiś tranzystor, który ma prąd dopuszczalny większy, niż pobiera wentylator.
    Pobór prądu przez wentylator mozesz sprawdzić, włączając przyrząd między wyjście na wentylator a masę.
    Jeżeli masz uniwesalny cyfrowy z zakresem 200mA, to pamiętaj o tym, że w przyrządzie jest bezpiecznik na 200mA!
  • #5 3351490
    zjo
    Poziom 28  
    Z konkretniejszym tranzystorem nie będzie problemu, tylko jak z polaryzacją? Nie chciałbym uwalić scalaka, a nie mam jak sprawdzić starych, przejścia w żadną stronę nie mają... Czy ewentualnie zaryzykować metodę prób i błędów? Tam 12V idzie, trochę niezdrowe dla scalaka mogłoby to być... Chyba że pożyczę sprawny sprzęt, są szanse na to, to sobie porównam... Wentylator ma pobór 0.25A.
  • Pomocny post
    #6 3352373
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Skad miłbys uwalić scalaka? Przeciez do scalaka podpinasz bazę tranzystora, źródłem sterowania dla tranzystora jest scalak, a nie tranzystor źródłem dla scalaka, na bazie (przy wysterowaniu) będzie poniżej 1 volta.
  • #7 3352438
    zjo
    Poziom 28  
    sterowania, jasne... ale chodziło mi o to, że na tranzystor wchodzi też zewnętrzne 12V, żeby mi tego nie puścił dalej... Generalnie rozumiem, że mogę się bawić i podpięcie niewłaściwego tranzystorka niczym nie grozi? no to fajnie :) Dam znać o efektach.
  • REKLAMA
  • #8 3452448
    zjo
    Poziom 28  
    Sorki za przerwę, trochę brakuje mi czasu... Sprzęcik na BD135 poszedł bardzo ładnie. No i mam spory zapas na obciążenie... Dzięki wszystkim zainteresowanym, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła zamienników tranzystorów SMD oznaczonych jako 9B8 lub 9BB, stosowanych w panelu LCD do obudowy PC, sterującym pracą wentylatora o trzech prędkościach. Użytkownik miał uszkodzone tranzystory i poszukiwał odpowiedniego zamiennika, dopuszczalnie przewlekanego, ze względu na dostępne miejsce. Wskazano, że należy zmierzyć parametry tranzystorów, zwłaszcza polaryzację i prąd bazy, aby określić typ (NPN lub PNP) oraz czy tranzystor jest Darlingtoniem. Zalecano identyfikację masy (emitera) i kolektora, a także pomiar prądu pobieranego przez wentylator (ok. 0,25 A). Poradzono, że można zastosować tranzystor o większym dopuszczalnym prądzie, np. BD135, który sprawdził się jako zamiennik. Omówiono również kwestie bezpieczeństwa podłączenia tranzystora do układu scalonego sterującego bazą, podkreślając, że niewłaściwy tranzystor nie powinien uszkodzić scalaka. Ostatecznie zastosowanie BD135 pozwoliło na poprawne działanie panelu i sterowanie wentylatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA