logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 418 - Wyniana potencjometru, zanikający dźwięk

BlackHerox 24 Kwi 2014 18:43 2457 7
REKLAMA
  • #1 13539246
    BlackHerox
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem ze wzmacniaczem Unitra WS 418 a mianowicie podczas słuchania muzyki zanika dźwięk (wzmacniacz przestaje grać). Gdy poruszam dość energicznie potencjometrem volume zaczyna znowu grać ale dźwięk po pewnym znowu zanika, dlatego myślę że to potencjometr jest winny. Na allegro znalazłem potencjometr 2x50k z odczepami (do funkcji loudness). Czy będzie on pasował ? Bo oryginalnie siedzi tam 2x47 z odczepami ale tego nigdzie nie mogę znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 13539264
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    BlackHerox napisał:
    Na allegro znalazłem potencjometr 2x50k z odczepami (do funkcji loudness). Czy będzie on pasował ? Bo oryginalnie siedzi tam 2x47 z odczepami ale tego nigdzie nie mogę znaleźć.

Jeśli jest taki sam wymiarami i takiej samej charakterystyki to będzie pasował.
  • REKLAMA
  • #3 13539343
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Nie jest powiedziane, że to potencjometr winny.
  • #4 13539785
    BlackHerox
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    A co ty byś podejrzewał marian1981.02 ?
    Potencjometr ma i tak spore luzy (macha się w każdą stronę przy kręceniu volume). Dokręciłem nakrętkę montażową ale on jest zepsuty w środku. Tak że i tak go pewnie wymienię.

Moderowany przez Matuzalem:

Za nadmierną i nieuzasadnioną ekspresję wypowiedzi - ostrzeżenie.

• #5 13539815
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    BlackHerox napisał:
    rozjebany

A to co to jest?
  • REKLAMA
  • #6 13540630
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    BlackHerox napisał:
    A co ty byś podejrzewał
    Nie jestem jasnowidzem...
  • REKLAMA
  • #7 13571997
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Zawsze można jeszcze przed wymianą potencjometru (wiadomo - czas i koszt zamówienia i dostawy) tymczasowo go "wypiąć" z obwodu, a zamiast potencjometru złożyć "na sztywno" dzielnik z 2 rezystorów. Jeżeli w takiej konfiguracji również będzie problem z zanikaniem dźwięku to należy szukać usterki gdzie indziej - jeśli natomiast problem zniknie to mamy potwierdzenie, że winny potencjometr i można śmiało zamawiać.
  • #8 14914492
    gingordon
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    również rozsypał mi się fizycznie potencjometr siły głosu w UNITRA WS418, a właściwie to dzieci pomogły...
    kupiłem nowy 6 nóżkowy potencjometr logarytmiczny z odczepem (2 dodatkowe nóżki).
    przy wymianie pojawił się problem bo w dwóch z 6 nóżek były urwane kabelki i nie wiem dokładnie jak do której nóżki je podłączyć. widzę że było robione mostkowanie nóżek, ale nie jestem w stanie odtworzyć dokładnie podłączeń.

Mogę prosić o wyjaśnienie albo raczej zdjęcie podłączeń potencjometru? Jego model to telpod 2x47k B-5 obecnie zastąpiony logarytmicznym 2 x50K

http://allegro.pl/show_item.php?item=4973371951

jestem laikiem posiadającym lutownicę i śrubokręt oraz umiejętność posługiwania się narzędziami, nie bardzo umiem czytać schematy elektronicznZ Góry dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wzmacniaczem Unitra WS 418, polegający na zanikaniu dźwięku podczas słuchania muzyki. Podejrzewa, że przyczyną jest uszkodzony potencjometr, który po poruszeniu zaczyna działać, ale dźwięk znika ponownie. Użytkownik rozważa wymianę potencjometru na model 2x50k z odczepami, mimo że oryginalny to 2x47k. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do diagnozy problemu, w tym tymczasowe odłączenie potencjometru oraz sprawdzenie innych komponentów. Inny uczestnik dyskusji opisuje swoje doświadczenia z wymianą potencjometru, napotykając trudności z podłączeniem nowych nóżek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA