logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Zafira 2.0 DTI 2003 – brak działania klimatronika, niewyświetlający się panel

hobbista 15 Gru 2006 22:14 5172 6
REKLAMA
  • #1 3335480
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Robie Zafire 2.0 dti z roku 2003 po dachu i uderzeniu w przód i jest problem z uruchomieniem klimy. Jest klimatronik i nic nie działa , wyświetlacz sie nie świeci . Przyznam się że nie mam dużej wiedzy na ten temat
    Auto było częściowo rozebrane i być może coś nie jest podłączone ale nie moge znależć schematu. Wszystko poza tym działa. Są jakieś wolne złącza pod deską i być może ktoś coś sobie zabrał i teraz mam problem .
  • REKLAMA
  • #2 3335521
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Współczuję że masz taką zagwózdkę, proponuje oddać auto w ręce kogoś kto to robi bo możesz sobie nie dać rady, wymagany Tech 2. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3337409
    hobbista
    Poziom 25  
    Dzięki za wyrazy wpółczucia . Oddałbym auto w kompetentne ręce , ale
    wóz jest częściowo rozebrany , nie do jazdy . Długo jeszcze nie będzie.
    Teraz jest czas na usunięcie usterek i zamówienie brakujących części.
    Potem może być taka sytuacja że auto gotowe a trzeba czekać na reszte gratów. Klient będzie się wkó.....ć , a ja czerwienić . Pytam tu i tam w mojej okolicy i nikt nic nie wie . Padły sugestie że panel sterujący jest
    uszkodzony. Kto to sprawdzi ? Co z tym zrobić ? Kto z okolic Częstochowy
    zna temat i mógłby naprawić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3338718
    piotrdan
    Poziom 20  
    Mogę podać Ci parę danych, np napięcia zasilające i kawałek schematu ale dopiero w poniedziałek. Jeśli nie zadziała to potrzebny ktoś z Techem i wiedzą na ten temat. Jeśli chodzi o panel klimatronika to wymieniałem taki w zafirze i corsie, też nie świeciły :(
  • Pomocny post
    #5 3343737
    piotrdan
    Poziom 20  
    na pinie 1 - stałe 12v
    na pinie 4 - po zapłonie 12v
    jeśli chodzi o resztę to są połączenia do układów wykonawczych i wejścia danych z innych podzespołów
    Załączniki:
    • Opel Zafira 2.0 DTI 2003 – brak działania klimatronika, niewyświetlający się panel kl4.GIF (34.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Zafira 2.0 DTI 2003 – brak działania klimatronika, niewyświetlający się panel kl3.GIF (34.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Zafira 2.0 DTI 2003 – brak działania klimatronika, niewyświetlający się panel kl2.GIF (29.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Zafira 2.0 DTI 2003 – brak działania klimatronika, niewyświetlający się panel kl1.GIF (49.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3345783
    hobbista
    Poziom 25  
    Jest inaczej
    Na pinie 5 jest stałe 12v , na 4 po zapłonie 12v, a na 1
    jest bankowo masa- brązowy przewód. I to wszystko jest napięcie i masa.
    Za schemat dziękuję , będę szukać dalej.
  • #7 3353862
    hobbista
    Poziom 25  
    Panie Piotrdam ma Pan racje z tymi pinami . To ja żle sprawdziłem , po prostu wziąłem do ręki inne złącze ( są dwie identyczne ) Ze strony instalacji jest ok. Za schemat dziękuje , Przydał się .
    Mam nadzieje że Władze tego forum nie skasują tego postu bo chyba naruszyłem jego zasady.
    Wiedząc gdzie ma być napięcie ,a gdzie masa uruchomiłem tem panel .
    Użyłem silnej lampy i szkła powiększającego , żeby lepiej widzieć.
    Zaryzykowałem i odchyliłem wyświetlacz- a tam zielono ; zżarte przez wilgoć ścieszki i to akurat od zasilania .Zrobiłem prowizoryczne obejście,
    podłączyłem i wszystko ruszyło.:D Panel świeci, wentylator działa , klapy chodzą . Tylko nie ma podświetlania klawiszy :cry:Trzeba będzie wylutować wyświetlacz i dokładniej przyjrzeć się płytce drukowanej.
    Nie zamykam jeszce tego postu bo mogą wyniknąć jeszcze jakieś inne problemy. Do ostatecznego uruchomienia tego ustrojstwa droga daleka , najważniejsze że na dniach moge montować deche.:D
    Na koniec chciałbym napisać że dotąd nie miałem okazji naprawiać tego typu urządzenia , i moim zdaniem jest to zbyt delikatne i słabo zabezpieczone przed wilgocią , a taka występuje w tym zastosowaniu.[/quote]

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Zafira 2.0 DTI z 2003 roku po uszkodzeniu nadwozia i rozbiórce pojawił się problem z działaniem klimatronika – panel sterujący nie wyświetlał obrazu i nie reagował. Po wstępnych pomiarach ustalono, że zasilanie i masa na odpowiednich pinach są obecne, jednak wyświetlacz był uszkodzony przez wilgoć, co spowodowało przerwanie ścieżek zasilających. Po wykonaniu prowizorycznego obejścia ścieżek panel zaczął działać, wentylator i klapy sterujące klimatyzacją również funkcjonują, choć podświetlenie klawiszy nadal nie działa. Wskazano, że do pełnej diagnostyki i naprawy może być potrzebny interfejs diagnostyczny Tech 2 oraz dokładna inspekcja i ewentualna wymiana elementów na płytce drukowanej panelu. Schematy elektryczne i pomiary napięć (stałe 12V, 12V po zapłonie, masa) były pomocne w lokalizacji usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA