logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio ALPINE – przygasanie podświetlenia i zniekształcenia dźwięku przy basie

Tomek020789 16 Gru 2006 19:32 2067 4
REKLAMA
  • #1 3338250
    Tomek020789
    Poziom 13  
    mam pytanie, czy to normalne ze radio ALPINE przy mocniejszym basie (bez wzmacniacza) mi przygasa ?? chodzi mi tu o przygasanie podswietlenia przycisków.

Dodano po 2 [minuty]:

Aha i jezeli chodzi o dzwiek to przy wiekszej mocy sie zniekształca wraz z przygasajacymi przyciskami radia. Za cienkie kable do zasilania radia ?? czy moze to normalne ??
  • REKLAMA
  • #2 3338277
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Witam

Większość radioodtwarzaczy jak dodamy dużo basu przygasają i zniekształcają dźwięk mój pioneer przy basie na "full" gra normalnie tylko do połowy głośności potem zaczyna zniekształcać i lekko przygasać.
    Jeżeli Twój Alpine przygasa dość mocno podłącz go na próbę grubymi kablami np 4kwadrat bezpośrednio z akumlatora i zobacz czy dalej przygasa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3351351
    Kaldi
    Poziom 11  
    Podobno zalezy to od kabli uzytych do podłączenia radia,słyszałem,ze mozna wyeliminować "przygasanie" uzywając kabli beztlenowych.
  • REKLAMA
  • #4 3352417
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Nie wiem czy to prawda ale raczej te kable stosuje się do głośników, Beztlenowe czy nie jak będą za cienkie to będzie przygasać, pozatym spadki napięcia (przygasanie) występują wewnątrz radia, nawet jeśli podłączysz radio kablami grubymi jak palec prosto do akumulatora i przywalisz basem to i tak będzie przygasać.
    Proponuję byś sprawdził jak napisałem w poprzednim poście i zobaczył czy przygasa tak samo czy mniej a może wogóle.
  • #5 3354620
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Polecam stronke kolegi z forum http://www.studio24.prv.pl/ , tam jest w zakładze tuning - elektryka - problem opisany i sposób na zminimalizowanie takich efektów.
REKLAMA