logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w budowie wzmacniacza oraz zasilacza do niego

audioman 17 Gru 2006 19:14 1313 10
  • #1 3341972
    audioman
    Poziom 12  
    Witam.
    Na wstępie piszę, że nie znam się na budowie wzmacniaczy.
    Chciałbym zbudować wzmacniacz oparty na dwóch modułach:
    http://www.cartonaudio.wroclaw.pl/modul_mos400.html
    Z tego co wyczytałem to moduły z Carton Audio przysyłają już zmontowane, uruchomione i sprawdzone.
    Co będzie mi potrzebne do zbudowania zasilacza? Czy mógłby mi ktoś pomóc w zaprojektowaniu go.
    Zasilacz ten musi obsłużyć 2 moduły (2x 82VDC i max 15A), przedwzmacniacz (12V, 40mA) oraz opcjonalnie: 1 lub 2 wentylatory (1x lub 2x 12V, 12mA) i wskaźnik poziomu sygnału (12÷18VDC)
    Chciałbym dodać do tego jeszcze układ zabezpieczenia termicznego ( moduły zawierają już zabezpieczenie przed pojawieniem się napięcia stałego na jego wyjściu, przeciwzwarciowe oraz przeciążeniowe)
    Czy będzie mi potrzebny filtr subsoniczny?
    Ile orientacyjnie będzie to kosztować taki zasilacz?
  • Pomocny post
    #2 3342654
    Marecki_Wro
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jesli nei znasz sie na budownie wzmacniaczy to lepiej oprzyj sie na elementach gotowych dostepnych na rynku, wyniesie Cie to pewnie jakies 35% ceny wiecej ale to najlepsze wyjscie.
    Tutaj poszukaj trafo, powinno cos sie znalesc
    http://www.toroidy.pl/sklep/index.php
    Zasilanie mozna sklecic samemu bo to nie jest zbyt skaplikowane. Poszukaj na forum schematow. Pozdrawiam
  • #3 3343562
    audioman
    Poziom 12  
    Na tym forum nie ma schematów zasilacza o napięciu po wyprostowaniu 2x82V.
  • #4 3345993
    audioman
    Poziom 12  
    Jeżeli temat jest w nieodpowiednim dziale to proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.
  • #5 3350008
    audioman
    Poziom 12  
    Czy mógłby mi ktoś pomóc?
  • Pomocny post
    #6 3351706
    Dragon120
    Poziom 12  
    Zasilacz +-82V , to nic innego jak stary oklepany na wszystkie mozliwosci prostownik z mostkiem scalonym/diodowym ( ja dalem taki na 50A , ale 30A tez wystarczy) + do tego min 20 000uF 100V na szyne , mozesz kupic dwa kondy 10 000uF 100v i polaczyc rownolegle , na druga galaz to samo , ( galaz + i galaz - wzgledem masy , czyli srodka trafa)
  • #7 3353572
    audioman
    Poziom 12  
    A skąd wytrzasnąć trafo, którego napięcie po wyprostowaniu wynosiłoby te +-82V?
  • #8 3353621
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Znajdź takie, którego napięcie pomnożone przez 1,41 da Ci te wymarzone 82 V. Użyj funkcji "szukaj".
  • #9 3353653
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    witam a po co stosowac +- 82 V przeciez to szczytowe napiecie jakie jest dozwolone!!!!!!!! nie lepiej zastosowac np +-60V lub inne.
  • #10 3354536
    audioman
    Poziom 12  
    Użyłem opcji szukaj i nic dla tak wysokiego napięcia nie znalazłem.
  • #11 3355688
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    uzyj takiego wzmacniacza będzie odpowiednij do Twojego wzmacniacza. do tego musisz zastosowac zasilacz z kondami o duzej pojemnosci rzedu 20.000µF X 4 a najlepiej 6 lub wiecej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza opartego na modułach MOS400 z Carton Audio oraz zaprojektowania do nich zasilacza. Moduły są dostarczane zmontowane i sprawdzone, natomiast autor pyta o wymagania dotyczące zasilacza, który ma zasilać dwa moduły (2x 82V DC, max 15A), przedwzmacniacz (12V, 40mA), wentylatory (12V, 12mA) oraz wskaźnik poziomu sygnału (12÷18V DC). Poruszono kwestie doboru transformatora, gdzie napięcie po wyprostowaniu powinno wynosić około ±82V, co odpowiada napięciu transformatora pomnożonemu przez 1,41. Zasugerowano użycie mostka prostowniczego o prądzie co najmniej 30A (np. 50A dla bezpieczeństwa) oraz kondensatorów filtrujących o pojemności minimum 20 000 µF na każdą szynę zasilania. Zalecane jest łączenie kondensatorów równolegle, np. dwa po 10 000 µF 100V. Wskazano, że zasilacz można zbudować samodzielnie, korzystając z gotowych elementów dostępnych na rynku, np. transformatory z oferty sklepu Toroidy.pl. Poruszono także temat zabezpieczeń termicznych oraz pytanie o potrzebę filtru subsonicznego, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi na ten temat. Koszt zasilacza szacowany jest na około 35% wyższy przy użyciu gotowych elementów. Wskazano, że na forum nie ma gotowych schematów zasilacza o takim napięciu, a autor powinien poszukać schematów prostowników i filtrów. Pojawiła się sugestia rozważenia niższego napięcia zasilania (np. ±60V) ze względu na bezpieczeństwo i dostępność elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA