logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w głośnikach. W jaki sposób można go wyeliminować?

dbmax 20 Gru 2006 17:08 1874 11
REKLAMA
  • #1 3352594
    dbmax
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    temat banalny a kłopotliwy
    zakupiłem cały nowy sprzęt mixer wzmacniacz cdx2, kolumny światła i listwą do zasilania tych świateł
    przy włączaniu efektów świetlnych w głośnikach słychać głośny TRZASK
    w jaki prosty sposób można temu zaradzić
  • REKLAMA
  • #2 3353971
    slavek_
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jeden trzask przy włączeniu oswietlenia i potem spokój czy co chwile wystepują trzeski?

Pozdrawiam.
  • #3 3353987
    dbmax
    Poziom 15  
    tak jeden przy włączeniu i jeden przy wyłączeniu
    razy pare efektów to bardzo denerwuje
    i co tu zaradzić
  • REKLAMA
  • #4 3354012
    slavek_
    Poziom 12  
    Rozumie...
    Winą lezy tu w filtrze (kondensatorach) w zasilaczu wzmacniacza który nieodpowiednio filtruje smieci z sieci 230V.

A jak to naprawic? Musiałbym to widzieć...ale pomysle i dam jutro odpowiedz. Napisz mi dokładnie co to za sprzet dokładnie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3354054
    dbmax
    Poziom 15  
    wzmak Alphard V2
  • #6 3354205
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Najprościej (bo tak się robi) byłoby, gdybyś zasilał nagłośnienie i oświetlenie z innych faz, ale do tego "siła" jast potrzebna.
    U mnie na PLX 3200 też słychać trzaski. Nie warto grzebać we wzmaku z nadzieją naprawy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3354787
    slavek_
    Poziom 12  
    Witam.
    Mój przedmówca ma dobry pomysł i tak sie robi ale czasem jest trudny dostęp do siły zeby skorzystać z kilku faz.

Nie wiem jak kolega inicjator tego tematu zna sie na elektronice. Można by temu zaradzić wymieniając na początek kondensatory lub ewentualnie potem mostek prostowniczy na mostek z szybszymi diodami.

Niech kolega DBMAX napisze jak czuje sie z elektroniki to cos zaradzimy.

Zaznaczam ze wymiania kondensatorów to koszt w granicach - 1 sztuka 15zł np 10 000uF/50V a przy zasilaniu symetrycznym czyli np +/- 28V daje to 30zł a czasem kondensatory montuje sie podwójnie czyli 4x15zł=60zł i tu pytanie czy gra jest warta świeczki...

Pozdrawiam.
  • #8 3358943
    matel001
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    A aj myślę że dobrym wyjściem byłoby podłączenie końcówki przez dobrego UPS-a. Dobrego czyli takiego który na wyjściu daje sinus, a nie prostokąt. Z własnego doświadczenia ODRADZAM Fideltroniki, one na wyjściu dają właśnie sygnał podobny do prostokątu.
  • #9 3362585
    dbmax
    Poziom 15  
    na razie dam sobie spokój
    wszystkim dziękuje za zainteresowanie
  • #10 3363129
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Czy sprzęt masz uziemiony (o ile poszczególne urządzenia mają wyprowadzony przewód neutralny)?
  • #11 3364407
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Oj ciezko jest temu zaradzic inaczej niz wpinajac na inna faze dobrze o tym wiem . Najlepiej gdyby listwa ktora wlaczasz efekty miala odpowiednie filtry bo trzask slychac wkute powstajacego luku elektrycznego w przelaczniku .Na pewno odpada wszelakie grzebanie we wzmacniaczu UPS tez nie da za wiele bo w momencie obecnoasci 230V prad przechodzi przez niego niemal bez zadnej "obróbki" na poczatek proponuje poeksperymentowac z roznymi fitrami acar-podobnymi
  • #12 3365064
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    dbmax napisał:

przy włączaniu efektów świetlnych w głośnikach słychać głośny TRZASK
    w jaki prosty sposób można temu zaradzić

Zacznij od zasilania części audio i oświetlenia oddzielnymi kablami i najlepiej ze skrajnych gniazdek w tym pomieszczeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem trzasków w głośnikach pojawia się podczas włączania i wyłączania efektów świetlnych zasilanych z tej samej sieci co nagłośnienie. Przyczyną są zakłócenia generowane przez łuk elektryczny w przełącznikach listwy zasilającej światła oraz niewystarczające filtrowanie zakłóceń w zasilaczu wzmacniacza. Proponowane rozwiązania to zasilanie nagłośnienia i oświetlenia z różnych faz sieci (jeśli dostępne), zastosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych typu acar, wymiana kondensatorów filtrujących w zasilaczu wzmacniacza lub mostka prostowniczego na szybszy. Uziemienie sprzętu oraz użycie UPS-a z wyjściem sinusoidalnym (nie prostokątnym) również może pomóc, choć UPS nie eliminuje problemu całkowicie. Zaleca się także podłączanie audio i oświetlenia do oddzielnych gniazdek, najlepiej na skrajnych końcach pomieszczenia. Grzebanie we wzmacniaczu jest ryzykowne i często nieopłacalne. Koszt wymiany kondensatorów jest niewielki, ale warto rozważyć, czy inwestycja jest uzasadniona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA