logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować funkcję logiczną y=((¬X2)+X4)*(X2+¬X4) na bramkach NAND?

waskibroklyn 18 Gru 2006 15:47 8748 29
REKLAMA
  • #1 3344828
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    kolejny problem.....
    Ma to być ekonomiczna realizacja na bramkach NAND funkcji logicznej
    y=((nieX2)+x4)*(X2+(niex4)...
    no nieby proste podczas wykłądu ale nie bardzo wiem od czego zacząc...wszelka pomoc mile widzian....nie chce gotowego materiału do przepisania.....dobre rady.....
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3345067
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Przypomnij sibie prawa De Morgana:

x'+y'=(x•y)'
    x'•y'=(x+y)'
  • #3 3345111
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    ok...za chwilke bede czytał......i mówisz że to na podstawie tego wlasnie to można zrobic???

Dodano po 13 [minuty]:

no to prawo to tal troche nie bardzo kumam....zagmatwane to lekko....cos bliżej, wiecej na temat tego zadanka???
  • #4 3345204
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Np. z części zadania masz:

x2'+x4

dokonujemy podwójną negację całości:

((x2'+x4)')'

z prawa De Morgana mamy:

((x2')'•x4')'=(x2•x4')' - czyli jest to bramka NAND o wejściach x2 i x4'

całość rozwiązuje się podobnie
  • #5 3345267
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    tylko całe zadanie ma być tylko i wyłacznie na samych bramkach NAND..nie może być nic innego....wiec jak zrobic na bramce NAND negacje???bo zakrecony jestem w tym temacie.....to skor pierwszy wychodzi tak to drugie bedzie wyglądało nastepujaco..:
    x2+x4' dokonujemy podwójną negacje i mamy:
    ((x2+x4')')'
    z tego całego prawa :
    ((x2')'*x4')'=(x2'*x4)'
    czyli
    x2' i x4

czyli wychodzi że całość tego wszystkiego to bedą 3 bramki NAND dwuwejsciowe......

tak to ma byc????bo sam uz nie wiem...
  • #6 3345284
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    ...wiec jak zrobic na bramce NAND negacje?
    Najprościej wejścia do kupy i na wyjściu mamy sygnał zanegowany
  • REKLAMA
  • #7 3345343
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    ahaaaaaa.czyli jak jedna brameczka NAND bedzie miała wejscia zwarte top wtedy jest negacja???no no...zobaczymy.....za chwilke narysuje coś i sprawdzi mi ktś czy to jest ok???
  • #8 3345374
    Mirek D
    Poziom 15  
    Napewno, ponieważ jak mi brakuje bramek NOT (7404) to właśnie tak robię.
  • REKLAMA
  • #9 3345407
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    tak smiesznie narysowałem to moje cudo-nie mogłem nigdzie tego narysować szybko, ale raczej bedzie wiadomo o co chodzi....nie wiem czy to dobrze, ale chocicąz się stara...nie smiać się z tego rysunku...i z tego jak byłoby źle... i nie bardzo wiem co z tą prowizją, ale mam nadzieje że się dowiem o co chodzi w tych załącznikach..hi hi
    Załączniki:
    • rerere.doc (24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3345464
    Mirek D
    Poziom 15  
    Wydaje się być dobrze, ale dla wszystkiego napisz do tego rysunku tzw. tabelę prawdy, będziesz pewien że wszystko OK. Mógłbym to zrobić Tobie, ale chodziło Ci o podpowiedź jak zaznaczyłeś na początku (też nie lubię łatwizny, ale podpowiedzi oszczędzają czas i pomagają się uczyć bez zbędnego błądzenia)
  • #11 3345483
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    tabela prawdy....hi hi....od czego to sie zaczyna wogóle...może znowu jakaś mądra podpowiedz a może mi narysujesz????hi hi hi hi.....zapewne okaże się to bardzo proste jak tylko to zobacze...hi hi...zawsze tak jest...
  • #13 3345585
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no bo może błędnie narysowane ale chodzi mi o bramki NAND...niestety w wordzie nie bardzo się daje rysować takie cosik...hi hi..ale jest układzik dobrze zrobiony???
  • #14 3346234
    Mirek D
    Poziom 15  
    Jasne, że to proste
    podaję tabelę prawdy dla bramki dwuwejściowej NAND
    A i B - wejścia
    X - wyjście

A B X
    0 0 1
    0 1 1
    1 0 1
    1 1 0
    Dla bardziej skomplikowanych układów jest tego oczywiście więcej i takie tabele mogą być wielowymiarowe, ale podstawa i tak jest identyczna czyli zaczyna się od najprostszej bramki. Na początek proponuję stworzyć tabele prawdy dla kilku bramek np. NAND, AND, NOT, NOR, EXOR (DWUWEJŚCIOWYCH NAJCZĘŚCIEJ UŻYWANE), i potem to już naprawdę jest z górki.
  • #15 3351993
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    czy ta tablica prawdy na pewno jest dobrze???mi się wydaje że są 4 wejscia a tu w tablicy sa tylko 2....chyba że mam to rozumieć że skoro X2 wynosi-1 to zanegowane X2' wynosi-0..... itd
  • #16 3352153
    Mirek D
    Poziom 15  
    Podałem tabelę prawdy dla bramki dwuwejściowej NAND.
    Dla czterowejściowej wygląda to tak:
    A,B,C,D - wejścia
    X - wyjście

A B C D X
    0 0 0 0 1
    0 0 0 1 1
    0 0 1 1 1
    0 1 1 1 1
    1 1 1 1 0
    Wiersze drugi, trzeci i czwarty tabeli mogą występować oczywiście w innych kombinacjach, ale na wyjściu zawsze będzie 1. Poza oczywiście przypadkiem w piątym wierszu co widać z powyższej tabeli.
  • REKLAMA
  • #17 3352239
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no spoko...tylko bramki mają być dwuwejsciowe NAND!!!!....a jak wychodzi z mojego schematu któy razem wykombinowaliśmy to są brameczki dwuwejsciowe NAND i na wejsciu jest inaczej....nie wiem czy mówimy o tym samym....bo skoro układ jest dobrze to tablica prawdy nie jest dobrze....tak mi się wydaje...

Dodano po 1 [minuty]:

i chyba coś jest źle ten mój układ-tak teraz sobie patrze.....

Dodano po 2 [minuty]:

a może tak to powinno być.....teraz już sam zgłupiałem i nie wiem....
    Załączniki:
    • rerere.doc (23.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3352604
    Mirek D
    Poziom 15  
    Przyznam, że nie przyglądałem się zbyt rysunkowi i nie porównywałem z zapisem z pierwszego postu.
    Do rozwiązania tego przykładu potrzebne Ci będą następujące funktory (bramki) logiczne;
    negacja - NOT
    iloczyn logiczny - AND
    suma logiczna - OR
    I to wszystko zrealizowane na bramkach NAND. NOT to już wiadomo jak zrobić. AND uzyskamy przez negację wyjścia NAND. Bramkę OR pozostawiam do "wykoncypowania", ale jako podpowiedź podaję tabelę;
    A i B - wejścia
    X - wyjście
    A B X
    0 0 0
    0 1 1
    1 0 1
    1 1 1
    Teraz mam nadzieję poradzisz.
  • #19 3352752
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no nie wiem...zobaczymy jak to bedzie....ale na schemacik mógł bys najrzec ten ostatni i powiedziec czy t jest dobrze....same NAND-y mają byc
  • #21 3352940
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no ok...postaram sie....i jak znajde rozwiązanie to napisze je i oceniszczy dobrze....
  • #22 3356581
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    sorki ale chyba nie potrafie nic wymyślec...nie wiem jak zastąpić bramke OR bramka NAND....a masz możę jakieś fajne materiały o tym w pdf???to może byś mi podesłał...poczytał bym chętnie o tym wszystkim od początku do końca....
  • Pomocny post
    #23 3356673
    Mirek D
    Poziom 15  
    Myślę, że jednak trochę się pomęczyłeś a co za tym idzie i w głowie jest trochę więcej (pomijając początkowy bałagan od tych NAND-ów, OR-ów i innych takich. Załączam rozwiązanie, spróbuj je przeanalizować dogłębnie a następne nie sprawią Ci żadnego kłopotu.
    Jak zrealizować funkcję logiczną y=((¬X2)+X4)*(X2+¬X4) na bramkach NAND?
    Rozwiązanie zaskakujące, prawda?
  • #24 3356746
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    no spoko.....dzieki wielkie kolego....a materiałów zadnych nie posiadasz o tym wszystkim co????bardzo by mi pomogły....
  • #25 3357842
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    Sorki że się wtrącam...
    Waskibroklyn, zamęczysz nam Piotra... ;) Musisz koniecznie przećwiczyć i zrozumieć albo wyczuć prawa De Morgana. Nie ma zmiłuj - musisz...

Symbolicznie już Ci Piotr napisał. Może wyczujesz słownie?

1) Zaprzeczanie (negacja) alternatywy (sumy) = koniunkcja (iloczyn) zaprzeczeń.
    2) Zaprzeczenie koniunkcji = alternatywa zaprzeczeń.

Ad.1) Jeśli trochę przekształcimy to zobaczymy, że negując wejścia bramki NAND otrzymujemy bramkę OR.
    Ad.2) Jeśli trochę przekształcimy to zobaczymy, że negując wejścia bramki NOR otrzymujemy bramkę AND.

Postaraj się to przetrawić...

Co do materiałów, to to są wiadomości tak podstawowe, że aż trudno je nam znaleźć. To przecież zwykła, podstawowa logika z egzaminów wstępnych, tylko Ty się chyba wystraszyłeś i za głęboko chcesz się doszukiwać... Widzę to po rysunku w rere.doc. Jeśli mam wymienić błędy, daj znać.
  • #26 3357972
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Super, tylko to jest przyklad na nietypowe wykorzystanie TYLKO czterech bramek NAND zamiast 5 jak wyszlo Piotrowi.
    Ta funkcja to przeciez zwykly x2 XOR x4 (nie mam znaczka sumy w koleczku w tym prostym edytorze :-) ) czyli na czterech 2 wejsciowych bramkach NAND bedzie najprosciej - rozwiazanie to klasyka "cyfrowki". Jak chcesz rozwiazanie, to narysuje.

Dodano po 13 [minuty]:

W pliku masz ostateczne, klasycznie rozwiazanie XORa na NANDach.
    Załączniki:
    • nands.pdf (9.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 3357998
    czarutek
    Poziom 34  
    Napisz jeszcze przebieg przekształceń... :)
  • #28 3358072
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Dzieki czarutek, ze chciales bym to jeszcze wyprowadzil.
    Dzieki temu znalazlem swoj ewidentny blad. :oops:
    Pisanie postow o pierwszej w nocy (i pozniej) chyba mi nie sluzy. Nastepnym razem chyba najpierw sprawdze kilka razy pytanie ( funkcje zadana ).
    To oczywiscie nie jest XOR tylko EXNOR. Nie ma rady. Piec bramek musi byc. W zalaczonym pliku jest to wyprowadzone z poprawionym schematem na NANDach.
    Jeszcze raz przepraszam za pospiech i brak samosprawdzania przed wyslaniem na forum :oops:
    Załączniki:
    • EXNOR.pdf (10.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 3358442
    czarutek
    Poziom 34  
    Oj to w końcu tylko jedna wielka kreska, a w sumie odwaliłeś koledze kawał solidnej roboty... ;)
    Analizowanie pytań i pisanie odpowiedzi późnym wieczorem, po całym dniu, nikomu do końca nie wychodzi, ale ja akurat uważam, że każdy drobny błąd nie jest zły, bo zmusi pytającego do pomyślenia...
    Pozdrawiam przedświątecznie!
  • #30 3359999
    waskibroklyn
    Poziom 16  
    równiez pozdrawiam i zycze wesołych swiąt...i przedewszystkim dziekuje za pomoc i wtrącenie się do tej rozmowy....wiele mi dała......

pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji funkcji logicznej y = ((¬X2) + X4) * (X2 + ¬X4) wyłącznie na dwuwejściowych bramkach NAND. Omówiono zastosowanie praw De Morgana do przekształcenia sumy i iloczynu logicznego w wyrażenia możliwe do implementacji za pomocą NAND. Podkreślono, że negację można uzyskać przez podanie tego samego sygnału na oba wejścia bramki NAND. Przedstawiono tabelę prawdy dla dwuwejściowej i czterowejściowej bramki NAND, co ułatwia zrozumienie działania układu. Zwrócono uwagę, że funkcja ta odpowiada bramce EXNOR (negacji XOR), której realizacja wymaga pięciu bramek NAND. Zaproponowano klasyczne rozwiązanie XOR/EXNOR na bramkach NAND oraz zachęcono do samodzielnego wyprowadzenia bramki OR z NAND. Wskazano na konieczność zrozumienia i praktycznego stosowania praw De Morgana dla efektywnej realizacji funkcji logicznych na bramkach NAND. Dołączono przykładowe schematy i tabele prawdy, które pomagają w weryfikacji poprawności układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA