logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować rezonans tablicy rejestracyjnej przy głośnikach Lanzar?

Bartek1351 17 Gru 2006 20:39 3094 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak wyeliminować rezonans tablicy rejestracyjnej wywołany przez głośniki?

Najprościej odizolować tablicę od blachy gumą, pianką lub silikonem, żeby nie miała luzu i nie wpadała w drgania [#3342352] Sprawdza się włożenie pianki pod panele między tablicę a blachę albo gumy pod tablicę, a także wypełnienie przestrzeni silikonem i doklejenie gumowych uszczelek do okien wokół tablicy [#3342352][#3342457][#3347151][#3751157] Jeśli rezonuje też plastikowa ramka/adapter, trzeba go usztywnić i dobrze docisnąć, bo to on często przenosi drgania [#3342457][#3342651] Dodatkowo można wygłuszyć klapę bagażnika matą/taśmą dekarską lub bitumiczną, co zmniejsza rezonans blachy, choć samo nie zawsze usuwa drgania tablicy w 100% [#3345035][#3352998]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3342337
    Bartek1351
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam pytanie jak wyeliminowac rezonans z tablizy rejstracyjnej ? heh lanzar potrafi. denerwujacy jest bardzo ten dzwiek :)
  • REKLAMA
  • #2 3342352
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Można wsadzić między tablice a blache taką pianke której używa się pod panele podłogowe lub ewentualnie przykręcić tablice dając pod nią gume. Zależy jak jest osadzona ta tablic.
  • #3 3342405
    Bartek1351
    Poziom 12  
    jest to bmw w rezonans wchodzi tabliza z podkladka palstikowa pod tablice zrobie tak jak mowisz obloze pianka do paneli zobaczymy jaki bedzie efekt :)
  • #4 3342426
    greg-si
    Poziom 27  
    u kumpla w astrze zdało to świetnie egzamin
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3342450
    kawasek
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Powiem tak najprostszy sposob, polecam mate dekarska i wylozyc klape bagaznika nia i efekt bedzie 100% zadne pianki, mata dekarska!! Pozdrawiam

Dodano po 55 [sekundy]:

Klape bagaznika wyklada sie mata od wewnatrz.
  • REKLAMA
  • #6 3342457
    montana2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja u siebie przykręciłem plastik od tablicy 20-toma wkrętami, a pod rejestracje wpakowałem półtorej tubki silikonu :D Zdało egzamin na 6:D zero rezonansu tablicy i plastiku.
  • #7 3342493
    greg-si
    Poziom 27  
    kawasek napisał:
    Powiem tak najprostszy sposob, polecam mate dekarska i wylozyc klape bagaznika nia i efekt bedzie 100% zadne pianki, mata dekarska!! Pozdrawiam

Dodano po 55 [sekundy]:

Klape bagaznika wyklada sie mata od wewnatrz.

Chyba troche się nie zrozumieliśmy. Mata nie powstrzyma drgań w tak znaczący sposób żeby tablica nie drgała(a bardziej jej ramka). Oczywiście wygłuszenie bagażnika to rzecz bardzo dobra ale niestety to nie wyeliminuje nam tych drgań.
  • #8 3342504
    Bartek1351
    Poziom 12  
    a gdzie moge dostac taka mate ?? i jakie koszta?
  • #10 3342599
    kawasek
    Poziom 17  
    Nie zgodze sie z toba greg, mata dekarska daje wiele, w pelni nie usunie drgan ale w znaczacym stopniu je zniweluje.
  • #11 3342651
    greg-si
    Poziom 27  
    Mi chodzi tutaj o to że chodzi cała klapa pod wpływem głośnika a nie blacha z której jest zrobiona. O to chodzi właśnie że wygłuszenie bagażnika może nie zniwelować tego w 100% a ja doradzam to co przetestowałem i dało dobry efekt. Ogólnie jestem za wygłuszeniem bagażnika i jest to sprawa jak najbardziej na miejscu. Na szczęście nie mam tego problemu bo rejestracja siedzi na zdeżaku
  • #12 3342689
    kawasek
    Poziom 17  
    A klapa jest czym?? to czesc karoserii z blachy. Jesli ci wiadmo glosnik basowy rezonuje dosyc nisko co powoduje drganie blachy tudziez klapy, zadaniem maty jest przetworzenie drgan w cieplo <kinetyka>.A klapa chodzi ze wzgledu na rezonans i cisnienie akustyczne jakie wytwarza glosnik, wytlumienie naprade da bardzo duzo, najlepszy efekt da wytlumienie bagaznika i jego bokow. Pozdrawiam
  • #13 3342932
    seti
    Poziom 12  
    Moze mi pomozecie, mam cinqecento i w bagarzniku lanzara max12, przy głośnej muzyce na zewnątrz slychac prawie samą blache, to wina klapy, co mam z nią zrobić? wygłuszyć ją tymi matami? a cienkim to jedna wielka blacha, moze jakies uszczelki dokleić zeby lepiej była przycisnięta i wtedy nie bedzie drgała? moze ktoś w cienkim mial taki problem prosze o jakieś rady bo to wku***jące.
  • #14 3342943
    Bartek1351
    Poziom 12  
    nie tylko wcienkim tak sie dzieje ale i w moim bmw jak poloze telefon na dachu to drga :D:D ja tez bede tlumil matami tylko nie wiem jakie wybrac?? moze ktos poleci jakies sprawdzone ?
  • #15 3343141
    kawasek
    Poziom 17  
    Najlepsze i najtansze maty do tlumienia to maty dekarskie, cientka to tlumic musiz calego nawet dach blacha jest miekka i latwo rezonuje zreszta im wieksza powierzchnia blachy tym latwiej wpada w rezonans, jak macie mozliwosc to wytlumiajcie blache efekt jest naprawde dobry. MATA DEKARSKA!! Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Prosze macie tu linka ktory byl zamieszczony wyzej zawsze mozecie szykac tanszych wersji maty dekarskiej.
    http://www.icmarket.pl/index.php?cPath=614_633&osCsid=26424017c081b4b3fce41c3455b40436
  • #16 3343307
    seti
    Poziom 12  
    chyba oszalałes z tymi matami co podałes są bardzo drogie, nie mozna wytłumic jakimis innymi matami? tylko musza byc takie drogie?
  • #17 3343657
    kawasek
    Poziom 17  
    Drogo 90 zl za 10 metrow 30 cm szerokosci mate. Jesli drogo to polecam maty bitumiczne na allegro po 5.70 Rozmiar - 250x500mm. Czytaj opis tych mat.

Dodano po 1 [minuty]:

Jesli masz znajomego ktory ma kontakty z hurtownia to bedziesz mial taniej, proste, wygluszenie nie jest tania inwestycja.
  • #18 3343682
    Bartek1351
    Poziom 12  
    no ci co wazne trzeba wybierac w miare lekkie maty bo jak ogluszymy drzwi i dojdzie np 4 kg to zawiasy beda mialy juz ciezej :) wiec na wage tez trzeba patrzec.
  • REKLAMA
  • #19 3344128
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    a nie lepiej zastosowac tasme dekarska??
  • #21 3344412
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    tak chodzi o tasme dekarska duzo osob na forum jej uzywalo do wygluszania drzwi , duzym jej plusem jest to ze mozna ja bez problemu formowac w trudno dostepnych miejscach w drzwiach :)
  • #22 3345035
    DeathMan
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    W moim przypadku taśma dekarska zniewlowała rezonans blachy w drzwiach w 90%, a tych 10% to jak ktoś się nie nasłuchuje to nie słychać. Jesli chcielibyśmy uzyskać 100% to jedynie maty Dynamatu, ale to już koszta cholerne są.
  • #23 3345053
    inv4der
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    ja wykozystalem takie uszczelki do okien gumowe samoprzylepne
  • #24 3345288
    seti
    Poziom 12  
    ta idzie je przykleiłes?
  • #25 3347151
    inv4der
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    nom bez problemu zdjelem tablice i na nia przykleilem w kolo i posrodku dalem jeshcze pasek, za 1m podwojnej dalem 3zl
  • #26 3348470
    seti
    Poziom 12  
    aaaaaaaa myślałem ze uszczelkami do okien wygłuszyłeś drzwi :) no moze i ja tak sobie rejestracje obkleje.
  • #27 3352797
    kawasek
    Poziom 17  
    W sumie tak tez mozna ale, ale ja wole zainwewstowac w mate dekarska i cieszyc sie czystym dzwiekiem bez klekotow i trzeszczenia blachy. Pozdrawiam
  • #28 3352998
    greg-si
    Poziom 27  
    Witam ponownie.
    Dziś wraz z kumplem posiadającym Vectre B sedan założyliśmy cały sprzęt grający z subem na stx ap. Wszystko ładnie i wogóle ale... tablica chodziła. Zostało nam dość sporo taśmy dekarskiej z drzwi więc zabraliśmy się do wygłuszenia klapy tylnej tak jak radzi kawasek. Wygłuszyliśmy całą klape i po kawałku nadkoli tak gdzieś do błotników. Efekt? Mniejszy rezonans klapy dźwięk poza autem troche mniejszy(należałoby wygłuszyć jeszcze podłoge i reszte bagażnika) oraz przestawienie sprężyn żeby mniej się naciągał bo klapa się zamyka sam od ciężaru :) ale tablica jak chodziła tak chodzi. Specjalnej różnicy nie zauważyliśmy. Poradziliśmy sobie z tym stosując wyżej wspomniane uszczelki do drzwi/okien. Od razu lepiej. Ciąg dalszy wygłuszenia bagażnika po świętach.
    Pozdrawiam
  • #29 3356585
    seti
    Poziom 12  
    Jak mogliście wygluszyć bagaznik uszczelkami do okien? nie rozumiem tego :) gdzie to przyklejeliście?
  • #30 3356777
    kawasek
    Poziom 17  
    Musicie pamietac ze mata dekarska jest ciensza od maty bitumicznej, dlatego w niektorych miejscach nie mozna poprzestac na polozeniu tylko jednej warstwy.

Dodano po 3 [minuty]:

U mnie tablica rejestracyjna z tylu trzyma sie na kleju do szyb :P
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować rezonans tablicy rejestracyjnej przy głośnikach Lanzar? Uno04.jpg (185.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem rezonansu tablicy rejestracyjnej wywołany przez głośniki Lanzar, szczególnie przy mocnym basie, jest powszechny i powoduje nieprzyjemne drgania blachy klapy bagażnika lub samej tablicy. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie różnych materiałów tłumiących drgania: pianki pod panele podłogowe, gumy (np. mikro guma stosowana w statkach), uszczelek gumowych samoprzylepnych pod tablicę, taśmy dekarskiej oraz mat dekarskich i bitumicznych do wygłuszania klapy bagażnika i nadkoli. Mata dekarska jest polecana jako skuteczna i stosunkowo tania metoda tłumienia rezonansu, choć nie eliminuje go całkowicie. Taśma dekarska jest elastyczna i umożliwia wygłuszanie trudno dostępnych miejsc. Silikon wstrzyknięty pod tablicę również skutecznie eliminuje drgania. Wygłuszenie całej klapy bagażnika i jej boków znacząco redukuje rezonans, jednak nie zawsze całkowicie eliminuje drgania tablicy. Wskazane jest także zwrócenie uwagi na wagę materiałów tłumiących, aby nie obciążać zawiasów klapy. Niektórzy użytkownicy stosują dodatkowo uszczelki do drzwi/okien, które poprawiają docisk tablicy i redukują drgania. W przypadku plastikowych adapterów tablicy drgania mogą być bardziej odczuwalne, dlatego podkładanie gumy lub pianki pod tablicę jest zalecane. Całościowe wygłuszenie bagażnika, w tym podłogi i boków, poprawia jakość dźwięku i redukuje rezonanse generowane przez głośniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA