logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę wybrać i jak dostroić FM w Sony LBT-N455?

bomber 16 Gru 2006 22:42 2705 7
REKLAMA
  • #1 3339020
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam mam taki problem: kupilem niedawno na allegro fajna wieze SONY praktycznie na poczatku dzialala tylko funkcja wzmacniacza a jest czym sie pochwalic: trafo wazy ponad 5kg a moc to 4*40watt (sprawdzane w notach koncowek)
    I tak sie wzielem pewnego dnia i naprawilemkasety, wyczyscilem laser, naprawilem pokretla od glosnisci i zmiany plyty, nasmarowalem zmieniarke bo nie chodzila, wyczyscilem wszyko... Teraz jest w 90% sprawna- i smiga super a cene jaka dalem to 60zl + 4 godziny pracy(nie jestem zamozny:D )
    jest smieszna do nawet funkcji samego wzmacniacza :D
    tylko ze by sie przydalo zeby byla w 100% sorawna- wtedy bede dumny
    problem polega na tym ze albo zle podlaczam antene albo sie przestroil tuner radiowy- jak sie da ta opcje jest szum ale nic nie lapie po skanie calego FM tak samo z innymi pasmami
    Antene mam w postaci pretu alu na dachu z 1 kablem (wiem ze jest zla ale na tunerze do kompa łapalo wiele stacji FM a na radio to wogle smigalo ) wzielem ten 1 kabel i podlczylem do tego pinu w zlaczu przy czym to co jest na okolo pinu , zostalo wolne (zlacze jest jak we wtyczce antenowej od tv tylko ze jest to ta strona ktora jest we wtyczce a nie tv)
    I w ten sposob nic nie lapie :|
    Sprawdzilem rowniez inne zakresy fal podlaczajc pret jako antene a tem gdzie jest narysowane uzieminie kaloryfer i tez nic nie zlapalem .. prawdodobnie bo pokrecilem troche przed sprawdzeniem innych czestotliwosci, probojac nastroic FM :|
    Czy pzy takiej antenie powinno to dzialac, czy moze zrobic jakas inna prowizorycznie ?
    Czy moge jakos to nastroic nie majac oscyloskopu a jedynie multimetr za 50 zl ktory chyba i tak sie tu nie przyda ...
    Jesli ktos wie to niech powie ktore trymetry sa odpowiedzialna za co.
    Wieza to SONY LBT - N455
    FOTO

Jaką antenę wybrać i jak dostroić FM w Sony LBT-N455?
  • REKLAMA
  • #2 3342378
    bomber
    Poziom 24  
    Wyznaczam nagrode - 20 punktow za rozwiazanie problemu
  • REKLAMA
  • #3 3622023
    bomber
    Poziom 24  
    dzis rozebralem gada i obadalem tu i tam i cos jakby nie bylo dobrego polaczenia medzie modulem radia i wzmacniacza. Podejzewam zimne luty jednak laminat jest wielowarstowy i nie dojde tak po sciezkach. Schematu rowniez nie mam, bo brakuje na necie 1 czesci. Jesli ktos ma to moglby zapodac :D I oczywiscie prosze o sugestie. Nagroda podwojona czyli 40 pkt za rozwiazanie .
    Aha i radio gra juz tyle ze bardzo cicho jakby wlasnie cos nie laczylo ale psrawdzalem tasmy i rezystory tak na oko i wyglada wszystko niby OK. Na sluchawkach to samo czyli badzo cicho. Moge sie gdzies wczesniej podpiac na probe ale chyba sam modol nie uciagnie bezposrednio sluchawek?
  • REKLAMA
  • #4 3622903
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    W takim sprzęcie żadko coś wysiada. Radzę poprawić starannie wszystkie lutowania.
    Dobra antena to dipol pionowy 2x65cm drytu np AL , zamocowanych na izolatorze , zasilany koncentrykiem TV.
  • #5 3622995
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Zaraz stroić! Sprzęt powinien grać na kawłku (ok. 80 cm) kabelka; choćby słabo, ale coś powinien złapać. Ale nie polegaj na automatycznym szukaniu, tylko ustaw ręcznie częstotliwość stacji(na pewno wiesz na jakiej coś w okolicy silnie nadaje). Jak nic, to skoro masz multimetr pomierz po kolei wszystkie napięcia na wyprowadzeniach głowicy(to ta puszka na samym dole zdjęcia). Może być potrzebne jej przelutowanie(choć to nie samochód, bo tam się masowo psują).
  • REKLAMA
  • #6 3623233
    bomber
    Poziom 24  
    Juz z antena nie mam problemu bo podlaczylem sie pod taka co mam na dachu od TV ale pisze ze jest od FM tak wiec jest dobra :D
    Łapie na niej ponad 10 stacji i wszystkie graja cicho tak wiec tu nie chodzi o antene... Zreszta jak sie bawilem na innych zakresach fal to zlapalem ze 2 stacje i tez bylo cicho.
    Napiecie chyba dochodzi bo po cichu gra.
    Jak rozumiem od FM jest tylko ta mala puszka na dole ?
    Jednak chyba w tej puszce nei lezy wina bo inne fale tez graja po cichu tak wiec chyba musze poszukac gdzies indziej.
    Chyba nalezaloby sprobowac odczepic tasme i podlaczyc jakies inne zrodlo sygnalu zamiast radia na chwile zebysie upewnic ze dalej jest OK i szukac winy w module.
    Jednak z jaka moca jest przesylany sygnal z tego modulu przez tasme na plyte glowna? Tzn mam np. odtwazacz mp3 wyprowadze sobie z niego dzwiek kabelkiem i jaki powinienem dac rezystor. Mozna powiedziec ze dac duzy i ewentulanie zmniejszyc jednak jesli jest problem z przejsciem na plycie to jak dam duza moc, sie wyrowna i bede myslal ze to wina modulu :|
    Moznaby rowniez odwrotnie tzn. wezme sie podepne bezposrednio pod modul tylko ze wlasnie on chyba nie pociagnie sluchawek... NIe wiem. Niech ktos powie jak to sprawdzic domowym sposobem zeby bylo wiadomo gdzie szukac.
  • #7 3627076
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic230456.html#1131042
    Tutaj też nie potrafię wskazać czym pokręcić(jeżeli już). Ja próbowałbym po kolei każdym, ale koniecznie wcześniej trzeba zapamiętać jak było; i maksymalnie ćwierć obrotu(90°) w jedną i powrót; w drugą i powrót. Jeżeli pojawi się jakaś zmiana, to (nie zapominająć jak było) można ustawić na max sygnału.
  • #8 3627657
    bomber
    Poziom 24  
    juz krecilem wszystkim po kolei oczywyscie potem zrobilem jak bylo i podczas krecenia nie bylo zadnych zmian co mi sie wydaje bardzo dziwne

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wieży Sony LBT-N455, która po naprawie mechanicznej i czyszczeniu działa w 90%, lecz tuner radiowy FM odbiera bardzo słabo, mimo podłączenia anteny aluminiowej na dachu. Użytkownik podejrzewa błędne podłączenie anteny lub przestrojenie tunera. Zalecane jest ręczne strojenie częstotliwości stacji FM zamiast automatycznego skanowania oraz sprawdzenie napięć na wyprowadzeniach głowicy radiowej. Sugerowano poprawę lutowań, zwłaszcza między modułem radia a wzmacniaczem, gdzie mogą występować zimne luty. Rekomendowana antena to dipol pionowy z drutu o długości 2x65 cm, zasilany kablem koncentrycznym TV. Próby regulacji potencjometrów strojenia nie przyniosły efektu, co wskazuje na możliwe uszkodzenie lub konieczność dalszej diagnostyki modułu radiowego. Użytkownik potwierdził, że podłączenie do anteny TV FM poprawiło odbiór, ale sygnał nadal jest bardzo cichy, co może wskazywać na problem z modułem lub połączeniami wewnętrznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA