logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3650 uwalona tornadem? Czy coś z moim tornadem może być nie tak?

lukasb9 17 Gru 2006 23:44 1412 9
REKLAMA
  • #1 3343261
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam dostałem tydzien temu nokie 3650, która po właczeniu pokazywąła "NOKIA" i nastepował restart i tak w kółko wydawało by sie ze soft, i rzeczuywiscie, wgrałem tylko ppm-a wstała, chodziła tydzien, dzis chciałem ja wyczyscic, wiadomo wgrałem tylko ppm-a cały flash jest spaskudzony jakimis grami cudami wiec przeflashowałem na wersje oprogramowania taka jak była i telefon zdechł znów restarty, siedziałem godzine, na róznych predkosciach, zaczeły sie pojawiac problemy z ui settingsami, i formatem obszaru urzytkownika, próbowałem wymazywac cały flash funkcja erase i wgrywac mcu+ppm+pm, bez skutku, za któryms razem na predkosci normal (na slow i fast nieszło) udało mi sie zrobic format user area, po uprzednim któryms z kolei full flashu, potem dałem resety wszystkie, telefon sie podniusł.... juz go tornadem nie "dotykałem", czy takie zachowania sa normalne? niedawno miałem 6600 która miała uszkodzona klawiature, ale zrobiłem full flash i telefon umarł, meczyłem go cały dzien tym że tornadem, nic... pokazywała napis skontaktuj sie ze sprzedawca, ostatecznie wcisnałem 3+*+zielona słuchawka+power on, sformatował sie i zasuwa az miło... czy cos z moim tornadem jest nie tak? z samym flashowaniem niema żadnych problemów, czy warto kupic cos oprócz tornada do nokii? zajmuje sie tylko nokiami, niechce rozgrzebywac telefonu, bo ten nie działa po flashowaniu, a tu mi go box poprawnie nie potrafi postawic, jak to jest panowie?
  • REKLAMA
  • #2 3344202
    tomex17
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam
    Flashowałeś na MANUALu ?? Wyświetla INFO?
    daj erase, wrzuć MCU PPM PM, daj format user area. Na pewno dobrą, nie zaniżoną wersje softu mu dałeś?? (najnowsza chyba 4.17 )

Pozdrawiam

Odnośnie sprzętu to robię Tornado ale z opini jakie słyszałem to albo Gryffin albo JAF. Tornado to minimum
  • #3 3344206
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Tomex17, przeciez autor napisal ze phon w koncu sie podniosl... :p
    Jak robisz nokie to polecam zainwestowac w JAF'a
  • REKLAMA
  • #4 3344640
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    dokładnie telefon sie podniusł, posta napisałem w celu jakiegos wyjasnienia pewnych spraw, czy tak jest ogólnie? czy sa takie problemy? czy kazdy je ma? bo bo problem raczej softowy, telefon działal dosyc długo umarł po flashowaniu
    do tomex17 - tak robiłem min dokładnie to co napisałes bo próbowałem jeszcze wiele innych rzeczy, naprzykład z łądowarka podpieta, bez flashowania bluetootha itd...
    wypowiedzcie sie na temat problemów z symbianem
  • REKLAMA
  • #5 3344758
    djm
    Poziom 26  
    mam n-box'a (czyli to samo praktycznie) i nie mam problemów z robieniem symbiana...
  • #6 3344825
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    ja też nie mam problemów z tornadem robiąc sybiana ale przyznam że ostatnio tornado nie dalo rady z 3650 (nie rozpoznawało jednje kosci flash) a jafik bez problemu to zrobił nawet sie nie zająknoł

więc wychodzi na to że tornado czasami nie daje rady a wtedy przydaje się inny sprzet

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3344975
    -=TOMA=-
    Poziom 18  
    n-box bez problemu jedzie symbiana np. 6630, N70
  • #8 3345020
    kilupl
    Poziom 17  
    Tornado zawsze stawiało mi 3650 :) mialo problemy ze zczytywaniem, rozpoznawaniem itp, ale jak sie je pomeczylo - wszystko dalo sie zrobic :)
  • #9 3345176
    djm
    Poziom 26  
    -=TOMA=- napisał:
    n-box bez problemu jedzie symbiana np. 6630, N70

... z tym już gorzej u mnie....
  • #10 3345396
    nc22
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    robie na j.a.fie i mt-boxie i nigdy niemailaem problema pozdro ;]

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3650 po włączeniu przechodziła w pętlę restartów, co wskazywało na problem z oprogramowaniem. Próby flashowania za pomocą programu Tornado, wgrywanie plików MCU, PPM i PM oraz formatowanie obszaru użytkownika przyniosły częściową poprawę – telefon ostatecznie się uruchomił. Użytkownik pytał, czy takie problemy są typowe dla tego modelu i oprogramowania Symbian. W odpowiedziach podkreślono, że flashowanie na trybie manualnym z użyciem najnowszej wersji softu (np. 4.17) oraz wykonanie pełnego erase i format user area to standardowe procedury. Wskazano, że Tornado czasem ma problemy z rozpoznawaniem kości flash w 3650, co może powodować błędy, a alternatywne narzędzia jak JAF czy Gryffin często radzą sobie lepiej. Inni użytkownicy potwierdzili, że przy odpowiednim podejściu Tornado jest skuteczne, choć czasem wymaga wielokrotnych prób. N-box i MT-box również są polecane do flashowania Symbiana na różnych modelach Nokii bez problemów. Ogólnie problemy z flashowaniem 3650 i Symbianem mogą występować, ale są do pokonania przy użyciu właściwych narzędzi i procedur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA