logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grafika MSI GeForce 6600GT 128MB nie chce mi działać !

BuBos18 20 Gru 2006 09:18 2135 16
REKLAMA
  • #1 3351158
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Witam.

Mam problem z grafiką. Otóż kupiłem ostatnio MSI GeForce 6600GT 128MB na AGP i na mojej płycie głównej działa poprawnie tylko kilka minut. Po tych kilku minutach zaczynają pojawiać się niebieskie paski, później obraz zanika i pojawia się, system staje, zwisy, niebieskie ekrany, po tym również w biosie i podczas startu są już krzaki w obrazie. Co dziwne, po włożeniu karty podczas startu liczenie ramu zwalnia. Karta się nie przegrzewa, nic z tych rzeczy. Wcześniej kupiłem radka 9800pro i objawy podobne.
    W biosie AGP 8x włączone (na 4x to samo), włączałem fastwrite. Może trzeba zwiększyć napięcie na AGP? Oczywiście zasilanie do karty podłączone, zresztą przy wyłączonym jest to samo.
    Mój konfig:
    płyta główna MSI K7N2 Delta2 FSR
    zasilacz Chieftec 360W
    Na starej karcie (tj. radek 8500) wszystko działa jak należy.
    Może ktoś ma jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 3351184
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    sprawdz karty na innym kompie
    a na jakich sterownikach do karty pracujesz
    podaj pełniejszą konfigurację kompa
    pamięć
    system
    a jak wywala niebieski ekran
    to podaj dokładny błąd STOPU (całość błędu)
  • REKLAMA
  • #3 3351185
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    Proponuje sprawdzić najpierw tą kartę w innym kompie, jeśli nadal będą podobne zachowania - Uszkodzona !
    Ewentualnie wgrać na nowo Bios karty.
  • #4 3351190
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Karta jest sprawna. Jak pisałem wyżej, to nie jest problem systemowy!
    Athlon XP 2000+
    1GB RAM
    Na forum msi czytałem i niektórzy mają podobne problemy, szkoda tylko, że nikt nie wie jak to rozwiązać :(
  • #5 3351217
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jak jesteś w dosie też się pojawa taki efekt?? Możliwe że coż z pamięcią lub GPU, ciężko powiedzieć. Jeśli dasz rade wejdz pod windows Zainstaluj najnowszego Ati Tool i przeprowadz test czy pojawia się jakieś Errory. Jeśli tak to możliwe że to właśnie tego wina. Jeśli ten efekt jest tylko pod windą proponuje na czas testów ustawić odświerzanie na 60 max 75Hz.
  • REKLAMA
  • #7 3351236
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Po tych kilku minutach od włączenia krzaki są już wszędzie; w dosie, biosie, windzie.
  • #8 3351246
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Na stronie MSI skarżą się ale na płytę czy na kartę? Obydwa urządzenia masz MSI.

-Podstaw zasilacz, może staruszek już nie wyrabia. Może też płyta główna nie wyrabiać prądowo przez AGP.

-Zrób reset BIOSu płyty głównej (zworką)

-Przeflaszuj BIOS płyty głównej na najnowszy ze strony producenta

Płyta i karta mogą być sprawne a mimo tego razem "pogryzą się". Różne czary widziałem w elektronice.

Pozdrawiam, Janusz
  • REKLAMA
  • #9 3351257
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    JanuszM napisał:
    Na stronie MSI skarżą się ale na płytę czy na kartę? Obydwa urządzenia masz MSI.

-Podstaw zasilacz, może staruszek już nie wyrabia. Może też płyta główna nie wyrabiać prądowo przez AGP.

-Zrób reset BIOSu płyty głównej (zworką)

-Przeflaszuj BIOS płyty głównej na najnowszy ze strony producenta

Płyta i karta mogą być sprawne a mimo tego razem "pogryzą się". Różne czary widziałem w elektronice.

Pozdrawiam, Janusz

Skarżą się na te płyty (oparte na nForce2), że właśnie karty typu 6600GT czy 7600GT nie chcą poprawnie działać.
    Wątpie, aby zasilacz nie wyrabiał...
    Reset biosu już robiłem kilka razy, wgrałem także zmodowany bios, ale również na nim nie działa (na oryginalnym też).
    Chyba masz rację, po prostu nie będą ze sobą działać...
  • #10 3351381
    forttres
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    ja mam plyte epox na nforce2 i do tego geforce 6600GT gigabyte i wszystko ok chodzi jak mialem zasilacz 300W to nie wyrabial teraz mam firmowy 360W i jest wszystko ok
  • #11 3352426
    Elninio
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ""Powoli - ATI TOOL !?? Dlaczego ? skoro to GeForce."
    najnowszy obsługuje GF. Masz prawdopodobnie ramy zepsute lub ostatecznie GPU sprawdz ati toolem, jeśli nie będzie errorów to znaczy że co innego, a próbowałeś jakąś gre uruchomić, jeśli grafika będzie zepsuta nie uruchomi sie gra
  • #12 3352527
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Da się gre uruchomić. Działa kilka minut i pojawiają się niebieskie paski i dalej to co opisałem.
  • #13 3352550
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Jak na Radeonie 9800 miałeś to samo to ewidentnie problem z płytą.Może regulator napięcia AGP na płycie nie wyrabia ? Raczej NF2 nie ma nic do tego,a konkretny model płyty.Zmierz napięcie na regulatorze pod obciązeniem,właśnie wtedy jak pokażą się paski,sprawdź jaki gorący.
  • #14 3352835
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    tronic1 napisał:
    Jak na Radeonie 9800 miałeś to samo to ewidentnie problem z płytą.Może regulator napięcia AGP na płycie nie wyrabia ? Raczej NF2 nie ma nic do tego,a konkretny model płyty.Zmierz napięcie na regulatorze pod obciązeniem,właśnie wtedy jak pokażą się paski,sprawdź jaki gorący.

Być może, ale przecież karta ma dodatkowe wejście na zasilanie, więc chyba stamtąd zasysa?
  • #15 3352863
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Dodatkowe wejście zasilania jest tylko dla trybu 3D.w trybie 2D nie działa.
  • #16 3352974
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Podmień zasilacz. Karty sprawdź u kolegi. Samo dopytywanie nic nie zmieni musisz podjąć wreszcie jakieś kroki w celu wyeliminowania usterki. Zainstaluj przynajmniej winde na nowo i wgraj stery karty .Prawdopodobnie jednak masz uszkodzoną pł. główną.
  • #17 3353288
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Dzięki za pomoc, ale już mam dosyć prób uruchomienia tej karty. Dzisiaj kilka godzin siedziałem i nie da się uruchomić. Najprościej będzie oddać karte.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej MSI GeForce 6600GT 128MB na złączu AGP, która działa poprawnie tylko przez kilka minut, po czym pojawiają się niebieskie paski, zanik obrazu, zawieszanie systemu i artefakty również w BIOS-ie oraz podczas startu komputera. Objawy są podobne dla innej karty Radeon 9800 Pro. Konfiguracja to płyta MSI K7N2 Delta2 FSR na chipsecie nForce2, zasilacz Chieftec 360W, procesor Athlon XP 2000+, 1GB RAM. W BIOS-ie AGP ustawione na 8x, próbowano fastwrite, reset BIOS-u i wgrywanie zmodyfikowanego BIOS-u płyty, bez poprawy. Karta posiada dodatkowe zasilanie, które działa tylko w trybie 3D. Podejrzewa się problemy z kompatybilnością karty z płytą główną lub zasilaniem AGP, możliwe uszkodzenie regulatora napięcia na płycie. Testy na innym komputerze i wymiana zasilacza były sugerowane, jednak problem występuje nadal. Próby diagnostyki z użyciem narzędzi takich jak ATI Tool (obsługujący także GeForce) wskazują na możliwe uszkodzenie pamięci karty lub GPU. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a karta została przeznaczona do zwrotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA