logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał radiowy w pilocie Medion X10?

kuba2102 16 Gru 2006 15:54 4615 9
REKLAMA
  • #1 3337485
    kuba2102
    Poziom 20  
    witam... chcialbym sobie wzmocnic sygnal radiowy w pilocie Medion x10, czy moze ktos juz to robil i wie jak?? z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3337672
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Dopasuj mu antenkę.
  • REKLAMA
  • #4 3339569
    kuba2102
    Poziom 20  
    tzn.?? jak antenie kierunkowej to cos ma byc bardzo male a nie zajmowac 3m2 :P Prosze o napisanie konkretów bo tylko co tam napisaliscie to nie wiele z tego wynika z kad taka zntene kierunkowa wziac?? dzieki jak cos za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #5 3339779
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 844
    Podaj jakieś bliższe dane na temat tego pilota to sie dowiesz jak ma wyglądać ta antena. Na pasmo 2,4GHz (seci WiFi) anteny kierunkowe to tzw. "tuby". Jest ich sporo na różnych budynkach i nie sa zbyt wielkich rozmiarów. Wszystko zależy od częstotliwości na której pilot działa. Poszukaj coś na ten temat to pomyślimy co dalej.
  • #6 3340449
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem było by wmocnienie odbironika przy USB. Jak duży chcesz mieć zasięg?
  • #7 3341236
    kuba2102
    Poziom 20  
    ja bym chcial zwiekszyc zasieg gdzies o 10m , bo teraz mam niecale 10m a to jest pilot Medion ktory zakupilem na allegro i niestety nie wiem na jakiej czestotliwosci dziala. No moim zdaniem tez lepiej byloby zwiekszyc przy USB tyklo zalezy mi na tym zeby to btlo jak najmniejsze bo to USB ma 7x3x1,5cm
  • #8 6984905
    red-v
    Poziom 11  
    jedyne co mnie martwi to zasięg tego pilota, z tego co czytałem powinno być ok 7m,
    a u mnie jest to jedynie pół metra, dalej nie działa, nie ma żadnych przeszkód na drodze, muszę celować w odbiornik z odległości 50cm...
    czy jest na to jakiś sposób??
    założyłem nawet nowe baterie i dalej to samo...
    z góry dziękuję i pozdrawiam Wink
  • #9 8016668
    mareks99
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przepraszam że odkopuję ale już trzeci raz widzę że ktoś ma problem jak mój i nie widzę rozwiązania. Pilot Medion X10 u mnie ma fatalny zasięg. Nowe baterie, odbiornik na widoku, pilot niby radiowy a muszę w niego celować z 50cm! Sprawdzałem na dwóch kompach i dwóch mieszkaniach. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zakłócenia sieci WIFI bo tylko to występowało w obydwu mieszkaniach? Może ktoś zna rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #10 12263876
    Jack78
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Wiem że temat jest bardzo stary, ale może komuś pomoże to co dziś mi się udało.

Oryginalny kabelek (antenka) miała około 25cm, był to jednożyłowy cieniuteńki drucik. Wylutowałem go i zastąpiłem dwużyłowym kablem o przekroju 2x0.25mm2 i długości około 40cm.
    Zasięg, który początkowo miałem na poziomie 50-70cm, zwiększył się 3-4m. Jest to znacznie mniej niż deklaruje producent, ale pozwala na swobodne operowanie pilotem w jednym pokoju, siedząc spokojnie na kanapie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmocnienia sygnału radiowego w pilocie Medion X10, który ma ograniczony zasięg, często nie przekraczający 0,5-1 metra, podczas gdy producent deklaruje około 7-10 metrów. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę lub dopasowanie anteny na antenę kierunkową o większym zysku, np. tubę na pasmo 2,4 GHz, jednak wymaga to znajomości częstotliwości pracy pilota. Alternatywnie sugerowano wzmocnienie odbiornika USB, choć jego rozmiar jest ograniczony. Praktyczne doświadczenia wskazują, że wymiana oryginalnej cienkiej, jednożyłowej anteny o długości około 25 cm na dwużyłowy kabel o przekroju 2x0,25 mm² i długości około 40 cm pozwala zwiększyć zasięg do 3-4 metrów, co umożliwia wygodne użytkowanie w jednym pomieszczeniu. Problemy z zasięgiem mogą być także spowodowane zakłóceniami sieci WiFi. Brak jednoznacznych instrukcji dotyczących anten kierunkowych dla tego modelu wymaga dalszych badań częstotliwości i konstrukcji anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA