logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja XP na dysku Sata podpiętym na przejściówce

damiankop 16 Gru 2006 00:35 1460 5
REKLAMA
  • #1 3336034
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    A więc sytuacja wygląda tak że nie mogę zainstalować windowsa na dysku sata który podpinam za pomocą takiego konwentera http://www.allegro.pl/item145049602_konwerter_ata_kontroler_sata_dysk_nowy.html
    tzn. włącza się instalacja windowsa. Formatuje dysk, kopiuje pliki instalacyjne ale po restarcie wyskakuje komunikat "błąd uruchamiania systemu"
    Moja płyta główna to epox n-force 8rda+ a dysk to WD250YD

Z góry dzięki za pomoc i Dobranoc bo idę juz spać.... ale jak to spać z takim problemem :(
  • REKLAMA
  • #2 3336192
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    1. zainstaluj u kogoś kto ma sata i sprawdź czy działa.
    2. domyślam się ze komunikat ma większość treść ;> Jeśli tak napisz całość. I napisz w którym momencie się pojawia.
    3. Sprawdź czy amsz ustawione dobre bootowanie w biosie
    4. Jak dostałeś jakieś stery do tego na początku instalacji jest komunikat że mozna zainstalować strey do raida i scsi to może do tej przejściówki też trzeba.

Pozdrawiam.

PS. dlaczego kupiłeś sata skoro na płycie nie masz?? nie lepiej zwykłe ide ?? (tak tylko z ciekawoći)(przyszłościowo kupiony pod wymiane płyty za jakiś czaS??)
  • REKLAMA
  • #3 3336443
    damiankop
    Poziom 22  
    a więc komunikat wygląda tak "błąd ładowania systemu operacyjnego" i pokzuje się w tym samym momęcie w którym wyświetla sie możliwość bootowania z płyty.
    bootowanie na 100% jest dobrze ustawione.
    sterów brak i niepotrzeba bo wszędzie dysk jest widziany jakbym miał normalny ata

Zgadłeś. Za jakieś 2 miesiące wymieniam płyte główną więc stwierdziałem że nada się w sam raz taki dysk do nowego komputera.

PS. Tak sobie wymyśliłem że skoro instalek windowsa mam już na dysku to może odpalić ją ręcznie spod dosa. Tylko który plik musiałbym uruchomić i czy wogle ma to sens?
  • REKLAMA
  • #4 3336483
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    kurde dawno nie uruchamiałem tak wina ale na 9*% coś z katalogu i386 trzeba odpalić i jak po tym czymś nie pójdzie instalacja to wtedy dopiero setup. Bo w tym 386 jest coś co wspomaga instalacje w dosie. czy jakoś tak :-)

A jak odpalisz dosa to na dysku tam gdzie ten xp ma być są normalnie pliki ?? jest boot.ini ?? ma w sobie to co powinien ??
  • REKLAMA
  • #6 3585571
    damiankop
    Poziom 22  
    mój konwenter ejst na chipsecie JM20330 ale z tej strony niewiele zrozumiałem niestety bo cyrylica nie jeset moim sprzymierzeńcem...
REKLAMA