logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykres wskazowy spadków napięć dla R=100Ω, L=100pH, C=100nF w szeregu – jak narysować?

stieg 16 Gru 2006 13:29 6750 4
  • #1 3337070
    stieg
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Witam
    Mam takie dwa zadania za które niewiem jak się zabrać- może ktoś pomoże - bardzo proszę.
    1.Dla szeregowego połączenia elementów R=100 ohm L=100pikoH oraz C=100nF narysować wykres wskazowy spadków napięć przy założeniu Ul=Uc
    2.Dla szeregowego połączenia elementów R=100 ohm L=100pikoH C=100nF narysować wykres wskazowy spadków napięć przy założeniu f=5KHz

Jak mam narysować te wykresy ?? To są międzyinnymi dwa zadania które mogę się pojawić na moim kolokwium. Możemy korzystać z programu PSPACE, więc może moge to sobie przerysować do tego programu. - tylko mam problemy jak to wykonać.

Z góry dzięki za pomoc
    [/youtube]
  • #2 3337141
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    zad.1 Układ szeregowy RLC, przy UL=UC zachodzi rezonans napięcia.
    częstotliwość rezonansową można obliczyć ze wzoru:

f=1/(2•Π•√(L•C)) [Hz]

UL- strzałka do góry, linia od 0 do +UL na osi Y
    UC-strzałka do dołu, linia od 0 do -UC na osi Y
    UR - strzałka w prawo, linia od O do wartości +UR na osi X
    I - prąd w obwodzie narysuj tak jak napięcie +UR

Najlepiej, do rysunku wybierz sobie jakąś skale np. UL=5V = 1cm, ... itd.
  • #3 3337146
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    nie, program symulacyjny PSpice nie służy w żadnym przypadku do tego celu.
    Ty masz nauczyć się teorii z elektrotechniki i na podstawie niej wykonać te proste obliczenia potrzebne do wykonania wykresów wskazowych.

Pozdrawiam
  • #4 3337152
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Zadania trywialne - brak tylko napięcia wartości napięcia zasilającego, z którego można wyliczyć wartość prądu potrzebną do ustalenia skali wektorów.
    Cytat:
    Możemy korzystać z programu PSPACE, więc może moge to sobie przerysować do tego programu.

W Polsce używamy PSpice :D , ale on (o ile mi wiadomo) nie rysuje wykresów wektorowych, tylko dokonuje analizy stanów nieustalonych (analiza Transient).

Pozdrawiam

Jan

Widzę, że w trakcie pisania postu Koledzy z forum byli szybsi!
  • #5 3337173
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    jdjan1 napisał:
    Witam!

Zadania trywialne - brak tylko napięcia wartości napięcia zasilającego, z którego można wyliczyć wartość prądu potrzebną do ustalenia skali wektorów.

jak już to wskazów, ponieważ napięcie i prąd elektryczny są skalarami, a nie wektorami.
    Wykres wskazowy można wykonać zachowując proporcje dla napięć, a skala prądu nie jest ze skalą napięć niczym powiązania.
    Wobec tego nie widzę żadnej przeszkody, by to zadanie rozwiązać.

jdjan1 napisał:
    Cytat:
    Możemy korzystać z programu PSPACE, więc może moge to sobie przerysować do tego programu.

W Polsce używamy PSpice :D , ale on (o ile mi wiadomo) nie rysuje wykresów wektorowych, tylko dokonuje analizy stanów nieustalonych (analiza Transient).

Prawda i takie od samego początku było zadanie tego programu, który powstał na amerykańskim Uniwersytecie w Berkeley, by służyć szybką pomocą w analizie układów elektrycznych i elektronicznych (liniowych przede wszystkim).

Pozdrawiam
REKLAMA