logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 75 – jak rozpoznać plus i minus na kablach głośnika średniotonowego?

Hermes_LWA 18 Gru 2006 22:21 1613 6
REKLAMA
  • #1 3346570
    Hermes_LWA
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie bo jestem całkowitym amatorem a mianowicie mam kolumne Altus 75 i mam niebieski kabelek i biały w miejscu po głośniku średniotonowym i chcę wstawić nowy, który kabel jest od plusa a który od minusa? Wiem że to śmieszne ale elektronika to nie mój dział :P Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3347207
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    W sumie, to nie chciało by mi się szukać i sprawdził bym jak jest podłączone w drugiej kolumnie...

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #3 3347244
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Już pisałem w którymś temacie jak to sprawdzić. Podepnij głośnik, włącz wzmacniacz. Wygeneruj szum, najlepiej różowy albo włącz jakiś sygnał najlepiej monofoniczny. Jeżeli dźwięk będzie dobiegał z punktu pomiędzy głośnikami to znaczy że polaryzacje są zgodne i głośnik podpiąłeś prawidłowo. Natomiast jak dźwięk będzie dobiegał z punktów skrajnych to musisz zamienić miejscami kabelki.
    Oczywiście kolumny ustaw tak aby głośniki średniotonowe znajdowały się na wysokości uszu w odległości jakieś 1m od Ciebie (lewa i prawa strona). Wzmacniacz ustaw na minimum i powoli podkręcaj aż będziesz miał wystarczającą głośność. Dla usprawnienia pomiaru odepnij głośnik wysokotonowy i niskotonowy.

Pozdrawiam :)
  • #4 3356318
    Pirat5
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Weź baterię 1,5V, podłącz i patrz na membranę. Jeśli wychyli się do przodu to + jest tam gdzie podłączyłeś + baterii
  • REKLAMA
  • #5 3361827
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Średniotonowy się nie wychyli bo ma szeregowy kondensator.
    Proponuję albo metodą Elektryka80 albo omomierzem sprawdź, który kabelek łączy się bezpośrednio z ujemnym biegunem kabla biegnącego do wzmacniacza (o ile jest oznaczony).
  • REKLAMA
  • #7 3568290
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    :arrow: Zgadza się Kwaczor w altusach jest odwrucona faza na średni ton, jeżeli autor ma miernik to niech sprawdzi omomierzem tak jak mówił to kolega ptolek ten kabel który okaże się minusem należy połączyć do plusa w głośniku (jeżeli niejest podpisane to jest oznaczone czerwoną kropką w pobliży zacisku głośnika) jeżeli nieposiadasz miernika to wyjmij puszkę w której siedzi średni ton i sprawdź w zwrotnicy dokąd biegną obydwa kable jeżeli jeden z nich biegnie do miejsca w którym następuje rozgałęzienie na 3 inne w tym samym kolorze to powinien to być "minus", który w głośniku dołączasz do oznaczenia "plus" troche zamotałem mam nadzieje że coś zrozumiesz:D:D
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozpoznania polaryzacji przewodów głośnika średniotonowego w kolumnie Altus 75, gdzie występują kable niebieski i biały. Zaproponowano kilka metod: porównanie podłączenia z drugą kolumną, test baterią 1,5V obserwując wychylenie membrany (choć w Altusie średniotonowy ma kondensator szeregowy, co utrudnia tę metodę), oraz pomiar omomierzem w celu identyfikacji przewodu łączącego się z ujemnym biegunem wzmacniacza. Zwrócono uwagę, że w Altus 75 faza na głośniku średniotonowym jest odwrócona, co oznacza, że przewód oznaczony jako minus w zwrotnicy powinien być podłączony do zacisku plus na głośniku (często oznaczonego czerwoną kropką). Zalecane jest także ustawienie kolumn i generowanie sygnału monofonicznego lub różowego szumu, aby sprawdzić zgodność fazy słyszanego dźwięku między głośnikami. Wskazówki te pomagają amatorom w prawidłowym podłączeniu przewodów bez specjalistycznej wiedzy elektronicznej.
REKLAMA