logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć keyboard z komputerem przez minijack?

neonx 15 Gru 2006 23:05 1320 6
REKLAMA
  • #1 3335728
    neonx
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pytanie do was drodzy elektronicy.:D
    Mianowicie.Czy da sie połączyć keybord z komputerem poprzez minijack'i?:D
    Miałoby to wyglądać tak:
    @ połączone ze sobą minijack'i jeden podłączony do wejścia mikrofonu w kompie, 2 do wejścia słuchawkowego w keybordzie.
    Bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam, NEON.
  • REKLAMA
  • #2 3335776
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    po kiego grzyba zakladasz dwa takie same tematy???????? jak ktos zechce to ci pomoze.

najlepszym rozwiazaniem bedzie pojscie do sklepu i kupienia kabla jack-jack :) a jak chcesz koniecznie robic to poprsotu laczysz ze soba te same koncowki. proste
  • REKLAMA
  • #3 3335855
    neonx
    Poziom 2  
    Sorry, nie zobaczyłem że załozyłem 2 :cry:
    Teżtak myślałem, asle czy na pewno zadziała?
    A jesli już w tym temacie:
    czy da sie zrobić mikrofon do kompa bez zbędnego dolutowywania elementów?
    CZyli łączenie jack mikrofon.........gdzieś widziałem tylko że trzeba było lutować coś do tego....:|(próbowałem zrobić, ale mam mikrofon od starego radia z 3 kablami i nie wiem co do czego :| )
  • REKLAMA
  • #4 3335946
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    parapet włączasz w wejsie lin, bo jak dasz w mikrofonowe to 1narobisz se przesterów i gwizdki możesz uwalić 2.na wejściu mic jest napięcie stałe do zasilania elektretu, jak będziesz miał pecha, to parapet klęknie, zwłaszcza jeśli to jakieś tanie casio albo inny chłam
    Mikrofon z 3ma kablami ?????
    A może kabel z 3ma żyłami ,albo co bardziej prawdopodobne, masa+2 żyły ?
    Co Ty myślisz, że my tu wróżkę zatrudniamy ?
    Opisz dokładniej i daj fotkę. Tylko nie za dużą !
    Tak około 500x400 i 256 kolorów wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 3335972
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Nie widzę problemu z podłączeniem, Organki śmiało możesz podłącyć pod LINE w kompterku tylko pamiętaj że w ustawieniach dżwięku musisz załączyć by karta muzyczna odtwarzała dżwięk z lINE IN bo standardowo ustawia się po wgraniu sterowników na MIC.
    Jeśli w organkach masz MIDI to warto podłączyć je do portu gier MIDI w karcie muzycznej.
    Super sprawa tworzysz wtedy muzykę vez zniekształceń toru audio.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #6 3336421
    neonx
    Poziom 2  
    Mikrofon ma dwa kable:
    -jeden pojedyńczy
    -jeden 2 żyłowy (jedna żyłka idze do masy)
    Są na nim oznaczenia:
    Tonsil87
    Me061

Co do keybortdu, ma tylko wyjścvie na słuchawki,(YAMAHA psr 3)a komp , w karcie dźwiękowej na mic. i słuchawki (laptop dość stary)
  • Pomocny post
    #7 3347299
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Nie wiem co to tonsil87, natomiast me061 to był elektretowy, lichy dość , nawet jak na temte czasy, na dziś to zabytek.
    Kabelek żyła+ekran to sygnał, ten drut osobny - zasilanie. Prąd zasilania musiał być w nich dobierany, mieli takie rozrzuty produkcyjne, że post faktum mic-ki brali, mierzyli i dzielili na grupy, znaczone były kolorami - kropką z farby. Jak był pchany fabrycznie w bebechy jakiegoś urządzenia - to często była zamawiana cała seria, wszystko jednej grupy, to się nie fatygowali znaczyć, i kropki niema. pasmo się wahało 7-9 kHz i szumiały mocno.
    Za parę złotych kupisz wkładkę elektretową lepszą i wygodniejszą (KAŻDA współczesna będzie lepsza) -mniej szumów, lepsze pasmo, prąd zasilania elastyczny - 0,3 do 2mA w zasadzie każdy poprawnie działa.
    No i wygodniej podłączysz do kompa - po prostu do wejścia mic i działa - te nowe nie mają osobnej żyły zasilania, zasilane są żyłą sygnałową, i tak zasilanie podawane jest z kompów ("power in plug").
    Parapeta do wejścia mic powinno się podłączać przaz trafka (Diboxy), ale to nienajtańsze, i w Twoim przypadku niezbyt porączne - wygodnie by CI było do tego inputa mic podłączyć i parapeta i mic-ka. Na wyjsciu kiborda trza zrobić dzielniki napięcia(dwa, bo lewy i prawy) ok 10:1, np 47k/4,7k , i do tych 4K7 dodać sygnał z mika zapodany przez rezystory ok 1k.
    Jeśli nap. zasilania z karty będzie mniejsze od 3V (zdarza się)albo elektret wyjądkowo prądażerny (np 2mA) mik może nia działać albo za łatwo przesterowywać się, wtedy zamiast 2x1k dać np 2x470 ohm, jak jeszcze mało - 330 ohm
    Kręcąc w parapecie głośnością ustawiśz se proporcje kibord/mikrofon
    Resztki stałego dostające się do out-a słuchawkowego yamachy nie zaszkodzą
    Trochą będzie szumiało - no bo to wejście mic
    Stereo będie liche (mik popsuje, im mniejsza wartość tych rezystorków od mika tym gorzej) zakładając, że wogóle będzie - w starych laptopach często wejście mic było mono
    No i na elektreta - to trza będzie kilo gąbki napchać, bo od podmuchów to Ci uszy urwie...
    Załączniki:
    • Jak połączyć keyboard z komputerem przez minijack? KB_MIC.gif (2.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie keyboardu do komputera przez minijack jest możliwe, jednak należy użyć odpowiedniego kabla jack-jack i podłączyć wyjście słuchawkowe keyboardu do wejścia liniowego (LINE IN) w komputerze, a nie do wejścia mikrofonowego, aby uniknąć przesterowań i uszkodzeń sprzętu. Wejście mikrofonowe w komputerze dostarcza napięcie zasilające elektretowe mikrofony, co może uszkodzić keyboard, zwłaszcza tańsze modele. W przypadku keyboardu Yamaha PSR-3, który posiada tylko wyjście słuchawkowe, najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie go do wejścia liniowego karty dźwiękowej. W ustawieniach systemu dźwięku należy wybrać źródło dźwięku z LINE IN zamiast MIC. Jeśli keyboard obsługuje MIDI, warto podłączyć go do portu MIDI w karcie muzycznej, co pozwala na przesyłanie sygnału cyfrowego bez zniekształceń. Mikrofon elektretowy z trzema przewodami wymaga zasilania, które jest dostarczane przez wejście mikrofonowe komputera; starsze mikrofony mogą wymagać lutowania i odpowiedniego dopasowania przewodów. Nowoczesne mikrofony elektretowe mają prostsze podłączenie, zasilanie jest dostarczane przez żyłę sygnałową. Zaleca się zakup nowoczesnej wkładki elektretowej dla lepszej jakości dźwięku i łatwiejszego podłączenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA