logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dzielnik napięcia do uzyskania 2x15V z 1x30V – dobór rezystorów i ich moc

djtronic 16 Gru 2006 12:09 4444 8
REKLAMA
  • #1 3336848
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Mam pytanie... Mam transformator 1 x 30V . I potrzebuje 2 x 15. Oczywiscie symetrycznie. Należy wykoać dzielnik napięcia. i teraz mam pytanie jakie rezystory najlepiej użyć? po okolo 500k? I jakiej mocy?
  • REKLAMA
  • #2 3336870
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    jakiej mocy jest ten transformator, ile prądu chcesz z niego pobierać?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3337015
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    djtronic napisał:
    Transformator jest TS 40/78 nic tam innego nie pisze. A pradu to .... bedzie to zasilac http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=protel/filtry_audio.rar

zapomnij o dzielnikach rezystorowych. Potrzebujesz symetrycznego napięcia stałego, to musisz również mieć symetryczny i o właściwych wartościach napięć uzwojeń wtórnych transformator.
    Ewentualnie możesz zrobić prostownik jednopołówkowy w układzie podwajacza napięcia szeregowego (układ Delona), a wtedy wystarczy pojedyńcze napięcie uzwojenia wtórnego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3337081
    djtronic
    Poziom 20  
    nie usmiecha mi sie kupowac nowego transformatora... bo tak by pewnie bylo najlepiej... A nie da sie tego w ten sposob zrobic ze na dziekniku rezystorowym + i - daje na mostek.. pozniej na stabilizatory 7815 i 7915 oczywiscie wczesniej filtrowane , a wyjscie 0 z dzielnika łącze ze wspólna masa?
  • #6 3339609
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    djtronic napisał:
    nie usmiecha mi sie kupowac nowego transformatora... bo tak by pewnie bylo najlepiej... A nie da sie tego w ten sposob zrobic ze na dziekniku rezystorowym + i - daje na mostek.. pozniej na stabilizatory 7815 i 7915 oczywiscie wczesniej filtrowane , a wyjscie 0 z dzielnika łącze ze wspólna masa?

Nie ma to żadnego sensu, jedyne co można spróbować zrobić z rezystorów to obwód tzw. "sztucznej masy" ale nie wiem czy sie sprawdzi.
    Możesz też zrobić tak jak radzi kolega Ouarz czyli zastosować prostownik z podwajaniem napięcia ale pytanie czy to będzie sie nadawało do tego układu..... (tętnienia, obciażalność itp.)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3339991
    djtronic
    Poziom 20  
    Wczoraj czytałem właśnie o tym układzie Delona.. jednakze nei mialem jeszcze z tym do czynienia w praktyce.. wiec nie wiem jakie beda efekty... Wydaje mi sie ze chyba najlepszym wyjsciem byloby kupienie nowego trafa z podwojnym uzwojeniem.. A jesli juz ma byc ten uklad Delona to nalezy go jeszcze stabilizowac? Czy bezposrednio podlaczyc pod wzmacniacz operacyjny?
  • #8 3340155
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    do zasilania wzmacniaczy operacyjnych napięcie powinno być stabilizowane.
    Sprawdzona wartość (RMS) napięcia uzwojenia wtórnego, dla wyjściowego napięcia stabilizowanego ±15V uzyskiwanego za pomocą stabilizatorów trójkońcówkowych LM1815 - LM7915, jest 22V dla układu Delona.

Pozdrawiam
  • #9 3340291
    djtronic
    Poziom 20  
    czy to ma wygladac tak?

Dzielnik napięcia do uzyskania 2x15V z 1x30V – dobór rezystorów i ich moc

czyli na układ Delona dochodzi 1 x 30V , za układem wychodzi po 22V .. przechodzi przez stabilizatory i otrzymujemy symetrycznie 15V? I jakie najlepiej kondensatory wykorzystac? Bo diody moga chyba byc nawet 1N4007. Jesli czegos na schemacie brakuje to prosze o uzupełnienie.. Pozdrawiam djtronic

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uzyskania symetrycznego napięcia ±15 V z transformatora jednowyjściowego 30 V za pomocą dzielnika rezystorowego. Użytkownik pyta o dobór rezystorów (około 500 kΩ) i ich moc. Odpowiedzi wskazują, że dzielnik rezystorowy nie jest odpowiednim rozwiązaniem do stabilnego zasilania symetrycznego, zwłaszcza przy obciążeniu. Zalecane jest użycie transformatora z symetrycznym uzwojeniem wtórnym lub zastosowanie układu prostownika jednopołówkowego z podwajaczem napięcia (układ Delona). W przypadku układu Delona, do uzyskania stabilizowanego napięcia ±15 V, napięcie RMS uzwojenia wtórnego powinno wynosić około 22 V. Napięcie to jest następnie stabilizowane za pomocą stabilizatorów trójkońcówkowych LM7815 i LM7915. Diody prostownicze mogą być typu 1N4007, a kondensatory filtrujące należy dobrać odpowiednio do układu. Układ Delona wymaga stabilizacji napięcia przed podaniem na wzmacniacz operacyjny. Ostatecznie, najlepszym rozwiązaniem jest zakup transformatora z podwójnym uzwojeniem wtórnym, jednak układ Delona może być alternatywą, jeśli nie jest możliwa wymiana transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA