logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron 775FT - Obraz zwęża się i pojawiają się linie po naprawie tranzystora

Mathey 17 Gru 2006 19:28 2480 17
REKLAMA
  • #1 3342028
    Mathey
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Na początku chciałbym powitać wszystkich na forum. Przeszukałem z grubsza forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Przejdźmy do rzeczy, otóż mam problem z w/w monitorem. Rok temu chyba w wyniku przegrzania się na monitorze zwężył sie obraz i zgasł, po czym monitor juz sie nie włączył, słychać było tylko cykanie w środku. W wyniku tego, że słabo się na tym znam zawiozłem monitor do serwisu. Przy odbiorze juz naprawionego dowiedziałem się że zepsuł się tranzystor J6812 (fachowo chyba FJAF6812, za którego został wsadzony zamiennik, chyba 2SC5411), i kondensatorek 25v 100uf. Monitor działał przez rok, az kilka dni temu obraz zaczął samoczynnie zwężać się, na początku o kilka milimetrów, poźniej nawet o centymetr. Teraz gdy go włączam chodzi przez ok. minutę, potem u góry i u dołu ekranu wyskakują 2 jaśniejsze linie które się przesuwają, i po chwili obraz zaczyna zwężać się do środka, tak jak to było rok temu. Tym razem juz wcześniej wyłączyłem monitor żeby zapobiec dalszym uszkodzeniom części. Czy możliwe że znów poszedł ten sam tranzystor? Jakie jest prawdopodobieństwo że jeśli go wymienię to wszystko wróci do normy? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3342323
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Cytat:
    Teraz gdy go włączam chodzi przez ok. minutę,
    potem u góry i u dołu ekranu wyskakują 2 jaśniejsze linie które się przesuwają, i po chwili obraz zaczyna zwężać się do środka, tak jak to było rok temu.

czyli u góry i u dołu ekranu wyskakują 2 jaśniejsze linie i
    i po chwili obraz zaczyna zwężać się do środka ??????

- zweza sie sie od góry do dołu ? do pozimej kreski ??
    masz uszkodz. w pionie * to jest cos innego niz rok temu

- czy do pionowej ???
    * tj, to samo co rok temu

podaj model
    (bowiem 775FT to nazwa handlowa)
  • #3 3342374
    Mathey
    Poziom 12  
    teraz gdy podłączyłem obraz od razu zaczął zwężać się od góry do dołu, i od dołu do góry (czyli do poziomu). A dokładny model to FB775C-EA
  • #4 3342605
    lisek
    Serwisant RTV
    LG FB775C-EA ( BEJFB775C) ch. CA-87
    schemat na
    http://www.eserviceinfo.com/equipment_type/Monitors_3.html

masz uszkodz. w pionie scalak IC601 TDA 4866
    lub po modyfikacji TDA 8172.
    - na pocz. przelutuj jego nogi i "podejrzane" luty w jego okolicy
    - wymien elektrolity w jego okolicy C601/611/614/503

wej. w serwis menu
    <LEFT> i nie puszczając wł. POWER.
    kiedy ekran mignie >. MENU --> DEGAUSSING --> ON
  • REKLAMA
  • #5 3342620
    Mathey
    Poziom 12  
    Ok dzięki za pomoc spróbuję zrobic to co napisałeś, jeśli pomoże to napiszę.
  • #6 3346310
    Mathey
    Poziom 12  
    może to nieładnie tak post pod postem, ale:

Cytat:
    masz uszkodz. w pionie scalak IC601 TDA 4866
    lub po modyfikacji TDA 8172.
    - na pocz. przelutuj jego nogi i "podejrzane" luty w jego okolicy
    - wymien elektrolity w jego okolicy C601/611/614/503

Nie znalazłem nigdzie takiego scalaka. Jest tylko TDA 9112 i na płycie kineskopu TDA 4887PS Elektrolitow C601/611/614/503 tez nie znalazłem, za to jest kilka wokół tego TDA 9112 (c752/717/745). Czy może chodzic o ten układ?
  • #7 3346416
    lisek
    Serwisant RTV
    cos zle szukałes ........
    poza tym scalaki ktore znalazłes to nie te
    Cytat:

TDA9112 series- LOW-COST I2C CONTROLLED DEFLECTION PROCESSOR
    TDA4887PS, 160 MHz bus-controlled monitor video preamplifier
  • #8 3346656
    Mathey
    Poziom 12  
    teraz gdy wpisałem w google w grafice ten scalak to zobaczyłem że ma specyficzny wygląd i przypomniałem sobie że widziałem takie cos, jutro jeszcze raz to rozkręce i zrobie co trzeba (nie przypuszczałem że może chodzic o ten element, nawet nie patrzyłem co na nim pisze)
  • REKLAMA
  • #9 3348368
    Mathey
    Poziom 12  
    juz znalazłem ten scalak, TDA 8172 (i wyglada jakby był wymieniany juz), ile takie cos może kosztowac?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 3348505
    JP
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Z tego co miałem juz kilka razy to jest zimny lut na zworce obok układu pionu czyli tda 8172. Jak monitor lezy na kineskopie to nad układem w kierunku zewnetrznym. Zawsze po lutowaniu sprawdzam czyms niemetalowym obstukujac te okolice czy sie usterka powtarza. Na 99% to bedzie tutaj.

Pozdrawiam
  • #12 3349309
    Mathey
    Poziom 12  
    zimnych lutów chyba tam nie ma.. przynajmniej ja nie widze scalak chyba do wymiany
  • #13 3349449
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Przelutuj okolice tego scalaka nawet jak nie widać zimnych lutów. Poza tym, czy elektrolity już wymienione?
    Najpierw rzeczy najprostsze, później wymiana scalaka!

Pozdrawiam.
  • #15 3423172
    Mathey
    Poziom 12  
    Przelutowałem TDA8172 i elektrolity wokół niego i juz jest ok, ale często muszę poruszać radioatrem od TDA 8172 żeby obraz był w porządku bo czasami zaczyna się zwężać tak jak wtedy, chyba jeszcze gdzieś są zimne luty. Mam jeszcze jeden problem, otóż jasnoćś ustawiona jest na maximum (100) a wyświetlany obraz jest dość ciemny (tak jakby nie było nawet 50), czy da się z tym coś zrobic? (no i nie wiem dlaczego service mode nie działa :( )

EDIT:

Przelutowałem prawie wszystko wokół TDA8172 i narazie działa bez problemów, dziekuję wszystkim którzy mi pomogli. Powiedzcie mi jeszcze co z tą jasnością zrobic żeby działało dobrze.

EDIT:

Juz udało mi sie wejść w m serwisowe, dopiero po wciśnięciu przy wcześniej włączonym monitorze kombinacji < + POW wchodzi się w menu>degausing>on :] ustawiłem troche wieksze wartości dla kontastu i jasności i jest juz troche lepiej, dzieki wszystkim za pomoc :)
  • #16 3721108
    Mathey
    Poziom 12  
    Mam teraz kolejny problem z tym monitorem. Zauważyłem go niedawno ale wydaje mi sie, że był on od ostatniej naprawy. Mianowicie chodzi o to, że monitor delikatnie zniekształca obraz przy wyświetlaniu jasnych kolorów, najbardziej przy białym, kiedy cały ekran ma świecić na biało obraz zwęża sie od góry i od dołu o 0,5-1 mm, na rogach sie lekko zaokrągla. Co może być tego przyczyną?
  • #17 3723145
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 416
    powymymieniaj te kondensatory w okolicy tego tda
  • #18 3723177
    Mathey
    Poziom 12  
    większość powymieniałem odrazu, kilku nie mogłrm dostać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LG Flatron FB775C-EA (handlowo 775FT) po naprawie tranzystora J6812 (FJAF6812 zamieniony na 2SC5411) i kondensatora 25V 100µF działał rok, jednak pojawiły się problemy z obrazem: zwężanie obrazu od góry i dołu oraz przesuwające się jasne linie. Przyczyną uszkodzenia jest najprawdopodobniej układ scalony pionu TDA8172 (lub TDA4866 w starszych wersjach). Zalecane jest przelutowanie nóżek układu TDA8172 oraz podejrzanych lutów w jego okolicy, a także wymiana elektrolitów C601, C611, C614, C503 znajdujących się wokół tego układu. Często problem powodują zimne luty, zwłaszcza na zworce obok TDA8172 oraz rezystor R614. Po przelutowaniu i wymianie elektrolitów obraz poprawił się, choć czasem wymaga poruszania radiatorem układu, co wskazuje na nadal obecne zimne luty. Dodatkowo, jasność obrazu była niska mimo ustawienia na maksimum, co poprawiono poprzez wejście w serwisowe menu (kombinacja klawiszy < + POWER) i zwiększenie wartości kontrastu i jasności. W dalszej eksploatacji pojawiło się delikatne zniekształcenie obrazu przy jasnych kolorach, zwężanie obrazu o 0,5-1 mm i zaokrąglenie rogów, co może wymagać dalszej wymiany kondensatorów elektrolitycznych w okolicy układu TDA8172.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA