Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto nie działa. Proszę o pomoc.

jawoks 16 Dec 2006 20:22 3957 9
    jawoks
    Level 20  
    Zamontowałem webasto (thermo top zc), wszystko ładnie pięknie tylko nie załącza się pompka paliwa.
    Jak włączam wszystko to:
    -webasto ciągnie powietrze
    -pompka wody pracuje, woda w układzie sobie płynie
    po ok. 3 minutach webasto nie ciągnie powietrza, ale woda nadal krąży i tak cały czas ...

Więc spojrzałem na wtyk od pompki paliwa czy jest jakieś napięcie, sprawdzałem miernikiem i wskazuje 10,5V (cały czas, nie impulsowo i jeszcze wskazuje jeszcze przez jakiś czas od momentu wyłączenia webasta)
    Tylko te napięcie jest jakieś dziwne - podłączając np. żarówkę (sprawną oczywiście) na 12V, ta nie świeci się. Pompka paliwa działa - podłączyłem do niej napięcie 12V z akumulatora (impulsowo) i ciągnie paliwko.

Jedyną rzeczą jaką zrobiłem (i jak się okazało był to chyba błąd) chciałem podłączyć webasto w domu czy działa, więc wsadziłem węże wodne do wanny, do pompki paliwa dałem wężyk do słoika z ropą. Ale woda nie krążyła, pewnie dlatego że było trochę zapowietrzone... i słyszałem że od tego mogą wystąpić jakieś błędy w sterowniku i trzeba je wykasować w serwisie- ale czy przyczyną byłoby nie załączanie pompki paliwa ?

Ja już nie mam pojęcia, co robić. Bardzo proszę o pomoc.
    Astag
    Level 11  
    Z twojego opisu wnioskuje że masz problem z zasilaniem w gnieżdzie. Jezeli pompka działa po podłączeniu do akumulatora bezpośrednio to z nią jes ok. Jeżeli w gnieżdzie jest problem to poszukaj dalej w sterowniku. nie wiem z jakim autkiem masz do czynienia i jakie webasto masz więc na razie tyle
    skylark
    Level 25  
    Nie ma wyjścia... należy podłączyć pod diagnozę Webasto.
    jawoks
    Level 20  
    Już po diagnozie... wszystko w końcu ładnie śmiga :)
    darecki,4
    Level 10  
    kolego .mam taki sam objaw. pochwalisz sie co bylo u ciebie,
    homer00
    Level 14  
    Podobnie i ja co bylo problemem?prosze o odpowiedz?
    p.czeslaw
    Level 2  
    Witam, mam ten sam problem z ,którym do tej pory nie mogę sobie dać rady.
    Thermo Top C uruchamia się, zaczyna przedmuchiwać system, pompka wody załącza się , powietrze jest zasysane ale pompka paliwa nie pracuje (jest sprawna sprawdzałem).
    Proszę o pomoc !!!
    darecki,4
    Level 10  
    witam , u mnie byl sterownik . po wymianie gra i buczy .
    p.czeslaw
    Level 2  
    Mam pytanie odnośnie wymienionego sterownika, czy wymieniłeś sterownik w piecu czy ten wewnątrz pojazdu.
    Jeśli możesz to zdrać tajemnice gdzie go zdobyłeś i w jakiej cenie.
    darecki,4
    Level 10  
    w dogrzewaczu musi byc sterownik dedykowany do danego samochodu, inaczej jest jesli masz zegar , wtedy tylko uwzgledniasz typ [ +12 ,lub CAN ] u mnie jest dogrzewacz na Canie ,zakupilem sterownik od MB, i lipa stoi , zakupilem taki sam jak oryginal [ BMW] i ruszyl ,jak na obecna chwile pali zawsze . za sterownik dalem 100 zl. [ sterownik webasto]