logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drganie obrazu i przesuwanie pulpitu w monitorze PHILIPS 107MB - co robić?

Ralfi_ch 26 Lis 2006 19:55 1424 7
  • #1 3266519
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,posiadam monitor Philipsa 107MB ,mam go juz dosc dlugo i jak do tej pory mnie nigdy nie zawodzil,ale jednak..:( tak wiec zauwazylem dziwne zachowanie monitora,dosc czesto widzoczne jest takie dragnie z lewej strony monitora czasem nawet przesunie sie pulpit o jakies ok 2cm i wraca i tak kilka razy, czasem nic sie nie dzieje,czasem to na dzien dobry tak drga,wyjmowalem karte graficzna i spr czy nie zakurzyla sie kosc,sprawdzalem rowniez kabel sygnalowy ,gdyz kiedys z nim mialem problem ,ale teraz nie wydaje mi sie zeby to bylo przez niego,nie mam pojecia co moze byc grane,prosze o rade,pozdrawiam
  • #2 3266630
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wina leży po stronie monitora a nie kompa więc wyjmowanie z niego elementów nic dobrego nie przyniesie. Proponuję rozebrać monitor i sprawdzić czy nie ma zimnych lutów. Sprawdź pozystor odpowiedzialny za rozmagnesowanie. Napisz dokładnie czy obraz drży czy zmienia swoje położenie.
  • #3 3266897
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    No wiec drgania polegaja na tym ze wszybkim momencie przesunie sie delikatnie prawo i poraca na swoje miejsce i czasem kilka razy tak ,ma funkcje rozmagnesowania ,tez ju nawet na poczatku tego problemu rozmagnesowalem go ale nie pomoglo,obok kompa tez nie znajduja sie zadne magnesy ,ktore mogly by sie do tego przyczyniac,a te ,ktore sa wbudowane w monitor,na pewno nie stanowia problemu,przynajmnije tak do tej pory bylo
  • #4 3267628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3267886
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    Tak wiec,raz musialem ustawiac pulpit bo przesunal sie ok 2cm w lewo,ale to byl tylko ten jeden raz,teraz prawa strona ma takie odchyly,ze przesuwa sie troche i wraca na swoje miejsce,a dzieje sie to dosc szybko,ale tez nie zawsze,najgorzej jest wtedy, gdy komp dlugo pracuje i te drgania sa czestsze,ktos mi mowil ze moze sie cos przegrzewac w nim,osobiscie nie wydaje mi sie zeby to byla wina przegrzania
  • #6 3268065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3268759
    Ralfi_ch
    Poziom 12  
    a jesli by Ci sie chcialo to moglbys mi napisac plan jak to mam sam zrobic bo kuzyn z ktorym o tym rozmawialem jest kilkadziesiat kilometrow ode mnie i tez nie mam pewnosci czy dobrze mi mowil,wiec jesli mozesz to napisz mi jak mam zrobic,pozdro
  • #8 3269414
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Odłącz monitor od sieci ~230V!!!Otwierasz obudowę bierzesz szkło powiększające i sprawdzasz wszystkie luty na płycie monitora. Zimne luty poprawiasz . Wymiana elektrolitów i szukanie usterki bez wiedzy i narzędzi prawdopodobnie przyniesie dodatkowe uszkodzenia więc wizyta w serwisie bardzo wskazana.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Philips 107MB wykazuje problem z drganiem obrazu i przesuwaniem pulpitu o około 2 cm, które pojawia się nieregularnie, częściej po dłuższej pracy komputera. Objawy sugerują uszkodzenie sprzętowe monitora, a nie karty graficznej czy kabla sygnałowego. Zalecane jest rozebranie monitora i sprawdzenie płyty głównej pod kątem zimnych lutów, szczególnie w obwodzie odchylania poziomego oraz kondensatorów elektrolitycznych, które mogą być wyschnięte. Problem może dotyczyć również przekaźnika pętli rozmagnesowującej z uszkodzonymi stykami. Rozmagnesowanie monitora nie przyniosło poprawy, a wpływ zewnętrznych pól magnetycznych został wykluczony. Naprawa wymaga ostrożności, odłączenia monitora od sieci 230V i użycia szkła powiększającego do kontroli lutów. W przypadku braku doświadczenia zalecana jest wizyta w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA