logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel SC303b - Co oznacza błąd Er1 na wyświetlaczu radia?

marian 1 29 Sie 2003 08:54 2560 16
REKLAMA
  • #1 308219
    marian 1
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    Co to znaczy, że na wyświetlaczu widnieje napis Er1, biny wpisywałem wszystkie możliwe jakie znalazłem do tego radia, radyjko z długim wąskim panelem na 9346.
  • REKLAMA
  • #2 308268
    Ringo24
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    zlyj damp
    Załączniki:
    • Sc303b.zip (206 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 308397
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Albo zapisujesz 16 bitowo pamięć 8 bitową i stąd ten błąd. :-)))

SławeK
  • #4 308533
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Nie lepiej było tylko odczytać i policzyć kod. Profesionalnie zawsze się tak powinno robić :-)
  • REKLAMA
  • #5 308569
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Oryginalny bin napewno już poszedł w zaświaty. Oj. fachowcy. fuchowcy...

Leszek ma rację, nie powinno się podkładać a nawet zmieniać tylko to co absolutnie konieczne. Ale skoro wszyscy są mądrzy i podkładają stąd takie siupy. Napewno prosciej było odczytać i policzyć kod albo wysłać ten plik na elektrodę a pewnie znalazłby się ktoś kto go policzy.

SławeK
  • #6 308607
    djlj24
    Spec od car audio
    Sławku nie wymagajmy zbyt wiele. Po kilkudziesięciu radiach wie się co i jak oraz dlaczego i szybciej i łatwiej jest policzyć niż szukać podkładu i zastanawiać się dlaczego nie działa. E tam szkoda gadać. A jak jeszcze ktoś działa prymitywnym programatorem i nie wie jak on pisze i czyta (organizacja, rodzaj pamięci) to potem są kwiatki. Nie potępiam tych co mają proste programatory bo często są one wystarczające ale jak się wie co i jak.
  • REKLAMA
  • #7 310663
    marian 1
    Poziom 19  
    Dzieki za te rozważania tylko, że zapomniałem dodać, że na orginalnej pamięci było także Er1, a ściślej mówiąc to w chwili włączenia pojawia się Er2 na moment, pózniej Er1 i już tak zostaje.
    Na tym podesłanym binie jest identycznie.
    A co do programatora; robie to na ponyprogu i jakos nigdy nie miałem problemu z zaprogramowaniem pamięci.
    Jeszcze jedno; wkładam do tego radia 9346 przeciez jest to pamięć z organizacją 16-bitową.
    Moze ktos ma jakiś inne sugestie. Za wszelkie rady wielkie dzięki.
  • #8 310670
    djlj24
    Spec od car audio
    A jaką pamięć zakładasz? Bo Pony nie bardzo pisze w starych 93c46 (te GRN001). Niby pisze i nawet weryfikuje a potem czyta, wyjmujesz z podstawki, wkładasz i czytasz fixa. A ER1 będzie się pojawiał też bez pamięci, może porty odleciały lub puściły ścieżki. Albo masz ustawione swap i starsza połówka zmienia się z młodszą. A 8 bitów w 93c46 jest możliwe ale noga 7 na glebę i inny programator.
  • #9 310682
    marian 1
    Poziom 19  
    Zakładam 9346, juz niejedna programowałem tym samym ponym i nie było problemów.
  • #10 310787
    makumba
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    czy eprom byłczysty ,czy może jest to eprom z wstępnie już zaprogramowany
  • #11 311532
    SANDRA
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Twoj Grundig ma z boku symbol np WKC2841vd lub cos takiego lepiej byloby gdybys podal ten symbol w zalaczeniu kilka plikow a swoja droga w niektorych uwire musisz zrobic najpierw erase dopiero mozesz ja programowac ponym musialbys sprobowec najpierw wpisac same FF a dopiero wsad tylko nie wiem czy pony da sobie z tym rade polecam ERICE duzy wybor pamiatek ogolnie dobry programator
    Załączniki:
    • grn_303b.rar (1.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 311924
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Znowu kłania się wiedza .. już nie chce mi się przytaczać motta :( .
    Radioodbiorniki Grundiga mają w swoich prockach algorytm ,który podpowiada bliżej co jest nie tak z treścią EEpromu.
    Wyświetlają error 1 ,2 , 3 które to informują czy nie zgadza się lb (XOR 690F) , status (XOR 1234) ,czy wogóle brak komunikacji z pamięcią lub jest pusta .
    Wystarczy oscyloskop - obejrzeć linnie CS,SK,Di oraz Do i wiadomo co jest "grane" .Jeżeli na linni Do jest przebieg ,to najprawdopodobniej błąd jest w treści - jeżeli nie ma to uszkodzona pamięć ,procek lub połączenie 1 i 2 . Tak czy owak - myśleć ,mysleć,mysleć :P
  • #13 311970
    SANDRA
    Poziom 21  
    Jano w pelni zgadzam sie z Toba tylko jak ktos ma Pony to czy ma oscyloskop zreszta miec to nie wszystko Zreszta jak ktos chce kombinowac z zawartoscia eepromu to i tak nic na to nie poradzimy. mozemy miec tylko nadzieje ze mu sie "uda"
  • #14 312020
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: Sandra - To wszystko się zgadza .
    Tylko o co chodzi ? Bo ja nie rozumiem jeszcze zasad na tym ( zresztą innych również ) forum - chyba za krótko tu jeszcze jestem.
    Czy mamy się rozwijać i rozstrzygać różne problemy na podstawie wspólnych doświadczeń ,czy tylko się chwalić co kto umie ,ewentualnie nabijać się z tych co czegoś co my nie umieją ?.
    Moim zdaniem powinno się dbać o odpowiedni "poziom " .Bardzo chętnie pomogę ,ale rozbrajają mnie posty typu "dajcie kod" . Wszelkie takie forum śledzi mnóstwo "mistrzów" ,którym nie chce się nawet usiąść i wniknąć - co to exclusive OR ,dlaczego odwalać za nich "robotę" :?: .
    Można przecież tak podpowiedzieć komuś ,kto widać myśli .. że lamer i tak nie skuma.

A apropos postu : Marian co z tym grundolem ? - bez obrazy ale to "prościzna". Dzisiaj na tym forum jest już więcej jak wszystko na ten temat. X lat temu na piechotę dobierałem bajty lb ,aż przestało g.. wyświetlać error 3 .. no ale dzięki temu zauważyłem co dzieje się jak zamieni sie miejscami nible :P
  • REKLAMA
  • #15 312347
    SANDRA
    Poziom 21  
    Jano po prostu niektorzy ida na latwizne
    pamietam swoj pierwszy programator stara DELTA od ACS i pierwsze blauki nie mialem zadnych opracowan pomocy
    tylko sam szukalem kodow o xor pamieciach sumach kontrolnych nie mialem pojecia tym wieksza byla moja radosc jak cos rozgryzlem a tez zaczynlem od zera. Tablica do Beckera zajela mi 3 noce moze niektorzy sie usmiechna ale ja do tej pory z niej korzystam a nie z gotowcow z cd za 30zl.
    A pomoc zawsze kazdemu chetnie pomoge ale ludziska troche ambicji a nie tylko pomozcie bo mi kasa ucieknie.
    A wiadomosci to pryszcz.
  • #16 312393
    marian 1
    Poziom 19  
    Do Jano
    Po prostu przerosło mnie to już dam sobie spokój, obejżałem wszystkie połączenia wszystko ok. na innej pamięci to samo, jak wyjmę pamięć też to samo, już sobie myślę, że to uwalony procek, mam racje czy nie.
  • #17 312537
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: Marian:
    Jeżeli mój post wyżej przeczytałeś uważnie i nadal nic ,to być może faktycznie masz "procek bebe".:(
    Już tak na sam koniec :
    1.pamięci uwire są baaaardzo różne ,należy sobie zdawać z tego sprawę 9346,93C46,93CS46 to zupełnie różne pamięci !!! Mają owszem podobieństwa ,ale praktycznie często mogą być problemy.Nawet te same pamięci np 93C46 ,ale różnych producentów mogą nie działać zamiennie.
    Czasami wystarczy 1 (jeden- niby nie ważny) dodatkowy bit startowy i już jest OK.Kto "liznął" protokól transmisji uWIRE,to będzie wiedział o czym piszę.
    2.Czasami ( już desperacko ) można spróbować dorzucić lub zmienić rezystory pullup i separujące i radio ożywa .Często udaje się tak np "odratować " proste Fordy 2014 (jak wyświetlają EE).

Podsumowanie tematu

✨ Błąd Er1 wyświetlany na radiu Opel SC303b, wyposażonym w pamięć 93C46 (typ uWIRE 16-bitowy), wskazuje na problem z zawartością pamięci EEPROM lub komunikacją z nią. Pojawienie się błędu Er2 na moment przy włączeniu, a następnie Er1, może oznaczać uszkodzenie procesora, pamięci lub ścieżek połączeniowych. Wymiana lub programowanie pamięci za pomocą programatora PonyProg nie zawsze rozwiązuje problem, zwłaszcza gdy oryginalny plik binarny jest niedostępny lub niepoprawnie przygotowany (np. błędna organizacja bitowa lub brak wymazania pamięci przed programowaniem). Wskazane jest użycie oscyloskopu do analizy linii CS, SK, DI, DO w interfejsie uWIRE, aby zweryfikować obecność sygnałów i poprawność transmisji. Błędy Er1, Er2 i Er3 w radiu Grundig (podobna technologia) odnoszą się odpowiednio do niezgodności sum kontrolnych (XOR), statusu pamięci lub braku komunikacji z EEPROM. Różnice w typach pamięci 93C46, 93CS46 i ich producentach mogą powodować problemy kompatybilności. Czasem pomocne jest dostosowanie rezystorów pull-up lub separujących na liniach pamięci. Zaleca się profesjonalne odczytanie i obliczenie kodu zabezpieczającego zamiast stosowania gotowych plików binarnych. W przypadku braku poprawy po wymianie pamięci i sprawdzeniu połączeń, uszkodzenie procesora jest prawdopodobne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA