logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Thermo Top ZC - brak działania pompki paliwa, napięcie 10,5V

jawoks 16 Gru 2006 20:22 4398 9
REKLAMA
  • #1 3338436
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Zamontowałem webasto (thermo top zc), wszystko ładnie pięknie tylko nie załącza się pompka paliwa.
    Jak włączam wszystko to:
    -webasto ciągnie powietrze
    -pompka wody pracuje, woda w układzie sobie płynie
    po ok. 3 minutach webasto nie ciągnie powietrza, ale woda nadal krąży i tak cały czas ...

Więc spojrzałem na wtyk od pompki paliwa czy jest jakieś napięcie, sprawdzałem miernikiem i wskazuje 10,5V (cały czas, nie impulsowo i jeszcze wskazuje jeszcze przez jakiś czas od momentu wyłączenia webasta)
    Tylko te napięcie jest jakieś dziwne - podłączając np. żarówkę (sprawną oczywiście) na 12V, ta nie świeci się. Pompka paliwa działa - podłączyłem do niej napięcie 12V z akumulatora (impulsowo) i ciągnie paliwko.

Jedyną rzeczą jaką zrobiłem (i jak się okazało był to chyba błąd) chciałem podłączyć webasto w domu czy działa, więc wsadziłem węże wodne do wanny, do pompki paliwa dałem wężyk do słoika z ropą. Ale woda nie krążyła, pewnie dlatego że było trochę zapowietrzone... i słyszałem że od tego mogą wystąpić jakieś błędy w sterowniku i trzeba je wykasować w serwisie- ale czy przyczyną byłoby nie załączanie pompki paliwa ?

Ja już nie mam pojęcia, co robić. Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3350558
    Astag
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Z twojego opisu wnioskuje że masz problem z zasilaniem w gnieżdzie. Jezeli pompka działa po podłączeniu do akumulatora bezpośrednio to z nią jes ok. Jeżeli w gnieżdzie jest problem to poszukaj dalej w sterowniku. nie wiem z jakim autkiem masz do czynienia i jakie webasto masz więc na razie tyle
  • #3 3357160
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Nie ma wyjścia... należy podłączyć pod diagnozę Webasto.
  • REKLAMA
  • #4 3357251
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Już po diagnozie... wszystko w końcu ładnie śmiga :)
  • REKLAMA
  • #5 5879202
    darecki,4
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    kolego .mam taki sam objaw. pochwalisz sie co bylo u ciebie,
  • REKLAMA
  • #6 5933210
    homer00
    Poziom 14  
    Ocena: 74
    Podobnie i ja co bylo problemem?prosze o odpowiedz?
  • #7 5939816
    p.czeslaw
    Poziom 2  
    Witam, mam ten sam problem z ,którym do tej pory nie mogę sobie dać rady.
    Thermo Top C uruchamia się, zaczyna przedmuchiwać system, pompka wody załącza się , powietrze jest zasysane ale pompka paliwa nie pracuje (jest sprawna sprawdzałem).
    Proszę o pomoc !!!
  • #8 5954448
    darecki,4
    Poziom 11  
    witam , u mnie byl sterownik . po wymianie gra i buczy .
  • #9 5989313
    p.czeslaw
    Poziom 2  
    Mam pytanie odnośnie wymienionego sterownika, czy wymieniłeś sterownik w piecu czy ten wewnątrz pojazdu.
    Jeśli możesz to zdrać tajemnice gdzie go zdobyłeś i w jakiej cenie.
  • #10 6014672
    darecki,4
    Poziom 11  
    w dogrzewaczu musi byc sterownik dedykowany do danego samochodu, inaczej jest jesli masz zegar , wtedy tylko uwzgledniasz typ [ +12 ,lub CAN ] u mnie jest dogrzewacz na Canie ,zakupilem sterownik od MB, i lipa stoi , zakupilem taki sam jak oryginal [ BMW] i ruszyl ,jak na obecna chwile pali zawsze . za sterownik dalem 100 zl. [ sterownik webasto]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku działania pompki paliwa w Webasto Thermo Top ZC pomimo obecności napięcia około 10,5V na wtyku pompki, które jednak nie było wystarczające do jej uruchomienia (żarówka 12V nie świeciła). Pompka paliwa działała poprawnie po bezpośrednim podłączeniu do akumulatora. W trakcie testów Webasto zasysało powietrze i pompka wody pracowała, lecz po kilku minutach zasysanie powietrza ustawało, a woda nadal krążyła. Przyczyną problemu okazało się niewłaściwe zasilanie w gnieździe lub uszkodzony sterownik. Po podłączeniu do diagnostyki Webasto i wymianie sterownika urządzenie zaczęło działać poprawnie. Wymiana sterownika dedykowanego do konkretnego modelu samochodu (np. oryginalny sterownik BMW zamiast uniwersalnego) była kluczowa dla prawidłowej pracy systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA