logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 105 mb. Obraz dzieli się na poziome paski.

omlet 18 Gru 2006 20:58 1658 8
REKLAMA
  • #1 3346185
    omlet
    Poziom 11  
    Witam,
    mam problem z tymże monitorem: mianowicie bez jakiejkolwiek regularności obraz dzieleli sie na poziome paski( z tym że z tm dzieleniem to nie tak do końca bo to po prosty trudno opisać ale tak jakby bardzo wąskie poziome pasy), które dodatkowo jakby się bardzo szybko rozszrzały i zwęazły ale w małym zakresie tak że te poziome paski tak jakby drgają a w ekstremalnej sytuacji na środku monitora pojawia się jasny wąski pasek, ale to nawet nie jest obraz z monitora ale jakieś światło( nawet sie zastaniawiam czy to nie jest niebezbieczne się w to parzeć), pomaga UDERZENIE W MONITOR ale na krótko i tez róznie jest ze skutecznościa po takim udzerzeniu bo czasem wystarczy jeden raz a czasami trzeba się troche postarać i popróbować róznych technik.
    czy wystarczy tylko przelutować płytę czy to coś poważniejszego??
    dzieki za ewntualną pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3346429
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Zgadza się - masz płytę do przelutowania (konkretnie pion, choć nie zaszkodzi przejrzeć od razu całej). Szczególną uwagę zwróć na elementy na radiatorach, rezystory mocy i elementy o większych gabarytach. Proponuję też od razu przelutować płytkę na szyjce kineskopu (profilaktyka). Pamiętaj aby używać dużo kalafonii, którą po lutowaniu powinno się usunąć (dotyczy to zwłaszcza elementów nagrzewających się), a płytę przemyć preparatem do czyszczenia druku.

Pozdrawiam.
  • #3 3369301
    omlet
    Poziom 11  
    oryz dzieki, przelutowanie pomogło, tylko pojawił się inny problem;], nie wiem czy podczas składnia coś pominęłem może coś wyciągnełem w każdym razie nie moge znalesć przyczyny a chodzi o to że ten monitor jest wyposarzony w głośniki i właśnie nie działają, a jak pdłączam słuchawki to obraz się zwęza, ściemnia a dźwięku i tak nie ma, problemu musze szukać na tej małej płytce do która chyba jest wzmacnaczem czy musze znowu ewyciagnąc cała płyte główną? jak przelutowywałem to te małą też przelutowałem ale nie wiem co mogłem tam namieszać,
    dzieki za każdą ewentualną pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3369357
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Sprawdź:
    1) czy nie zrobiłeś przypadkiem zwarć.
    2) czy nie zamieniłeś jakichś kabelków.
  • #5 3369759
    omlet
    Poziom 11  
    ajaj, teraz to mam problem bo probowalem naprawic dzwiek a teraz nie chce mi sie monitor wlaczyc,tylko dioda na zielono miga, to pewnie cos z zasilaniem ale co, przekaznik?
  • REKLAMA
  • #6 3370018
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Zaczęło się od banalnej usterki, czyli zimnych lutów. W tej chwili monitor wogóle nie startuje. Sam więc widzisz jak bardzo pogorszył się jego stan, po próbie samodzielnej naprawy. Proponuję sprzęt oddać fachowcowi, póki nie jest jeszcze za późno...

Pozdrawiam.
  • #7 3374390
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Jeśli dobrze pamiętam tam złącza od fonii są takie same jak inne - nie Zamieniłeś ich przypadkiem?
    Chyba jednak Kolega ogryz ma rację - oddaj do serwisu.
    Pozdrawiam.
    Gdybyś jednak Zdecydował się na samodzielną naprawę to Daj znać.
    Pozdrawiam.
  • #8 3379100
    omlet
    Poziom 11  
    poddałem sięi oddałem do serwisu;], ale tam mnie odesłali do firmowego servisu philipsa bo padł niby gen lini a koles nie może odkodować symbolu elementu, tylko w firmowym servisie to niby potrafią, tak więc pytam ile taka naprawa moze kosztować?? płaca się to wogule czy moge już szukać nowego monitorka;[??
  • REKLAMA
  • #9 3379639
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Otrzymując taka diagnozę należy czytać między wierszami: nie potrafimy naprawić, nie wiemy co jest.
    Śpiewka o serwisie firmowym jest po to, aby nie wypaść źle w oczach klienta.
    Ot cała prawda o tym serwisie.
    Może lepiej sprawdź co możesz kupić i za ile, potem zdecydujesz.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 105 MB wykazywał problem z obrazem dzielącym się na wąskie, poziome paski, które drgały i w ekstremalnych przypadkach pojawiał się jasny, wąski pasek światła na środku ekranu. Uderzenie w monitor tymczasowo poprawiało obraz. Przyczyną były zimne luty na płycie głównej, zwłaszcza na sekcji pionowej oraz elementach na radiatorach i płytce przy szyjce kineskopu. Po przelutowaniu problem obrazu ustąpił, jednak pojawiły się komplikacje z dźwiękiem – głośniki monitora przestały działać, a podłączenie słuchawek powodowało zwężenie i ściemnienie obrazu bez dźwięku. Próby naprawy dźwięku i dalsze manipulacje spowodowały, że monitor przestał się włączać, a dioda migała na zielono, co wskazywało na problemy z zasilaniem, prawdopodobnie przekaźnikiem. Zalecano sprawdzenie zwarć i poprawności podłączeń kabli. Ostatecznie sprzęt oddano do serwisu, gdzie zdiagnozowano uszkodzenie generatora linii (gen lini), jednak serwis nie potrafił odczytać symbolu elementu i skierował do serwisu firmowego Philipsa. W dyskusji podkreślono, że naprawa może być kosztowna i zasugerowano rozważenie zakupu nowego monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA