logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC wiesza się niemiłosiernie co kilkanaście minut ECS K7VZA!

magnusek 10 Lis 2007 18:05 1707 12
REKLAMA
  • #1 4466431
    magnusek
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z komputerem z tą płytą na pokładzie, a mianowicie jak kupowałem dawno temu ten komputer wszystko chodziło normalnie. Do czasu spalenia sie płyty i kupna nowej (takiej samej). Od teraz komputer wiesza się się niemiłosiernie co kilka - kilkanaście minut. Wiecie może gdzie tkwi problem (ustawienia w biosie czy coś innego) ?

Komputer:

ECS K7VZA rev 3.0, bios 3.3b
    AMD Duron 1200mhz
    GeForce 4mx 440 agp x8
    768 MB SDRam (dwie kostki po 128mb no name + 512mb Infineon z ECC)
    Zasilacz no name 400W

Próbowałem wgrywać najnowszy bios (3.7a), ale po dokonaniu aktualizacji dalej był ten sam ;p. Biosu ze starej płyty nie przełożę bo oczywiście jak debil połamałem nóżki przy jego wyciąganiu :/.

PS. powyższy konfig działał bez zarzutu na pierwszej płycie.
  • REKLAMA
  • #2 4466481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4466487
    magnusek
    Poziom 10  
    W pierwszej płycie poszły kondensatory (te przy gnieździe procesora). Sprawdzę podzespoły może coś się jednak w nich uszkodziło jak sie płyta spaliła.

PS. na pewno to nie wina ustawień w biosie ??
  • #4 4466517
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4467012
    magnusek
    Poziom 10  
    Resetuje komputer i windows ładuje sie normalnie. Ale zauważyłem jedna rzecz, ale pewnie nie ma żadnego znaczenia :-), mianowicie wraz z nową płyta kupiłem kartę dźwiękową i gdy działa to podczas zwiechy następuje też irytujące zawieszenie dźwięku. Gdy wyciągnę kartę dźwiękową i użyje zintegrowanej to komp też się wiesza, ale tu dźwięk po prostu się wyłacza.
  • #6 4467074
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    No dobrze, a czy jesteś w stanie sprawdzić czy zasilacz jest sprawny i daje poprawne napięcia? Czy przyjrzałeś się kondensatorom na tej drugiej płycie?
  • REKLAMA
  • #7 4467263
    magnusek
    Poziom 10  
    Wyciągałem kostkę 512 (ta z ECC) i póki co działa. Kondensatory są dobre. Ale może coś jest nie tak z tym jednym bankiem pamięci.
  • #8 4467774
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    a jak z praca na samej pamięci 512 , czy obie maja takie samo taktowanie , sprobuj je zamienić slotami , kość z niższym taktowaniem musi być w gnieżdzie pierwszym
  • #9 4467817
    magnusek
    Poziom 10  
    Dalej nic, wiesza się obojętnie na której kości i w różnych slotach :(.
  • #10 4467826
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4468267
    tomsyty

Poziom 26  
    Ocena: 20
    Tak jak koledzy piszą, weź multimetr i posprawdzaj napięcia zarówno przy odpaleniu zasilacza na sucho, jak i pod obciążeniem (+5 i +12 łatwo sprawdzisz na złączu molex, +3.3V ostrożnie wepchaj końcówkę sondy we wtyczkę zasilającą płytę główną (pomarańczowe kable) i też sprawdzisz. później pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź czy na czyimś też będzie taki problem.

magnusek napisał:
    Próbowałem wgrywać najnowszy bios (3.7a), ale po dokonaniu aktualizacji dalej był ten sam
    mam nadzieję że wiesz, że na płycie jest zworka, którą trzeba przestawić przed wgrywaniem BIOSu. Swoją drogą nie wgrywaj tej wersji, podobno ogólna temperatura we wnętrzu komputera podnosi się trochę - nie wiem na jakiej zasadzie, może BIOS zarządza jakoś chłodzeniem i w tej wersji nie jest to najlepiej dopracowane. W każdym bądź razie wcześniejsza wersja - 3.6 jest ok, a różni się tylko brakiem obsługi dwóch najnowszych procesorów jakie ta płyta może obsłużyć (jakieś Athlony, chyba 2200XP i coś tam jeszcze, twojego Durona to nie dotyczy).

P.S. a czy pamięci ECC to przypadkiem nie są te serwerowe, które nie działają na zwykłych kompach?

Edit:
    Aha, jeżeli idzie o starą kość BIOSu to nic straconego, domyślam się że połamałeś te cienkie nóżki, a te grubsze dalej wystają z obudowy. Idź do elektronicznego, kup podstawkę DIL-32 (koszt <1PLN), włóż kostkę w tą postawkę i te nóżki które ułamałeś przylutuj po prostu do podstawki (albo znajdź wśród znajomych kogoś kto ci to zrobi) tylko normalną lutownicą, nie transformatorówką... Taką to można rynny robić. Tak zlutowanego stwora możesz wsadzić już do płyty głównej.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #12 4468313
    forttres
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Zgadzam się z kolegami wcześniej zmierz napięcie jakie masz prawdopodobnie zasilacz. Chociaż nie mam przekonania do płyt ECS.
  • #13 4468933
    magnusek
    Poziom 10  
    Pożyczyłem zasilacz od kolegi, wszystko działa :). Dzięki !!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z płytą ECS K7VZA rev 3.0 i procesorem AMD Duron 1200 MHz zaczął się zawieszać co kilkanaście minut po wymianie uszkodzonej płyty głównej na identyczny model. Problem nie ustąpił po aktualizacji BIOS-u do wersji 3.7a. Podejrzewano uszkodzenie podzespołów, zwłaszcza pamięci RAM (dwie kości: 128 MB no name i 512 MB Infineon ECC) oraz zasilacza no name 400W. Testy wykazały, że zawieszenia występują niezależnie od używanej kości pamięci i jej slotu. Zasilacz okazał się być przyczyną problemu – po podmianie na inny, komputer działał stabilnie. Zalecane było sprawdzenie napięć zasilacza multimetrem oraz reset BIOS-u. Wskazano również, że pamięci ECC mogą powodować problemy kompatybilnościowe na tej płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA