logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Unitra model:nie wiem, zniekształca dźwięk

kjuik 15 Gru 2006 22:24 2081 15
REKLAMA
  • #1 3335523
    kjuik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Jest to wzmacniacz Unitra-panel przedni jest wytarty(wypolerowany)nie widac modelu(napewno stary)Problem polega na tym, ze podczas sluchania w pewnym momencie wysiadaja niskie tony bass orac kick-i.
    Kiedy poruszam gałką do zwiekszania glosnosci wszystko wraca do normy.
    Wzmacniacz obsluguje mixer 3 kanałowy cd-player oraz gramofon.
    Zamieszczam zdjecia.
    <br>
    Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3335688
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Jak brzmi pytanie?

Remeknapr
  • #3 3335733
    kjuik
    Poziom 10  
    Co jest przyczyna tego stanu rzeczy?
    Kiedy slucham muzyki, dzwiek traci niskie tony.Kiedy poruszam(w gore w dol,w bok)galka do podglasniania to wraca do normy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3335772
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Wymienić potencjometr na nowy - nie kontaktuje zapewnie ścieżka odczepu dla konturu (loudness)

Przelutować płytę w miejscu nóg potencjometrów wysokie-niskie
  • #5 3335803
    kjuik
    Poziom 10  
    Tez tak wlasnie pomyslalem.Bylem dzis w elektronicznym to typ mnie wysmial skad mam taki stary potencjometr-i ze to napewno nie wina potencjometru.Dziad jeden.W niedziele podskocze na bazar staroci i takich pierdółek moze wychacze taki potencjometr.Ewentualnie na pojedynczym nie daloby rady?Uzywam tylko dwoch wyjsc na glosniki.Tych co na zdjeciu widac czarne kable.
    Pozdrawiam
  • #6 3335865
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    No bo nie musi być wina potencjometru, ale z opisu wynika że występuje usterka nie kontaktu - ale nie koniecznie jako wyżej opisana usterka z konturem.

Przelutuj płytę
  • #7 3335909
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Przed dokonaniem dewastacji całej płyty proponuję sprawdzić potencjometr OMOMIERZEM.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #8 3335956
    kjuik
    Poziom 10  
    Nie posiadam omomierza :)
    To raczej napewno usterka nie kontaktu.Po "poruszaniu" załapuje i gra dobrze.Moze miec z tym cos wspolnego Analog?tzn gramofon?
    Pozdrawiam
  • #9 3336431
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    moze na probe wez przemyj kontaktem do prkow jesli masz a jak nie to strzykawka i benzyna ekstrakcyjna drobna uwaga nie uzywaj spirytusu ani nic na jego bazie nic zracego tylko benzynka ekstrakcyjna
  • REKLAMA
  • #10 3337257
    kjuik
    Poziom 10  
    Czy w nowych modelach wzmacniaczy montuje sie takie potencjometry?Mozna taki kupic w pierwszym lepszym elektronicznym?
    Pozdrawiam
  • #11 3337267
    Lamek
    Poziom 11  
    W nowych modelach Gałka Głośności moze być na zasadzie zwierania styków i licznika impulsów . Czyli na dobrą sprawe tak jakbyś miał guzik Głośniej Ciszej.
    Pozdrawiam !
  • #12 3337292
    kjuik
    Poziom 10  
    Czyli jakby nie bylo, dosc trudno bedzie znalesc ten zamiennik.Popytam tez znajomych moze maja jakis starszy sprzet audio niepotrzebny :)
    A nie moglbym wstawic pojedynczego potencjometru?
  • #13 3337368
    Lamek
    Poziom 11  
    Jeżeli chcesz mieć tylko jeden kanał to możesz :D
    A tak poważnie popytaj w innych sklepach ja w swojej okolicy prawie w kazdym sklepie widze takie lub podobne. Przecież mozesz zamiast w druk wziąć taki do kabelków lub odwrotnie !
    A tak a'propos przerywa Ci w odu kanałach jednocześnie ?
    A nie było czasami tak że gdy cicho jest OK , a gdy głośno to harczy ?
    Mam podobna usterke we wzmacniaczu z regulacja elektroniczna i tutaj ewidentnie wina leży po stronie Napięcia .
  • #14 3341632
    kjuik
    Poziom 10  
    Tak, tak bylo jak glosno to harczalo,ale kiedy ustwilem odpowiednio master na mixerze to bylo ok..Na obu kanałach. Bylem wczoraj w dwuch elektronicznych i zaden nie mial takiego potencjometru.
    Pozdrawiam
  • #15 3341704
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    Witam. ja tez miałemproblem z tym potęcjometrem i po długich a ciezkich poszukiwaniach nic nie udało mi sie znalesc;/;/;/. Wiec amplituner został rozebrany na atomy. ale wtedy byłem "mały i głupi" dzis bym go juz nie niszczył.

jesli chcesz wiedziec co masz w domu to dołączam pare fotek panelu przedniego.

Proponuje jeszcze wymienic elektrolity w zasilaczu. Te 2 duze srebrne. oraz mniejsze w poszczegulnych płytkach. poniewaz elektrolity wysychaja a ten amplituner nie jest nowy wiec napewno nie maja takich wartosci jak pownny.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Unitra model:nie wiem, zniekształca dźwięk DSCN1447.JPG (65.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Unitra model:nie wiem, zniekształca dźwięk DSCN1446.JPG (65.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Unitra model:nie wiem, zniekształca dźwięk DSCN1445.JPG (67.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Unitra model:nie wiem, zniekształca dźwięk DSCN1444.JPG (72.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3341829
    kjuik
    Poziom 10  
    To ten sprzęt,u mnie przedni panel jest"wypolerowany"chyba papierem sciernym i wszystko jest zdarte.Potencjometr juz calkiem zepsulem.Chcialem go rozkrecic i przeczyscic w srodku (oprocz spreju) ale przy zamykaniu obudowy pekly te haczyki :) i juz zonk.Popytam zjanomych moze maja cos takiego lub stare sprzety to sie zrobi transplantacje.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra z nieczytelnym, wytartym panelem przednim ma problem z zanikiem niskich tonów (bass i kick) podczas odtwarzania muzyki. Zanik ten ustępuje po poruszeniu gałką głośności, co wskazuje na możliwą usterkę potencjometru lub złe styki. Zalecane jest sprawdzenie potencjometru omomierzem, przelutowanie płyty w okolicach nóżek potencjometrów oraz ewentualna wymiana potencjometru. Czyszczenie styków za pomocą benzyny ekstrakcyjnej może pomóc, natomiast spirytus jest niewskazany. W nowych wzmacniaczach stosowane są inne typy potencjometrów (np. cyfrowe z licznikiem impulsów), co utrudnia znalezienie zamiennika do starego modelu. Można rozważyć zastosowanie pojedynczego potencjometru, jeśli używa się tylko dwóch wyjść głośnikowych. Dodatkowo sugerowana jest wymiana elektrolitów w zasilaczu, gdyż stare kondensatory mogą tracić swoje parametry. Wymiana potencjometru bywa trudna ze względu na rzadkość części, a uszkodzenie mechaniczne obudowy potencjometru utrudnia naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA