logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 1200 Tualatin na DFI CA64-TC - wolne działanie po zmianie platformy

carl02 15 Gru 2006 22:42 2891 27
REKLAMA
  • #1 3335624
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam, mój problem wygląda następująco:
    kilka dni temu zmieniłem platformę Socket A ECS K7VZA rev. 3.0, na której miałem obsadzonego Athlona 750MHz, 384MB SDRAM, Power Color Radeon 9200 128/128, Sound Blaster Live! Player 5.1, Realtek Fast Ethernet Adapter 100mbps, WD Caviar 80GB 8MB Cache, Pioneer DVDRW. Na płycie głównej siadł kontroler (dysk i nagrywarka działały strasznie wolno mimo reinstalacji WinXP Pro, foldery otwierały się bardzo długo, gry się przycinały etc.). Na tej platformie pracowałem znaczny okres czasu. Działało wszystko pięknie - Wolfenstein Enemy Territory na full detalach bez zacięcia, filmy cudownie itd... No ale stało się co się stało i...
    ... odkupiłem od kolegi z biurowego komputera płytę DFI CA64-TC z Celeronem 1200 na rdzeniu Tualatin. Do płyty głównej dołączyłem wszystko w w/w konfiguracji, to jest: kartę graficzną, kartę dźwiękową, kartę sieciową, dysk, nagrywarkę, RAM; pozostała także zmodyfikowana obudowa i zasilacz (Fortron 350W). Po instalacji systemu (WinXP Pro SP2) spotkał mnie niemały zawód. System, dokładnie tak samo skonfigurowany jak poprzedni sprzęt, działa nieco wolniej. Tak więc przyszła kolej na aktualizację BIOS-u. BIOS najnowszy, ze strony producenta... Zero poprawy. Przycinają mi się niemiłosiernie nawet filmiki na google.video czy youtube... Za to bez żadnego problemu działają filmy z dysku. Wynik z 3D Marka 2003 - 900 pkt. - raczej też nie jest imponujący (nieco wyższy miałem na Athlonie). Wolfenstein na full detalach - momentami mam pokaz slajdów. Kolejny krok z mojej strony - najnowsze sterowniki do chipsetu. Zero poprawy. Pamięci testowałem jakieś 2 miesiące temu - 100% sprawne. Komp od początku, gdy go odpaliłem, ani razu się nie zawiesił... Dysk nie pracuje w trybie PIO. Temperatury w normie - w stresie 37 stopni. Napięcia z zasilacza (Fortron 350W) sprawdzane w BIOS-ie, naprawdę niewielkie odchyły napięć względem oryginału na wszystkich liniach (max. do 0.2V). Elektrolity całe, nawet w najmniejszym stopniu niewybrzuszone. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 3335645
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Tu wyraźnie widać, że intele są mniej wydajne, nawet przy większej częstotliwości... Sprawdź jeszcze z inną kartą sieciową - jak nie pomoże, to ta zamiana była błędem.
    Czy wydajność była porównywana pod innym systemem niż windows (linux, bsd, dos)?
  • #3 3335659
    carl02
    Poziom 14  
    k4be napisał:
    Tu wyraźnie widać, że intele są mniej wydajne, nawet przy większej częstotliwości... Sprawdź jeszcze z inną kartą sieciową - jak nie pomoże, to ta zamiana była błędem.
    Czy wydajność była porównywana pod innym systemem niż windows (linux, bsd, dos)?

Nie testowałem pod innym sprzętem. Ale to jest lekkie przegięcie, żeby filmiki w przeglądarkach się zacinały... Coś tu jest ewidentnie nie tak, skoro Duron 800MHz na SDRAM'ach u kumpla pracował na tym samym systemie bez żadnych przycięć... Aha i jeszcze jedno - zapomniałem dodać, że próbowałem podmieniać też kartę graficzną (na GeForce 2MX 400 64MB). Bez skutku, a nawet gorzej...
  • REKLAMA
  • #4 3335687
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Tu wyraźnie widac w powyzszej wypowiedzi dosc konkretna nieznajomosc tematu. k4be - moze na razie ogranicz sie do czytania forum?

carl02 - Sprawdzales inne benchamarki? Ten wynik 3dmarka to ile wynosil na poprzedniej platformie? Jaki masz wynik testu pamieci odczyt/zapis w programie aida32 lub everest? Jaki jest? Czy podobny do referencyjnych platform? Sprawdzales wydajnosc poszczegolnych elementów benchmarkami syntetycznymi jak Sandra (SiSoftware)? Czy pamiec cache procesora jest poprawnie wykrywana i sprawna? Nie wylaczona w biosie? Celeron 1200 powinien być wyraźnie szybszy od Athlona 750. Sterowniki do karty graficznej zainsalowales?

Sprawdzales na innym systemie jak Win2k? Win98/ME?
  • REKLAMA
  • #5 3335762
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Stawiam na chipset VIA. Pod Intela tylko Intel, z tego co pamietam BX bil wydajnoscia wszystkie chipy VIA pod P2/P3, a byly jeszcze i8xx. Glownie wydajnosc kontrolera pamieci.
  • #6 3335771
    carl02
    Poziom 14  
    Cóż, system pracował na Win2000 SP4, używany był tylko do edycji tekstu i drukowania dokumentów... Sam były użytkownik na niego nie narzekał (rozmawiałem z nim o tym). Zrobiłem zrzut S.M.A.R.T. z Everestu. Nie mam pojęcia, jak zrobić ten test odczytu z pamięci i zapisu do pamięci... Jak tylko kliknę jedną z tych opcji pokazują mi się jakieś porównania z innym sprzętem. Na 3D Mark z Athlonem wynik był przed awarią niemal identyczny - różnica 20pkt. na przewagę Celerona. Cache jest w BIOS-ie włączony. Postaram się jak najszybciej przeprowadzić testy w Sandrze i poinformować o nich tutaj.

Dodano po 2 [minuty]:

DooMinick napisał:
    Stawiam na chipset VIA. Pod Intela tylko Intel, z tego co pamietam BX bil wydajnoscia wszystkie chipy VIA pod P2/P3, a byly jeszcze i8xx. Glownie wydajnosc kontrolera pamieci.

Ja również podejrzewam o to chipset... Ale ogólnie śmierdzi mi tutaj całą mobo. Mimo najświeższego BIOS-u działa jakby chciało, a nie mogło...
  • #7 3335876
    DooMinick
    Poziom 21  
    Everest w tych porownaniach ma takze Twoja maszyne, wystarczy przejrzec wyniki i znajdzie sie gdzies (chyba nawet wyroznia sie kolorem).

Co do chipsetu, mam najgorsze doswiadczenia z SiSem, ale VIA chyba akurat pod P2/P3 tez nie byla najlepsza. U mnie na plycie z SiS620 bodajze, takiej All-In-One z Cel 566, 256MB RAM i grafa zintegrowana 8MB (oczywiscie SiS) nawet DiVX nie chce plynnie chodzic, nie mowiac o czymkolwiek innym. Dla porownania laptok, z ktorego teraz pisze, IBM TP600E (PII 400 Mobile FSB 66, 96MB RAM, 2,5MB grafika nawet nie obslugujaca nakladki) odtwarza DiVX calkiem niezle.
  • #8 3335932
    carl02
    Poziom 14  
    Niestety, nie ma mojej maszyny, nie istnieje nawet podobna... Nie ma żadnego Celerona Tualatina w tych porównanich, są PIII 900MHz itd. a potem od razu Celerony na Socket 478... Jest tak pewnie dlatego, że mam Everesta Home Edition...
  • #9 3336133
    DooMinick
    Poziom 21  
    Wchodzisz w test taki, jaki Cie interesuje (RAM/CPU) i klikasz Odswiez (na gorze ikonka jak w IE) i wykonuje wtedy test.
  • #10 3336829
    carl02
    Poziom 14  
    Niestety, z ostatniej porady nie skorzystałem, ponieważ przed chwilą udało mi się odpalić rzekomo uszkodzoną płytę, na której pracował Athlon :) Clear BIOS, nowa taśma od HDD, gruntowne czyszczenie sprzętu i ponowne jego składanie... I działa. Dziękuję wszystkim za porady, ale skoro już ten sprzęt działa, to mi to wystarczy. Tamten jak najszybciej postaram się opchnąć, żeby mieć z nim spokój.
  • #11 3481465
    carl02
    Poziom 14  
    Witam, niestety muszę od nowa poruszyć mój problem z Celeronem Tualatin i płytą DFI...:
    Wysiadła mi płyta ECS K7VZA (południowy mostek) z Athlonem 750MHz. Odkupiłem więc od kolegi z biurowego komputera płytę DFI CA64-TC z Celeronem 1200 na rdzeniu Tualatin. Do płyty głównej dołączyłem prawie wszystko z poprzedniej konfiguracji, to jest: kartę graficzną ATI Radeon 9200 128/128; kartę dźwiękową Creative Sound Blaster Live! Player 5.1; kartę sieciową Gembird na chipsecie Realtek; dwa dyski: Hitachi Deskstar 30GB, 2MB cache, cały przeznaczony na system i WD Caviar 80GB 8MB cache cały przeznaczony na pierdoły; nagrywarkę DVD-RW Pioneer DVR-109; 384MB SDRAM (w trzech kościach); pozostała także zmodyfikowana obudowa i zasilacz (Fortron 350W). Po instalacji systemu (WinXP Pro SP2) spotkał mnie niemały zawód. System, dokładnie tak samo skonfigurowany jak poprzedni sprzęt, działa nieco wolniej. Tak więc przyszła kolej na aktualizację BIOS-u. BIOS najnowszy, ze strony producenta... Zero poprawy. Przycinają mi się niemiłosiernie nawet filmiki na google.video czy youtube... Za to bez żadnego problemu działają filmy z dysku. Wynik z 3D Marka 2003 - 900 pkt. - raczej też nie jest imponujący (nieco wyższy miałem na Athlonie). Wolfenstein na full detalach - momentami mam pokaz slajdów (na Athlonie bez najmniejszego zacięcia). Kolejny krok z mojej strony - najnowsze sterowniki do chipsetu. Zero poprawy. Pamięci testowałem jakieś 2 miesiące temu - 100% sprawne. komputer od początku, gdy go odpaliłem, ani razu się nie zawiesił... Dysk nie pracuje w trybie PIO. Temperatury w normie - w stresie 37 stopni. Napięcia z zasilacza (Fortron 350W) sprawdzane w BIOS-ie, naprawdę niewielkie odchyły napięć względem oryginału na wszystkich liniach (max. do 0.2V). W mierzenie miernikiem się nie bawiłem, bo nie mam po pierwsze o tym zielonego pojęcia, a po drugie nie mam miernika w domu :). Elektrolity całe, nawet w najmniejszym stopniu niewybrzuszone. Jak ostatnim razem poruszałem ten problem jeden z forumowiczów nakazał mi zrobienie zrzutów ekranowych z Everesta - testu odczytu, zapisu i czasu dostępu do pamięci... Wyniki mnie przeraziły, ale oceńcie sami:

Dodam jeszcze, że reinstalacja systemu również nic nie daje...
    Wnioski? Porady? Sugestie? Czekam :)
  • #12 3481765
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Sprawdź w BIOSie, czy nie masz czasem wyłączonego Cache L1 lub/i L2 (CPU Internal oraz External Cache ustaw na Enabled) oraz ustaw pamięć na taktowana synchronicznie z FSB (DRAM Clock ustaw na na Host CLK). Poukładaj pamięci w slotach w kolejności od najwolniejszej do najszybszej. Timingi w BIOSie ustaw takie, jakie ma zapisane w SPD najwolniejszy moduł pamięci (możesz sprawdzić Everestem lub CPU-Z).
  • #13 3481986
    carl02
    Poziom 14  
    Nie rozumiem tych cyfr z CPU-z, tych CAS i tak dalej... Jak to ma wyglądać? Poniżej jest zrzut ekranu z pierwszego DIMM-a z pierwszą kością pamięci... Wszystkie te cyfry wyglądają tak samo przy dwóch pozostałych więc co mam z tym fantem zrobić?

EDIT:
    Uwaga! Kolega wiezlak, który poradził mi, żeby zmienić opcję DRAM clock na HOST CLK miał doskonały zmysł! Odczyt z pamięci nagle wzrósł do 462MB/sek! Cache był włączony, więc brakuje nam jeszcze jakiegoś detalu, który może podnieść sprawność działania... Wnioskuję to po tym, że włączając filmik na google.video nie miałem już pokazu slajdów, ale NIEMAL płynne odtwarzanie... Do ideału jeszcze troszkę brakuje, także proszę o dalsze wskazówki :)
  • Pomocny post
    #14 3483568
    wiezlak
    Poziom 35  
    Cieszę się, że w końcu popchnęliśmy temat do przodu :). Z timingami pamięci sprawa wygląda tak, że moduł, którego zrzut SPD załączyłeś może pracować z częstotliwością 133MHz i timingami 3-3-3 (CAS, RAS to CAS, RAS) i znając życie powinien sobie swobodnie poradzić z ostrzejszymi timingami 2-2-2 przy częstotliwości 100MHz (którą to masz teraz ustawioną - synchronicznie do FSB procesora). Szkopuł tkwi jeszcze w tym, jaki jest ten drugi (i ewentualnie trzeci) moduł pamięci. Obejrzyj pod CPU-Z SPD wszystkich modułów pamięci - jeśli wszystkie mogą pracować 133MHz 3-3-3, to śmiało przestawiaj w BIOSie następujące opcje: DRAM Timing na najszybsze (bodajże Turbo) i SDRAM Cycle Length na 2.

Jakie masz możliwości podnoszenia FSB na tej płycie (CPU Host/PCI Clock)? Warto by było troszkę "podgonić" tego Celerona.
  • REKLAMA
  • #15 3485165
    carl02
    Poziom 14  
    Więc mamy rozwiązanie :) Turbo + CAS=2 i maszyna rwie do przodu aż miło :) Tylko jest jedno ALE: przy CAS=2 znika mi w tajemniczych okolicznościach 64MB RAMu (z 384MB robi się 320MB), może tylko jedna sugestia drobna jak temu zaradzić?
    Tu umieszczam (może to w czymś pomóc) zrzuty ekranu z Everesta, który pokazuje właściwości wszystkich trzech kości pamięci... Może to któraś z nich nie wytrzymuje ustawienia CAS=2 i daje 64MB RAMu mniej? :)

A koledze Wieslakowi bardzo dziękuję za pomoc, ten topic po kolei zakładałem na trzech różnych forach, ale nikt słowem nie wspomniał tam o pamięciach :) :arrow: POMÓGŁ
    Moderowany przez TONI_2003:

Czy kolega uważa temat za zamknięty?

• #16 3485298
    wiezlak
    Poziom 35  
    Moim zdaniem główną bolączką chipsetów VIA pod P3 jest właśnie gorsza wydajność podsystemu pamięci (możesz porównać w Evereście osiągi P3 z FSB 133MHz na chipsetach i815 oraz VIA Apollo). Jednak to, co było u Ciebie, to już wyjątkowo tragicznie wyglądało :).

Z SPD Twoich 3 modułów 128MB wynika, że wszystkie mogą pracować na FSB 133MHz przy timingach 3-3-3 więc 100MHz przy 2-2-2 nie powinno być problemem. "Zniknięcie" części pamięci czasami zdarza się przy obsadzeniu wszystkich banków różnymi modułami - musisz spróbować pozmieniać kolejność modułów w slotach (wypróbuj wszystkie kombinacje - będzie ich 6, ale na wszelki wypadek zanotuj sobie bieżącą kombinację). Jeśli to nic nie da spróbuj o "oczko" zwolnić DRAM Timing.

Jakie masz możliwości wyboru w BIOSie w sekcji CPU Host/PCI Clock? Temu Celeronowi można spróbować podnieść trochę magistralę - ta da znowu "kopa" wydajnościowego podsystemowi pamięci.
  • #17 3485400
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    :arrow: Szanowny kolego carl02 :!:
    Twe posty, Tematy zostały scalone do jednego.
    Następnym razem proszę napisać do mnie lub opiekuna działu i podać link do tematu po czym temat zostanie otwarty !
  • #18 3485567
    Platon
    Poziom 42  
    Jak masz pare kosci i VIA upewnij sie, ze masz wlaczony przeplot pamieci (W biosie lub WPCRedit).
  • #19 3487015
    carl02
    Poziom 14  
    kolego wiezlak, z tymi kombinacjami spróbuję jutro, dzisiaj nie będę miał na to czasu, a tymczasem...

Platon napisał:
    Jak masz pare kosci i VIA upewnij sie, ze masz wlaczony przeplot pamieci (W biosie lub WPCRedit).

Gdzie w BIOSie jest ta opcja? Mogę spróbować...

EDIT:
    TONI_2003, zapamiętam.

EDIT2:
    No i fajnie, że wcześniej tego nie zrobiłem (lekkomyślność) - mój błąd. Otóż o ile wyniki testów odczytu z pamięci i czasu dostępów do pamięci są więcej niż dla mnie satysfakcjonujące, to postanowiłem zrobić testy zapisu do pamięci. Zrzut ekranu mówi sam za siebie - ta wartość powinna być około dwa razy większa:

Jak to zwiększyć? Bo wydajność tego kompa jest wg. mnie wysoka, ale zmiana tego żałosnego wyniku na pewno by go trochę zmusiło do szybszej pracy...
  • #20 3519217
    carl02
    Poziom 14  
    Hmmm... momentami zapis osiąga nawet 84MB/sek, a wyprzedza go pod tym względem Penitum MMX166, na PC66...
  • #21 3519245
    Platon
    Poziom 42  
    Przeplot pamieci mozesz wlaczyc programem wpcredit lub programem Memory interleave enabler for Via.
  • #22 3528443
    carl02
    Poziom 14  
    Platon napisał:
    Przeplot pamieci mozesz wlaczyc programem wpcredit lub programem Memory interleave enabler for Via.

Od dobrych paru godzin szukam download'u jednego z tych programów... Ale nie na tym problem polega, bo na pewno go znajdę - google są niezawodne. W evereście dowiedziałem się, że mam przeplot 4-way... To dobra wartość, czy zła?

A w BIOSie może istnieć ta opcja pod inną nazwą, niż: Bank Interleave/SDRAM Bank Interleave?

Cytat:
    * Dostępne opcje: 2-Bank, 4-Bank, Disabled
    Funkcja to pozwala ustawić tryb przeplotu interfejsu dla banków pamięci. Włączenie przeplotu przyspiesza nieco pracę komputera na skutek jednoczesnego odbioru danych z procesora do jednego banku i równoczesnego wysyłania danych z drugiego. Przeplot umożliwia bankom SDRAM-u przeplatanie cykli odświeżania i dostępu. Jeden z banków przechodzi cykl odświeżania, podczas gdy do innego następuje dostęp. Poprawia to wydajność SDRAM-u poprzez maskowanie czasu odświeżania każdego z banków. Jeśli w systemie są 4 banki, CPU może w idealnych warunkach wysyłać jedno żądanie danych do każdego z banków w następujących po sobie cyklach zegarowych. W rezultacie dane z wszystkich żądań będą nadchodziły kolejno z SDRAM-u bez żadnego rozdzielającego opóźnienia. Bez przeplotu CPU wysyłałby adres do SDRAM-u, odbierał żądane dane, a następnie czekał aż SDRAM zostanie odświeżony przed inicjalizacją drugiej transakcji danych. Traconych jest wtedy mnóstwo cykli zegarowych i właśnie dlatego przepustowość SDRAM-u zwiększa się, gdy przeplot jest włączony. Oczywiście największe szybkości można uzyskać w trybie przeplotu na 4bank interleave, ale tylko wówczas gdy płyta posiada taką możliwość. W razie braku zgodności komputer utraci stabilność i trzeba będzie obniżyć ustawienia przeplotu.
  • #23 3528986
    wiezlak
    Poziom 35  
    Wg Everesta wygląda na to, że przeplot masz włączony. Poszukiwany przez Ciebie programik wraz z opisem znajduje się np. tu. Zerknij jeszcze tu - wygląda na to, że "Memory Interleave Enabler for VIA Chipsets" z pierwszego linku nie tylko włącza przeplot ale i IOQS 4-Level, co owocuje przyśpieszeniem aplikacji obciążających jednostkę zmiennoprzecinkową.
  • #24 3533004
    carl02
    Poziom 14  
    Kolego wiezlak, nieco wcześniej przed zaglądnięciem na forum, znalazłem sam "Enable...", ale niczym to nie poskutkowało... To samo zrobiłem z proponowanym przez Pana programem, z pierwszego linku. NIC. Żadnej różnicy... Everest wskazał odchył o jakiś 1MB/sek na korzyść wydajności. Próbowałem kilkakrotnie uruchamiać ten przeplot i restartowałem system (po wykonaniu tej czynności program kazał restartować system) i nic... Coś tu jest jeszcze ewidentnie nie tak... Może sprawię sobie PIII na Coopermine 1000, a może się szarpnę nawet na Tualatina, ale to szybko nie nastąpi... Bo może zmiana procka na takiego z magistralą 133MHz dałaby mu kopa...
  • #25 3533457
    wiezlak
    Poziom 35  
    Jeśli nie boisz się podkręcania, to możesz spróbować podnieść trochę magistralę temu Celeronowi - pisałem Ci już o tym wcześniej. Podaj, jakie masz możliwości wyboru w BIOSie w sekcji CPU Host/PCI Clock.
  • #26 3536318
    carl02
    Poziom 14  
    A więc kolego wiezlak... Próbowałem mu troszkę podnieść magistralę - ze 100MHz na 103MHz. Fajnie, wszystko było ok, ale system już pod koniec botowania nie chce się włączyć. Przesyłam teraz fotki z dwóch sekcji BIOSu:

A z tej, które kolegę interesują, za chwilę postaram się dodać...

EDIT:
    Znalazłem tylko jeszcze taką sekcję:

Może w którejś z nich ktoś dostrzeże jakiś błąd? Czekam i może teraz nareszcie dojdziemy do tego co i jak :)
    A i chcę jeszcze dodać, że w sekcji, gdzie można zmieniać FSB do wyboru mam 100, 103, 110 i 120.
  • #27 3543058
    wiezlak
    Poziom 35  
    Na drugim ekranie prawie wszystko wg mnie jest w porządku. Prawie, bo SDRAM Cycle Length masz znowu ustawione na 3 - czy to z powodu "znikających" 64MB? Próbowałeś pozmieniać kolejności modułów w slotach tak, by przy najwydajniejszych ustawieniach mieć widoczną całą pamięć?

Troszkę dziwne, ze po zwiększeniu Celeronowi magistrali o zaledwie 3% komputer traci stabilność. Szkoda, że nie możesz na tej płycie manipulować napięciem - można by było spróbować wycisnąć wyższe taktowanie.
  • #28 3544361
    carl02
    Poziom 14  
    Owszem, ustawiłem znowu wartość na 3, bo komputer się resetował, a obecna konfiguracja jest niestety najlepsza... Przy wszystkich innych albo przy wartości 2 nie chciał mi się BIOS nawet pokazać a nieraz to znikało nawet całe 128MB RAMu. No a możliwości zmiany napięcia na tej płycie nie ma... Chyba, że jakiś Vmodzik, ale ja się na tym nie znam...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył spadku wydajności po zmianie platformy z Socket A ECS K7VZA rev. 3.0 z Athlonem 750MHz na płytę DFI CA64-TC z procesorem Celeron 1200 Tualatin. Po przeniesieniu podzespołów (ATI Radeon 9200, Sound Blaster Live! Player 5.1, Realtek, dyski Hitachi i WD, Pioneer DVR-109, 384MB SDRAM) system Windows XP Pro SP2 działał wolniej, z przycinaniem filmów i gier. Próby reinstalacji systemu i aktualizacji BIOS-u nie przyniosły poprawy. Podejrzewano chipset VIA i jego kontroler pamięci, który według dyskusji jest mniej wydajny niż chipsety Intela. Testy syntetyczne (Everest, Sandra) wykazały niską prędkość zapisu do pamięci, choć odczyt był lepszy po ustawieniu DRAM Clock na Host CLK. Włączono cache L1 i L2 w BIOS-ie. Optymalizacja timingów pamięci (CAS 2-2-2 zamiast 3-3-3) i włączenie trybu Turbo w BIOS-ie znacząco poprawiły wydajność, choć przy CAS=2 zniknęło 64MB RAM, co mogło wynikać z niekompatybilności modułów lub ich kolejności w slotach. Zalecano eksperymenty z kolejnością modułów pamięci i ustawieniami przeplotu pamięci (Memory Interleave), który według Everesta był włączony (4-way). Próby podkręcenia magistrali FSB z 100MHz do 103MHz skutkowały niestabilnością systemu, a płyta nie oferowała regulacji napięcia procesora. Ostatecznie problemem była kombinacja ograniczeń chipsetu VIA, ustawień pamięci i braku możliwości stabilnego podkręcenia. Wskazano, że Celeron Tualatin powinien być wydajniejszy od Athlona 750MHz, ale w tej konfiguracji i z tym chipsetem osiągi były gorsze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA