logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki komputer zestawik? Czy to co wybrałem jest dobre?

bboykori 20 Gru 2006 00:03 1691 9
  • #1 3350749
    bboykori
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam, mam zamiar kupić kompa na gwiazdke, ale nie jestem expertem w hardware... wybrałem sobie taki zestawik:

plyta:
    Gigabyte GA-K8NS
    proc:
    AMD Sempron 2800+ S754 64-bit BOX
    ram:
    Goodram DDR Dual Channel 2x512MB 400MHz CL3.0 BOX

I chciałbym usłyszeć opinie znawców na temt tego sprzetu, czy będzie on dobrze współpracował, czy warto to kupic itd... aha odrazu proszę o nie udzielanie mi rad typu kup sobie ATHLON 4800, P4, czy innych drogich sprzętów, bo dla mnie bardzo waznym paramterem spzretu jest jego cena ;)

Powiedzcie tlyko czy to co pokzalem jest warte swojej ceny?
    Co ewentualnie tam zmienic, niewem moze inna plyta czy cos... poprostu HELP :)

Proszę poprawić błędy w poście i usunąć linki do Allegro. Zniknięcie aukcji uczyni post nieczytelnym.
    [jankolo]
  • #2 3350796
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Szukaj płyty z PCI-E owiele lepiej z funduszem na tym wyjdziesz i procesor, może jakiś Athlon ?
  • #3 3350813
    bboykori
    Poziom 10  
    Wiem jaki błąd popełniłem ptrzy doborze ;) ta plyta nie obsluguje pamięci dual, dopiero teraz uwage zwroocilem ;) więc ram zamist tamtego proponuje ten:

Goodram DDR 1024MB 400MHz CL3.0 BOX
    czekam na opinie :)
    tylko jest taka sparwa, że mam karte grafiki na AGP nie mam zamiaru jej zmieniac więc PCI-E odpada...

Proszę poprawić błędy i usunąć linki do Allegro. Zniknięcie aukcji uczyni post nieczytelnym.
    [jankolo]
  • #4 3350837
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Więc jeśli potrzebujesz to mam do sprzedania płyte (GA-K8VT800) i CPU Sempron Venice-128 2600+ (1.6 Ghz). Sprzęt zakupiony 3 tygodnie temu ze sklepu. Sprzedaje bo zakupiłem już nowy a główny powód to, że nie opłaca mi się brać dobrej karty na AGP - z moich obliczeń rachunkowych wynika, że lepiej było mi się przesiąść na PCI-E. Ale skoro masz już karte to twój wybór ;)

(kliknij aby powiększyć)
  • #5 3351203
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    bboykori napisał:
    Wiem jaki błąd popełniłem ptrzy doborze ;) ta plyta nie obsluguje pamięci dual, dopiero teraz uwage zwroocilem ;) więc ram zamist tamtego proponuje ten:

Goodram DDR 1024MB 400MHz CL3.0 BOX
    czekam na opinie :)
    tylko jest taka sparwa, że mam karte grafiki na AGP nie mam zamiaru jej zmieniac więc PCI-E odpada...

Żadna płyta na NF3 nie ma Duala :) A to nie przszkadza kupić ramów do duala. One się różnią tylko tym że wychodzą "jedne po drugim" w czase produkcji, różnica jest jednej cyfry. Ja miałem te ramy i sa OK. W sumie jak nie masz kasy za dużo to ten wbór jest w miare OK. Będziesz mógł troszke procesor podkręcić i całkiem niezły sprzęt ci wyjdzie. Ja osobiście zainwestowałbym w osobne chłodzenie np. AC PRO 64 cena około 65zł ale warto.

Jeśli nie masz kasy to ejst dobry wybór, jednak jeśli uda ci się znaleźć płyte główną nową ASRock dual2-Sata to bierz w ciemno ona ma obsłue AGP i PCI-E, jest na socket 939 dodatkowo Venis 3000+ za 250zł koszt wyniesie około 50zł więcej ale będzie dużo szybciej chodził no i będziesz miał dual!
  • #6 3352499
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    chcesz miec ram w dualu? kup gigabyte Ga 8N Sli tam jest taka mozliwosc sam ja mam 2X 512 ddr2w dualu.i jestem zadowolony
  • #7 3353198
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Czy kolegi komputer będzie dzialał bez dysków twardych, napędów optycznych i karty graficznej?
    2. Czy kolega ma zamiar zasilać swój komputer baterią słoneczną czy też dynamem rowerowym?
  • #8 3354193
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Elninio napisał:

Żadna płyta na NF3 nie ma Duala :)

Mylisz sie. Duala na NF3 maja plyty z socketem S939, bo to zalezy od procesora, a nie od chipsetu.
  • #9 3354332
    bboykori
    Poziom 10  
    do jankolo:

1) tak mój komputer będzie chodził bez dysków twardych, wszytkie dane ktoore ma zamiar perzechowywać, będą w ramie, dlaytego biore sobie az 1 Giga :)) no.. od czasu do czasu podlacze mp3 sioostry to bed emial zawsze 512 MB weicej :)))

2) No oczywiście, że tak, zakladam bateriwe sloneczna , ze by po nocach nie siedziec przy kompie, ale to plany na przyszlosć :)) a pooki co mam rower w pokoju i smigam sobie dla zdrowia :)) a jak sie zmęcze to pozycza baterie z wspomnianej wyzej mp3 siostry :)))

koles pokiego zadajesz takie glupie pytania? jezeli pytam o plyte procka i ram, tzn o PŁYTE, PROCKA I RAM a nie o inne urządzenia, mógł byś sie domyśleć, że już posiadam owe części dlatego o nie nie pytam:))) bądź też nie mam wątpliwości co do wyboru i nie spytałem o to :))

PRZED napisaniem kolejnego postu proszę poprawić WSZYSTKIE dotychczasowe błędy. Niezastosowanie się do mojego polecenia spowoduje udzielenie koledze kary regulaminowej.
    [jankolo]
  • #10 3354348
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    bboykori napisał:
    wybrałem sobie taki zestawik

Brzmienie tematu jak i cytowane przeze mnie zdanie wskazuje, że kolega rozpoczął dyskusję o ZESTAWIE a nie o trzech podzespołach. Jeżeli kolega ma zamiar dyskutować wyłącznie o tych trzech podzespołach, to wypadałoby odpowiednio zmienić tytuł wątku.
    Swój udzial merytoryczny w dyskusji na tym kończę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup komputera z płytą Gigabyte GA-K8NS, procesorem AMD Sempron 2800+ S754 64-bit oraz pamięcią Goodram DDR Dual Channel 2x512MB 400MHz CL3.0. Zauważono, że wybrana płyta nie obsługuje pamięci w trybie dual channel, co wymaga zmiany RAM na pojedynczy moduł 1GB Goodram DDR 400MHz CL3.0. Ze względu na posiadaną kartę graficzną AGP, płyty z PCI-E są wykluczone. Wskazano, że płyty na chipsecie NF3 z socketem 754 nie obsługują dual channel, a dual channel jest dostępny na płytach z socketem 939. Zaproponowano alternatywne modele płyt głównych, takie jak Gigabyte GA-8N-SLI lub ASRock Dual2-Sata, które obsługują zarówno AGP, jak i PCI-E oraz umożliwiają wykorzystanie procesorów Athlon na socket 939 z pamięcią dual channel. Zwrócono uwagę na możliwość podkręcania procesora i zalecenie inwestycji w lepsze chłodzenie, np. AC PRO 64. Dyskusja podkreśla kompromis między ceną a wydajnością oraz konieczność dopasowania komponentów do posiadanej karty graficznej AGP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA