logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przetwornik HiFi CA DA do CDrom audio , procesory HiFi audio

tom1eczek 20 Gru 2006 13:59 2384 8
REKLAMA
  • #1 3351924
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    szukam konstrukcji przetwornika analogowo cyfrowegbo 44kHz/16 bit dość dobrej jakości. Chcę go podłączyć pod wyjście CDroma (ten z kolei stewrowany jest z kitu AVT sterownik cd do zastosowań audio nie odtwarza mp3). sukcesem jest to że moj kochany (wybrany z pośród 4 innych) CD nie zacina się, i prawidłowo działa ze sterownikiem.

Przetwornik ma być podłączony pod cyfrowe wyjscie cd'ka i ma oddawać nieco lepszy dzwięk niż ten wbudowany, chcę poprostu słuchać muzyki z niebciętymi wysokimi i nieprzesterowanymi niskimi i umówmu się, bez pisków itp. Chcę wykorzystać możliwości jakie dają stx'y i mój tranzystorowy wzmak home made. Przetwornik ma być w klasie HiFi, Hiend to za droga historia, a i sensu to niema. Jakie scalaki polecacie w granicach 30zł max??

Buduje jeszcze przedwzmacniacz (a własciewie to do niegho ma być wbydowany ten C/A), i szukam cyfrowych procesorów dzwięku HiFi (czyli pomijamy TDA8425). Natknęłem się na TDA7318, TDA7300, TDA7466. Wszystkie z nich mają THD<0.01%, a S/N>105db, korektor 2-3pasm minimum jedno wyjscie stereo, chociaż dwa nie zaszkodzą to będę miał słuchawki. Mniej istotne jest ilość wejść bo to mogę zrobić na przekaźnikach. Za taki procesor mogę dać max dwadziescia zeta (no moze z ogonkiem).
  • REKLAMA
  • #2 3429382
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ha jednak sie troche przeliczyłem. Przetworniki to dla mnie kosmiczne kwoty powyżej 100zł za 2 scalaki. Jak skołować próbki, bo takie metody też ludzie mieli??
    Jedyny procesor który jest sens montować to TDA7466. W 2002 kosztował 130zł, w 2004 58zł, a ile teraz i gdzie możbna go kupić?? na TME niema, Poltronik (czy podobnie) też niema, wolumen haha niesłyszeli.
  • #3 3429447
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    A nie może być TDA7431 zamiast TDA7466, chyba nie różnią się funkcyjnie.
  • REKLAMA
  • #4 3430387
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    niestety co do CA to potrzebujesz odbiornik oraz przetwornik ciezko bedzie cos wybrac za 30zl (moze to byc nie mozliwe). chyba ze masz dostep do sampli prosty cs8414 to koszt rzedu 40-80zl na forum jest projekt na sta120 ponoc osiagalny w samplach. co do przetwornika dostep raczej prosty wystarczy poszukac i pomyslec. Na elektrodzie temat ten jest niestety slabo poruszany (niskie zainteresowanie tym tematem) poszukaj na innych forach. jesli chcesz procesor dzwieku ale w torze cyfrowym to polecam TAS3001 czy jest dostepny nie wiem ja akurat go mam i jest idealny do tego typu zastosowan . pozatym TDA7318 mozesz latwo dostac kupujac uszkodzone radio na allegro i go odzyskac (wylutowac) ja akurat mialem szczescie gdyz 7318 byl zamontowany na oddzielnym module wraz z elementami zewnetrznymi (kondensatory i rezystory) tak wiec wystarczy wylutowac plytke i wstawic w nowy projekt . uklad byl smd a radio Daewoo koszt z wysylka 17 zl . :)
  • REKLAMA
  • #5 3442569
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Witam. Dzięki Dar.el. Funkcje mają badrzo podobne, parametry dzwieku równiez (b. dobre) 0.01%(0.1%) dynamika 106db separacja 90db, rozkład nog ten sam (rowniez 42)... I kosztuje na TME 16zł/1szt, a tda7466 wogle niema a jak jest to po 50-60zł.

Co do daca, to przetwornik rzeczywiscie musi byc drogi. Uparłem sie, że ma mieć 24bit do podłączenia pod kompa (SB live) i pod CD-Roma (dwa wej przekaznikiem). Do jakich firm można się zwrócic po probki (thomson, analog devices)?? i jak to się robi??

Na koniec jeszcze pytanie, jakiego standardu jest wyjście (digital audio out) w cd-romie?? TTL czy spdif?? Bo opisywane DACe mają wejścia tylko i wyłącznie Spdif, czasem optyczne. Nie ma TTL.

Tomek
  • #6 3442638
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    W CDROM-ach najczęściej stosowane są przetworniki z magistralą I2S, nie prościej więc wpiąć się (z pominięciem SPDIF) w miejsce oryginalnego przetwornika D/A?
  • REKLAMA
  • #7 3442662
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Przetwornik który mam zamiar zbudować ma byc w przedwzmacniaczu (czyli innym urządzeniu, nie w CD) i jednocześnie ma odbierać sygnał spdif (mam nadzieje że SBlive ma wyjście spdif, a nie TTL) z komputera, tak więc itak muszę ten reciver kupić.

Alle dobrze że powiedziałeś że CDromy mają wyjście w st. Spdif.
  • #8 3442732
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    z moich informacji wynika ze jest to standart TTL ale wkrotce sie o tym przekonam bede budowal daca na cs8414 i 2*ad1865 konwerter to tylko 2 inwentery wiec nie bedzie problemu jesli bede musial dolozyc
  • #9 3516271
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Jeśli chodzi o procesory audio TDA7431 i TDA7466 różnią się jednym drobnym szczegółem... SRSem ktorego niema w tym tanszym TDA7431. Jest coś co nazywa się dzwiękiem przestrzennym
    UWAGA TE DWA UKLADY MAJA INNE SCHEMATY APLIKACYJNE I NIE SA ZAMIENNIKAMI. Niema elementów zewnętrznych układu SRS, w katalogu nie ma nawet wzmianki o takim systemie.

Parametry austyczne mają jednak takie same, bardzo dobre oczywiscie. TDA7431 dostępny jest w TME za 16zł, na wolumenie za 32zł.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania konstrukcji przetwornika analogowo-cyfrowego (A/C) o parametrach 44kHz/16 bit, przeznaczonego do podłączenia do cyfrowego wyjścia CD-ROM, sterowanego przez układ AVT, z celem uzyskania lepszej jakości dźwięku niż wbudowany DAC. Autor planuje wykorzystać przetwornik w przedwzmacniaczu wraz z tranzystorowym wzmacniaczem, oczekując braku zakłóceń i zachowania pełnego pasma audio. W dyskusji poruszono problem dostępności i ceny układów DAC w granicach 30 zł, co okazuje się trudne, gdyż dobre przetworniki kosztują powyżej 100 zł. Wskazano na konieczność stosowania odbiornika cyfrowego (np. CS8414) oraz przetwornika DAC, a także na różnice między standardami wyjścia cyfrowego CD-ROM (SPDIF vs TTL). Wskazano, że CD-ROM-y często używają magistrali I2S, co może ułatwić integrację. W zakresie procesorów audio HiFi do cyfrowej obróbki dźwięku wymieniono układy TDA7318, TDA7300, TDA7431 oraz TDA7466, z uwzględnieniem ich parametrów THD, dynamiki i separacji kanałów. TDA7466 jest droższy i trudniej dostępny, natomiast TDA7431 jest tańszy i dostępny na rynku, choć różni się brakiem systemu SRS obecnego w TDA7466. Polecono także układ TAS3001 jako dobry procesor cyfrowy. Poruszono temat pozyskiwania próbek układów od firm takich jak Thomson czy Analog Devices oraz odzyskiwania układów z używanych urządzeń (np. radio Daewoo z TDA7318). Wskazano, że do budowy DAC-a z wejściem SPDIF potrzebny jest odbiornik cyfrowy, a konwertery mogą wymagać dodatkowych inwerterów sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA