logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A + Athlon 1,4 GHz - zawieszanie przy pełnej prędkości CPU

artkoz3 30 Kwi 2006 10:20 1347 20
REKLAMA
  • #1 2575996
    artkoz3
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Witam!
    Mam problem z ustawieniem procka na 1,4 GHz na tej płycie. Na 1050 MHz jest dobrze (memtest prawidłowy) Jak ustawię na 1,4 (a taki mam procek - nigdy nie podkręcany) to zawiesza się w momencie uruchamiania systemu .
    Wymieniłem jakiś czas temu zasilacz , niedawno włożyłem Ram 512MHz w DDR - dodam,że jest to Kingston , wcześniej miałem Sdrama 256MB/133 MHz i tesz był ten problem. Robiłem test pamięci i przy 1,4 niezliczone błędy, natomiast przy 1,05 ok.
    Wydaje mi się ,że nie jest to wina pamięci , chociaż w teście miliony błędów .
    Co może być przyczyną tego konfliktu ?
    Zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 2576006
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    W BIOS-ie masz ustawione taktowanie 133/133 tak?
    Do testu pamięci używaj najnowszej wersji.
    Przede wszystkim podaj więcej szczegółów na temat konfiguracji.
  • #3 2576009
    artkoz3
    Poziom 17  
    Tak , takie ustawienie w biosie.
    co do memtest - myślę ,że jest to najnowsza wersja (z elektrody)
  • REKLAMA
  • #5 2576510
    artkoz3
    Poziom 17  
    procka wykrywa 1050 MHz
    A! Jeszcze jedno!
    Kiedyś na pożyczonej pamięci 128DDR niemarkowej poszedł na 1,4
  • #6 2576544
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Witam

Spróbuj zmienic tą opcje 133/133, kiedys miałem taki sam przypadek i zmiana tego pomogła tylko, ze nie pamietam jak to ustawiłem.

pozdrawiam
  • #7 2576692
    popo73
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam
    Prawdopodobnie Twoja płyta nie chce obsłużyć tych pamiątek. Można spróbować nowego biosu (są takowe na stronie producenta oraz na stronkach z alternatywnymi biosami poszukaj). Pamięci też mogą być padnięte (miałem nowego uwalonego corsair-a). Weż kość do innego kompa sprawdź. Do twojej platformy jeśli masz możliwość włóż 256. Chipsety SIS były kapryśne i nie chciały współpracować ze wszystkimi typami pamięci. Może pomóc także podmiana z kingstona na np.twinmosa, geila, itp.o tej samej pojemności.
  • #8 2576696
    maxforce1
    Poziom 1  
    miałem kiedyś troche podobny problem,,, tzn Podobna konfiguracja (1,4 procesor, płyta ecs ale nie pamiętam jaki to model)
    ,,,,
    no i jak próbowałem zainstalować xp to też zacinał się przy starcie,,,,
    ,,,
    ,,,
    okazało się że problem stanowiła karta graficzna (geforce 2 mx400), po wymianie na inny model system zainstalowałem poprawnie,,,, po ponownym włożeniu mojej grafiki system ładował się normalnie....
    ..
    ..
    ..
  • #9 2576822
    artkoz3
    Poziom 17  
    Panowie dzięki za odpowiedzi !
    Jednak nie jest moim celem wymiana wszystkich podzespołów w kompie. Grafika też niedawno wymieniana , więc wykluczam Mam GForca 128/128 . Pamięć Kingston też nie należy do złych pamięci (wieczysta gwarancja)
    Chciałbym raczej poznać przyczynę takiego zachowania się kompa i ewentualnie ją usunąć !
    Proszę o dalsze sugestie !
  • #10 2576898
    popo73
    Poziom 17  
    Czytaj co się do Ciebie pisze. Mój corsair też miał wieczystą gwarancję i był wyprodukowany przez jedną z najlepszych firm a jednak był padnięty. Nikt nie neguje tego że coś jest dobre, tylko że może być uszkodzone. Podmiana biosu to nie jest wymiana podzespołów. Napisałem jeśli masz możliwość to 256, czyli pożycz od kumpla, (cioci, dziadka) włóż i sprawdź. Tak samo zrób z 512 innych producentów.
  • REKLAMA
  • #11 2577217
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    artkoz3 napisał:
    procka wykrywa 1050 MHz
    A! Jeszcze jedno!
    Kiedyś na pożyczonej pamięci 128DDR niemarkowej poszedł na 1,4

Sam piszesz, że na innej pamięci poszedł na 1,4. Więc w czym problem? Podmień tą pamięć.
  • REKLAMA
  • #12 2577344
    Artur k.
    Artur k. napisał:
    Witam

Spróbuj zmienic tą opcje 133/133, kiedys miałem taki sam przypadek i zmiana tego pomogła tylko, ze nie pamietam jak to ustawiłem.

Probowałeś zrobić to co pisałem wcześniej ??
  • #13 2578196
    artkoz3
    Poziom 17  
    Panowie !
    Pamiątek podstawiałem już kilka , właśnie dzisiaj również - na wszystkich ten sam problem !!!!!!!!!!!!!
    W biosie ustawiałem 133/133 i wtedy się wywala , mało tego nawet jak procka ustawię na 100 a Dram na 133 to też się wywala . Moje podejrzenia kierują się w stronę płyty - jeszcze raz podkreślam pamięci włożyłem bodajże 12 wersji . Z całym szacunkiem ale ustawienia w biosie , podstawianie różnych pamiątek wykonałem przed założeniem tematu !
    Zapraszam do dalszej dyskusji!
  • #14 2578273
    popo73
    Poziom 17  
    Jeżeli inne pamięci nie podchodzą i dzieje się to samo to proponuję jak wcześniej spróbować aktualizacji biosu. Z tego co pamiętam to ECS K7S5A było więcej modeli, poszukaj na płycie dokładnego opisu wersji.
  • #15 2578299
    artkoz3
    Poziom 17  
    Właśnie wykonałem dwie aktualizacje biosu pobranych ze strony producenta - nadal to samo ! Niekiedy uda się uruchomić na 1,4 ale w większości się wykłada .
    Ot i zagadka?
  • #16 2578341
    popo73
    Poziom 17  
    Można jeszcze spróbować alternatywnego biosu (z overclockingiem). Nie ma jednak gwarancji, że to coś da. Niestety tak jak już pisałem wcześniej
    chipsety SIS na którym zbudowane masz mobo są kapryśne i nic na to nie poradzisz.
  • #17 2578394
    perseusz2
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a jak z chłodzeniem procka? Sprawdź czy radiator nie jest pokryty kurzem, wtedy wentylator nie moze odprowadzić ciepła jak powinien. Miałem podobny przypadek ale z grafką. W radiatorze kurz tak się ubił że uniósł do góry wentylator, ten zaczął głośniej pracować a do tego system robił zwiskę.
  • #18 2579240
    artkoz3
    Poziom 17  
    Tą opcję też sprawdzałem , nawet zmieniałem coolera- bez większych rezultatów - temperatura procka wacha się około 45 stopni .
  • #19 2579275
    Artur k.
    Witam

Przeczytałem wszystko jeszce raz. Ewidentnie wygląda to na problem z pamięciami. Jesli mówisz że zmieniałes pamięci to pozostaje problem szyny ustaw szyne na 100/100 - powinn abyc taka opcja, reszte spróbuj podciągnąć mnożnikiem. ( nawet w nowych athlonach szyna jest 100 (DDR - 200) ). Ewentulanie mozebyć też wina nieszczęsnego chipsetu SIS, który z athlonami lubi stwarzac problemy.

Pozdrawiam
  • #20 2579375
    georger1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Czytam ten wontek i tak się zastanawiam czy winą nie może być złe ustawienie czasów pamięci. Nie pamiętam jak to jest rozwiązane w tej płycie ale większość płyt ma ustawiane czasy pracy pamiątek.

Drugi test to dorwać sdramy i je zastosować, ciekawe czy z takimi pamięciami zechce gadać.

Pozdrawiam
  • #21 2586341
    artkoz3
    Poziom 17  
    No cóż !
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi !
    Problem jednak będzie dotyczył płyty głównej , która nie należy do szczególnie udanych , wykluczam pamięć , bo przy tylu sztukach podstawionych byłaby to paranoja. Reszta podzespołów też była wymieniana - zatem wniosek : ustawiam płytę , aby wykryła procek samodzielnie i przy 1050pracuje tak stabilnie , że nawet nie piśnie .No i pozostało mi się pogodzić z faktem ,że nie jest to 1,4 .
    Jeszcze raz dzięki , temat wyczerpany !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej ECS K7S5A z procesorem Athlon 1,4 GHz, który przy ustawieniu nominalnej częstotliwości 1,4 GHz powoduje zawieszanie systemu podczas uruchamiania. Przy obniżonym taktowaniu 1050 MHz system działa stabilnie, a testy pamięci (Memtest) wykazują błędy tylko przy wyższej częstotliwości. Próby z różnymi modułami pamięci DDR 512 MHz Kingston oraz SDRAM 256 MB 133 MHz nie rozwiązały problemu, podobnie jak zmiana ustawień BIOS (m.in. taktowanie magistrali 133/133 i 100/133), aktualizacje BIOS-u do najnowszych wersji oraz testy chłodzenia procesora. Wskazano na możliwe problemy z kompatybilnością chipsetu SIS, który jest znany z kapryśnej współpracy z różnymi pamięciami i procesorami Athlon. Próby z alternatywnymi BIOS-ami z funkcjami overclockingu nie przyniosły stabilności. Wymiana innych podzespołów, takich jak karta graficzna (Geforce 128/128) i zasilacz, została wykluczona jako przyczyna. Ostatecznie uznano, że problem leży w płycie głównej, która nie jest w stanie stabilnie obsłużyć procesora na nominalnym taktowaniu 1,4 GHz, dlatego rekomendowane jest pozostawienie ustawień automatycznych i pracy procesora na 1050 MHz dla stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA