logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S5A - przyczyna spalenia procesora Duron 1300?

kabalek 17 Gru 2006 00:55 2361 15
REKLAMA
  • #1 3339462
    kabalek
    Poziom 11  
    Witam, otrzymałem od znajomego płyte glowna ECS k7s5a z procesorem duron 1300. W celu wytestowania jej podłączyłem ją pod moj zasilacz odpaliłem .. cisza ..kreci sie wiatrak , przypadkiem dotknalem wiazki kabli od zasilacza ktora miala bardzo wysoka temperature - po jakiejs sekundzie poszedl dymek z procka i w ten o to sposób go utraciłem.
    Teraz nie wiem czy jest to wina zasilacza (ktory przy okazji tez sie zepsul i musialem go reanimowac) czy tez plyty glownej.
    Boje sie wlozyc innego procka i testowac plyte zeby nie przepaliła drugiego, oraz szkoda mi bylo by zasilacza gdyby byla to wina plyty glownej.. co z tym moze byc?

pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 3339602
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Sądzę że to była wina płyty głównej, szkoda zachodu.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #3 3340312
    kabalek
    Poziom 11  
    mimo, iż jest to tania płytka chciałbym ją jakoś sprawdzić, gdyz chce złożyć 2 komputer a ta płyta idealnie by pasowała do niego.. jest jakis sposób na sprawdzenie? (oprocz wsadzenia drugiego procka .. bo szkoda) ?
  • REKLAMA
  • #4 3340389
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    raczej nie ma innej mozliwosci
  • REKLAMA
  • #5 3340639
    GoBo_74
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niestety na takiej samej plycie stracilem athlona 2200+ oczywiscie plyta tez polegla
  • #6 3341161
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Może zwyczajnie źle zapiąłeś radiator? Stosowałeś Coopershim? Czasami te blaszki, zamiast pomagać, przeszkadzają (ja przez taką blaszkę puściłem z dymem Durona 750). Dioda termiczna w jądrach palomino (nie podałeś niestety, jakie jądro miał ten procesor) niestety, w większości przypadków zawodzi (dotyczy to pierwszych egzemplarzy Athlonów XP, o czym można się przekonać tutaj: http://tomshardware.pl/cpu/20010917/heatvideo-05.html )
  • #7 3341191
    kabalek
    Poziom 11  
    Co do źle zapiętego radiatora to raczej nie, bo co powodowalo by taki duży pobór prądu (gorąca wiązka przewodow od zasilacza to chyba duży pobór prądu? moze sie myle:)) ?
  • #8 3341279
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    kabalek napisał:
    Co do źle zapiętego radiatora to raczej nie, bo co powodowalo by taki duży pobór prądu (gorąca wiązka przewodow od zasilacza to chyba duży pobór prądu? moze sie myle:)) ?

miałem (mam) ten model płyty na swoim "kowadle", to nie jest zła płyta, ale himerna. Najprawdopobniej jednak źle umieściłeś radiator (nie płasko) na procesorze), wystarczą wtedy dwie, trzy sekundy po załączeniu zasilania, by procesor przegrzał się i zaczął pobierać zbyt dużą wartość prądu, a w efekcie i zasilacz (musi kiepski, ponieważ porządny powinień zrobić jak koń przy zbyt obciążonej furmance...) też został uszkodzony.
    Zdarzyło mi się na takiej samej płycie (przy naprawie) "zagotować" właśnie w taki sposób Durona (durny ten dureń... ), kiedy zapomniałem zapiąć zapinkę od radiatora (radiator z pastą leżał na na procesorze i na pewno płasko), ale nic poza tym nie uszkodziło się... :D

Pozdrawiam
  • #9 3341425
    kabalek
    Poziom 11  
    Ale co w takim razie z płytą ?:) ona tez mogla pasc ?;> czy zaryzykowac i wsadzic 2 procka na test?
  • #10 3341458
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    kabalek napisał:
    Ale co w takim razie z płytą ?:) ona tez mogla pasc ?;> czy zaryzykowac i wsadzic 2 procka na test?

nigdy. Płytę należy najpierw dokładnie zbadać "na goło", czyli bez zamontowanych do niej jakichkolwiek podzespołów, tylko z zasilaczem i tu potrzeba "wyższej wiedzy" by stwierdzić, czy można zaryzykować wstawić do niej następny (być może skazany na straty) procesor.
    Wybór należy do Ciebie...

Pozdrawiam
  • #11 3343136
    carl02
    Poziom 14  
    Quarz napisał:
    Witam,
    kabalek napisał:

nigdy. Płytę należy najpierw dokładnie zbadać "na goło", czyli bez zamontowanych do niej jakichkolwiek podzespołów, tylko z zasilaczem i tu potrzeba "wyższej wiedzy" by stwierdzić, czy można zaryzykować wstawić do niej następny (być może skazany na straty) procesor.
    Wybór należy do Ciebie...

Pozdrawiam

A może jednak warto sypnąć 30zł na jakiegoś Durona 600, żeby się przekonać co i jak? Ale to zostawiam użytkownikowi tej płyty.
  • #12 3343222
    Quarz
    Poziom 43  
    carl02 napisał:

[ ... ]
    A może jednak warto sypnąć 30zł na jakiegoś Durona 600, żeby się przekonać co i jak? Ale to zostawiam użytkownikowi tej płyty.

jak kupisz jakiegokolwiek sprawnego Durona za 30,- zł, to biorę go za tę sumę w "ciemno"... :D
    Popatrz tylko co dzieje się w ostatniej godzinie licytacji na Alleniegro z tymi duronami...
    Wydaje mi się, iż najpierw powinienem mieć Corpus Delicti na moim "kowadle", bym mógł założyć "Szkiełko Mędrca" i orzec czy można ryzykować włożenie Durona i jego zniszczenie, a to z przesyłką byłoby tańsze...

Pozdrawiam
  • #13 3344233
    kabalek
    Poziom 11  
    a co jakbym podłączyl samą płytke bez procka pod zasilacz.. najwyzej pojdzie zasilacz ? :D a jego mi nie szkoda .. bo jest to ;( codegen:D ?
    a no i to że poszedl dymek z procka odrazu przesądza o spalonym procku?:D czy cos moglo sie tylko "podgrzać" ?;]
  • #14 3344411
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    kabalek napisał:
    a co jakbym podłączyl samą płytke bez procka pod zasilacz.. najwyzej pojdzie zasilacz ? :D a jego mi nie szkoda .. bo jest to ;( codegen:D ?
    a no i to że poszedl dymek z procka odrazu przesądza o spalonym procku?:D czy cos moglo sie tylko "podgrzać" ?;]

tylko, że to za mało by jednoznacznie orzec, czy można włożyć procesor.
    Należy jeszcze dokonać sprawdzenia wartości napięć w układach przetwornic zasilających procesor i nie tylko.

Pozdrawiam
  • #15 3344688
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Osobiście radzę dać sobie spokój z ECS jako firmą - miałem ich dwie płyty i już żadnej więcej nie chcę - jedna o mało mi nie przegrzała procka - nagle przestała zasilać wiatrak na radiatorze i mimo ustawionej w BIOSie temperatury wyłączenia na 60 stopni (durun 650) gość się zagrzał do prawie 90 stopni. Na szczęście wytrzymał. Wymieniłem tą płytę na następnego ECS-a (co mnie podkusiło?) i ta druga bez żadnych objawów sobie padła. Mało tego, serwis (była na gwarancji) stwierdził "uszkodzenie mechaniczne" - tylko ja przy niej grzebałem i na 100000% niczego nawet nie drasnąłem - pewnie jakiemus geniuszowi sie śrubokręt omsknął przy zakładaniu procka - i to fest, bo jak ją odesłali to się prawie nogami nakryłem, jak ją obejrzałem.
    Ale do rzeczy - kup sobie starszego np Gigabyte'a i nie bedzie problemów. A o zasilaczach Codegena juz nawet nie piszę - poczytaj sobie fora o "radosnych imprezach" na jakie te zasiłki zabierały np płyty główne z RAMem i grafą...
    Zmartwiłem? Cóż, nie od dziś wiadomo, że dopiero przy składaniu 3-go swojego kompa wie sie coś niecoś o tym, od jakich podstaw zacząć...
  • #16 3345233
    carl02
    Poziom 14  
    t.catch napisał:
    Osobiście radzę dać sobie spokój z ECS jako firmą - miałem ich dwie płyty i już żadnej więcej nie chcę - jedna o mało mi nie przegrzała procka - nagle przestała zasilać wiatrak na radiatorze i mimo ustawionej w BIOSie temperatury wyłączenia na 60 stopni (durun 650) gość się zagrzał do prawie 90 stopni. Na szczęście wytrzymał. Wymieniłem tą płytę na następnego ECS-a (co mnie podkusiło?) i ta druga bez żadnych objawów sobie padła. Mało tego, serwis (była na gwarancji) stwierdził "uszkodzenie mechaniczne" - tylko ja przy niej grzebałem i na 100000% niczego nawet nie drasnąłem - pewnie jakiemus geniuszowi sie śrubokręt omsknął przy zakładaniu procka - i to fest, bo jak ją odesłali to się prawie nogami nakryłem, jak ją obejrzałem.
    Ale do rzeczy - kup sobie starszego np Gigabyte'a i nie bedzie problemów. A o zasilaczach Codegena juz nawet nie piszę - poczytaj sobie fora o "radosnych imprezach" na jakie te zasiłki zabierały np płyty główne z RAMem i grafą...
    Zmartwiłem? Cóż, nie od dziś wiadomo, że dopiero przy składaniu 3-go swojego komputera wie sie coś niecoś o tym, od jakich podstaw zacząć...

Owszem, płyty ECS to kategoria low-end. No ale kiedyś, kiedy królowały Durony, a Athlony były dostępne tylko dla elity, to był świetny wybór. Sam do dziś (jakoś od 2001 roku) korzystam z płyty K7VZA rev. 3.0 razem a Athlonem 750MHz i co tu dużo mówić - jestem więcej niż zadowolony ;) Trzeba trafić po prostu dobry egzemplarz płyty, to tylko chciałem powiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną ECS K7S5A z procesorem Duron 1300, który uległ spaleniu po uruchomieniu zasilacza, który również uległ uszkodzeniu. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogła być płyta główna, potencjalnie niewłaściwie zamontowany radiator lub wadliwy zasilacz (Codegen). Zaleca się dokładne sprawdzenie płyty bez procesora, w tym pomiar napięć na przetwornicach zasilających CPU, zanim zostanie włożony kolejny procesor, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Wskazano, że ECS to marka low-end, często problematyczna, a zasilacze Codegen bywają przyczyną uszkodzeń podzespołów. Nie ma innej metody testu płyty niż próba z innym procesorem, choć ryzyko jest wysokie. Wspomniano także o problemach z chłodzeniem i termicznym zabezpieczeniem procesorów Duron i Athlon, które mogą zawodzić. Alternatywnie sugerowano zakup starszej, bardziej niezawodnej płyty, np. Gigabyte, oraz rozważenie zakupu taniego Durona do testów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA