logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do internetu bez routera? Konfiguracja sieci K1 i K2

Paf 26 Cze 2006 15:01 1401 13
REKLAMA
  • #1 2765228
    Paf
    Poziom 11  
    Witam!

Posiadam 2 kompy i chcialbym je podlaczyc do internetu, jednak zalezaloby mi na w miare mozliwosci niezaleznym podlaczeniu. Z powodu ograniczen finansowych router niestety odpada.
    Wpadlem na taki pomysl:
    Komp glowny (K1) z dwoma sieciowkami, łącze z drugim kompem (K2).W odpowiednim miejscu na kablach miedzy internetem a K1 i K1 a K2 robie wtyczki. Gdy K1 jest wylaczony, przelaczajac wtyczki moge K2 bezposrednio podlaczyc z netem.
    Graficznie wyglada to tak:
    I tutaj pytanie:
    czy da sie zrobic dwa polaczenia sieciowe na K2, tak aby po bezposrednim polaczeniu go z netem nie trzeba bylo wpisywac za kazdym razem IP, maski itp.?
    czy takie rozwiazanie ma w ogole sens?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2765267
    marcinek8899
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ja bym to zrobił inaczej
    o tak
  • REKLAMA
  • #3 2765356
    Paf
    Poziom 11  
    ale wtedy komputer 1 musi byc caly czas wlaczony, w przeciwnym razie komputer 2 nie bedzie polaczony z internetem (nie wiem czy dobrze mi sie wydaje)
  • #4 2765544
    manujlo
    Poziom 14  
    heh jak ci sie uda zbudowac 3 przelczniki na 8 zyl kazdy ....moze lepiej hub a na k2 musisz zmienac za kazdym razem ip (ja tak robie) albo bawic sie z profilami...
  • #5 2765595
    Paf
    Poziom 11  
    nie myslalem o przelacznikach tylko o zwyklych wtyczkach rj-45 :-)

co do konfiguracji to myslalem zeby zrobic polaczenie sieciowe 1 i polaczenie sieciowe 2 z roznymi ustawieniami
  • #6 2765625
    marcinsky
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    w jaki spoósb masz przydzielony IP? czy na podstawie MACa? czy może ręcznie?
  • REKLAMA
  • #7 2765864
    kris_f
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Zrobiłem taki sam układ 1 komp z 2 sieciówkami, a 2 z jedną . Na komp nr 1 mam połączenie z internetem i z 2 kompem. Na drugim mam połączenie z 1 ale nie mam z internetem. Jedynie gdy połącze kabel bezpośrednio i zmieni ustawienia to wtedy mam internet na 2. Używam programu który automatycznie podmienia mi ustawienia.
    Mam włączone udostępnianie na 1 karcie i standartowe ustawienia na pozostałych.
    Co zrobić żeby to zaczęło działać. Żeby na obu kompach był internet
  • REKLAMA
  • #8 2765887
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Zalezy od systemow, w XP prof mozna miec alternatywna konfiguracje TCP/IP, zreszta w kazdym Xp karta sieciowa moze miec nadane kilka adresow IP, bramy z metrykami itd:) sprobuj konfiguracji alternatywnej
  • #9 2766233
    kris_f
    Poziom 14  
    1 komp 1 karta ta która udostępnia:
    Ip 169.254.160.30
    Maska 255.255.255.252
    Brama 169.254.100.1
    DNS 169.254.100.1
    1 komp 2 karta
    IP 192.168.0.1
    Maska 255.255.255.0

2 komp
    IP 192.168.0.2
    Maska 255.255.255.0
    Brama 192.168.0.1
    DNS 192.168.0.1

Na obu komp WIN XP prof
    Chodzi udostępnianie pulpitu, itd itp
    Internet niestety nie chodzi i nie wiem dlaczego?

Wspomagam sie programem NetSetMan.
    Być może trzeba coś jeszcze włączyć, albo jest to niemożliwe bo usługodawca ma jakieś zabezpieczenia. Przeczytałem dziesiątki postów na różnych forach kombinowałem i nici.
    Dziwne jest to że pomimo że kabel do 2 kompa jet crosem to internet działa , wygląda na to że połączenie czy to jest typ A czy B jest nie istotne.
    Czy ma ktoś jakieś sugestie?
  • #10 2766434
    marcinsky
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    czy pingi chodzą?

chodzi mi o Internet, tzn np do adresu 212.77.100.101 (wp.pl)
    i jeszcze jedno, jaki masz firewall? oprocz zapory systemowej winxp
  • #11 2766448
    Paf
    Poziom 11  
    Cytat:
    w jaki spoósb masz przydzielony IP? czy na podstawie MACa? czy może ręcznie?

chyba mam IP przydzielone recznie, bo jak polaczylem drugi koputer bezposrednio z netem to chodzil, a tam MAC jest inny.

Cytat:
    Zrobiłem taki sam układ 1 komputer z 2 sieciówkami, a 2 z jedną . Na komputer nr 1 mam połączenie z internetem i z 2 komputerem. Na drugim mam połączenie z 1 ale nie mam z internetem. Jedynie gdy połącze kabel bezpośrednio i zmieni ustawienia to wtedy mam internet na 2.

wychodzi na to ze masz zle skonfigurowany komputer 2 gdy jest udostepniany net z komputera 1. Gdzies wyczytalem ze na kompie 2 powinno byc zaznaczone automatyczne wyszukiwanie IP, bramki i DNS. Sprobuj takiego ustawienia. Jak znajde to podesle link do ciekawej prezentacji.

Cytat:
    Używam programu który automatycznie podmienia mi ustawienia.

jaki to program? bo wydaje mi sie ze rozwiazalby moj problem:-)

Cytat:
    w XP prof mozna miec alternatywna konfiguracje TCP/IP, zreszta w kazdym Xp karta sieciowa moze miec nadane kilka adresow IP, bramy z metrykami itd:) sprobuj konfiguracji alternatywnej

czy jak ustawie rozne alternatywne konfiguracje to XP sam wybierze wlasciwa?
  • #12 2768136
    marcinek8899
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Jeżeli kąbinujecie cos z przełącznikami to proponuje rozdzielacz LAN ale ja tego jeszcze niepróbowałem koszt tego użądzenia według allegro to 10zł
    ale ja wole swish jest pewniejszy za nówke dawsz w sklepie do 60zł
  • #13 2768253
    kris_f
    Poziom 14  
    Pierwsze urządzonko umożliwia przesłanie jednym kablem 2 sygnałów, wykorzystuje się nieużywane żyły i potrzeba 2 szt, 2 urządzenie switch też nie spełni oczekiwanej roli. W moim przypadku ruter załatwił by sprawe , jeśli oczywiście można przypisać mu MAC- a karty, ale to zadroga zabawa.
    Jak to jest z tym udostępnianiem łącza internetowego jeśli IP przydzielane jest dynamicznie przez DHCP na podstawie MCA-a karty ? Choć tak po prawdzie jeśli się wpisze na stale ustawienia też pracuje poprawnie.
    Czy możliwa jest jakaś blokada na serwerze która uniemożliwia udostępniać internet ?

Program którego używam nazywa się NetSetMan i jest po polsku, bardzo prosty w obsłudze.
    Minusem jest że muszę zmieniać MAC-a karty na 2 kompie że by chodził internet, bo jeśli chodzi o połączenie sieciowe między kompami to o dziwo nie przeszkadza że 2 karty mają tego samego MACa.
  • #14 2768517
    arnip
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ten temat już był wielokrotnie omawiany. Proszę zacząć od podstawowej diagnozy przy połączeniu dwóch PC crossem. Polecenie "tracert IP". Jako adres proszę podać bramę 169.254.100.1. Na drugim PC proszę ustawić automatyczne pobieranie adresu IP czyli klient DHCP. Jeżeli jest dobrze udostepnione połączenie Internetowe na PC 192.168.0.1 drugi PC dostanie adres z tej samej podsieci.
    Wadą takiego rozwiązania jest to że aby drugi PC dostał sie do Internetu pierwszy musi być uruchomiony.

Podobny temat.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535251.html#2761359

Dodano po 7 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic536222.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch komputerów do internetu bez użycia routera, z wykorzystaniem komputera K1 wyposażonego w dwie karty sieciowe oraz komputera K2 z jedną kartą. Proponowane rozwiązanie polega na ręcznym przełączaniu kabli RJ-45 między internetem a komputerami, co ma umożliwić niezależne korzystanie z internetu. Poruszono kwestie konfiguracji adresów IP, masek, bram i DNS, a także problem automatycznego przełączania ustawień sieciowych na komputerze K2. Wskazano, że system Windows XP Professional umożliwia alternatywne konfiguracje TCP/IP, co może ułatwić zmianę ustawień bez konieczności ręcznego wpisywania parametrów. Zwrócono uwagę, że udostępnianie internetu z komputera K1 wymaga jego ciągłego włączenia, a komputer K2 powinien mieć ustawione automatyczne pobieranie adresu IP (klient DHCP). Wspomniano o programie NetSetMan, który automatyzuje zmianę konfiguracji sieciowej oraz o konieczności zmiany adresu MAC karty sieciowej na komputerze K2, aby uniknąć problemów z dostępem do internetu. Dyskutowano także o alternatywnych rozwiązaniach sprzętowych, takich jak rozdzielacze LAN i switche, które mogą ułatwić połączenie, choć wiążą się z dodatkowymi kosztami. Podkreślono, że niektóre ograniczenia mogą wynikać z zabezpieczeń dostawcy internetu, które blokują udostępnianie łącza. Zalecane jest przeprowadzenie podstawowej diagnostyki sieciowej, np. polecenia tracert oraz testów ping, aby zweryfikować poprawność konfiguracji i połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA