logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chello <- Router <- Komp no i serWer nie działa

nelik1987 20 Gru 2006 17:19 4456 15
REKLAMA
  • #1 3352640
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam dosć duzy problem mianowicie nie mogę odpalić żadnego servera na moim kompie ponieważ mam router.

na przykład chciałem założyć serwer FTP ale nie chce działać bo komputer podpięty jest do routera. jedene IP jakie widzie program do tworzenia FTP (cerberus czy jakikolwiek inny) to 192.168....

Jak to zmienić wiem ze dział to jak się ma komputer bezpośrednio do neta podpięty, robiłem tak na neostradzie do tego jeszcze miałem NO-IP bo zmienne ip oczywisćei i działo bez problemu ale jak jest router to już problem. Słyszałem że trzeba coś z DMZ w routerze zrobić ale nie wiem co.
    U mnie w zakładce DMZ jest tylko pole żeby wpisać i jest częściowo wypełnione mianowicie 192.168.1.xxx czy mam tam wpisac IP mojego komputera?? co mi to da??

Dodam jeszcze że otworzyłem port 21 dla FTP
  • REKLAMA
  • #2 3353072
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam

Musisz zrobić przekierowanie portu 21 na wewnętrzny IP komputera, na którym będzie pracował serwer.
    Np. w D-Linku jest to: Advanced -> Virtual Server

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3353277
    nelik1987
    Poziom 31  
    jam_es napisał:
    Witam

Musisz zrobić przekierowanie portu 21 na wewnętrzny IP komputera, na którym będzie pracował serwer.

Pozdrawiam

przecież mówię że przekierowałem port 21... prawda w niektórych serverach jest to pocja VIRTUAL SERVER a w niektórych FORWOARDING
  • REKLAMA
  • #4 3353311
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Nelik1987 a moze nam powiesz czy na routerze masz publiczne IP czy prywatne po stronie WAN. Najlepiej napisz jakie IP masz po stronie WAN routera.
  • #5 3353425
    nelik1987
    Poziom 31  
    i dalej nie mogę dojść do tego jak zrobić by ftp działał nie tylko w sieci lokalne ale żeby kazdy mógł się do niego dostać to ten cholerny router ale na pewno idzie to jak obejść POWIEDZ MI TYLKO JAK
    Załączniki:
    • Chello <- Router <- Komp no i serWer nie działa Klip.jpg (12.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3353604
    nelik1987
    Poziom 31  
    PabloSSS napisał:
    Nelik1987 a moze nam powiesz czy na routerze masz publiczne IP czy prywatne po stronie WAN. Najlepiej napisz jakie IP masz po stronie WAN routera.

a może troszkę jaśniej nie jestem bardzo zaawansowany w sieciach
  • #7 3353677
    PabloSSS
    Poziom 16  
    wejdz w konfiguracje routera, powinna byc tam strona np. Status i podaj jakie IP widzisz przy porcie WAN.
  • REKLAMA
  • #8 3354280
    jam_es
    Poziom 24  
    nelik1987 napisał:
    jam_es napisał:
    Witam

Pozdrawiam

przecież mówię że przekierowałem port 21... prawda w niektórych serverach jest to pocja VIRTUAL SERVER a w niektórych FORWOARDING

Mylisz pojęcia. Pisałeś, że otwarłeś port 21, a nie przekierowałeś.
    Poza tym mówisz o routerze, a nazywasz go serwerem.
    Widzę tutaj pewną niekonsekwencję i brak znajomości tematu.

Wracając do tematu.
    Musisz zrobić przekierowanie portu 21 z WAN na LAN.
    Robisz forward na IP wewnętrzny, czyli: 192.168.1.100.
  • #9 3355024
    PabloSSS
    Poziom 16  
    A ja ponawiam pytanie. Czy jestes pewien ze masz na WANie routera publiczne IP, czyli takie ktore nie zaczyna się na 10. lub na 192.168. lub 172.16. Jesli masz IP z puli prywatnej (zaczynajace sie na ktorys z wymienionych) to zapomnij o publicznym serwerze.

Noi znalazłem:

www.chello.pl
    Pytania i odpowiedzi

Pytanie 64:
    Czy otrzymam stały adres IP?
    Odpowiedz:
    Klienci chello otrzymują, przydzielany dynamicznie, publiczny adres IP.

Radziłbym więc zastąpić router pecetem z linuxem, na nim postawić servery oraz maskaradę i obsługę no-ip, żeby mieć domenę dla serverów.

Pozdrawiam
  • #10 3355085
    jam_es
    Poziom 24  
    Witam ponownie

Czy rzeczywiście serwer na Linuxie jest potrzebny?
    Osobiście w domu posiadam Neo+, czyli także mam przydzielany dynamicznie, zmienny, publiczny adres IP.
    Co do sprzętu to D-Link: modem ADSL z wyjsciem Ethernet, a potem router ze switchem i AP.
    Po prostej konfiguracji wszystko śmiga aż miło - włącznie z serwerami, P2P i DNSem.
    Aby działał np. serwer FTP postawiony na jednym z kompów w wewnętrznej sieci, robię przekierowanie portu (Forwarding) w sekcji VirtualServer routera.
    Poza tym router sam uaktualnia informacje DynamicDNS. Po rejestracji w NO-IP, należy odpowiednie loginy i hasła wpisać do routera.
    Po nawiązaniu połączenia z siecią automatycznie wysyła on niezbędne informacje z aktualizacją adresu publicznego, który ma zostać przypisany do DNS'a.

Pozdrawiam
  • #11 3355108
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Routery D-Linka współpracują z dynDNS i no-ip (Advanced->DDNS), a w DMZ musisz wpisać IP komputera na którym stoi serwer (czyli 192.168.1.100), powinieneś też w opcjach DHCP na stałe powiązać MAC twojej karty seciowej z tym IP (Home->DHCP: Static DHCP - Enabled). Aby wejść na ten serwer musisz podać publiczne IP albo alias z dynDNS.

Możesz nie używać DMZ tylko port forwarding ale musisz przekierować port 20 i 21 i będzie się dałączyć tylko w trybie Passive (PASV). Niestety FTP bardzo "nie lubi się" z NATem.
  • #12 3364593
    spychoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam - będę miał podobny problem! Mam publiczne ip i 2 stanowiska w domu. Do tej pory łączyłem się przez switch - bo na stanowisku z publicznym ip wpisywałem dane ręcznie a stanowisko nr 2 pobierało dane od operatora ( automatycznie). Jednak zmienili coś w oprogramowaniu i serwerach i zaczęli nadawać automatycznie informacje o publicznym ip - mniejsza o to - w każdym razie przy switchu jest konflikt -i muszę zaopatrzyć się w router aby rozdzielić ten sygnał. Wybór padł na D-Link DI-524 54Mb/s. Bo zamierzam kupić laptopa z wifi niedługo. Mam pytanie - czy da się przenieść całkowicie ip na jedno stanowisko - w taki sposób aby nie trzeba było ustawiać forwardowania w komputerze - kliencie - chodzi mi nie tylko o FTP,skype, gadu-gadu itp ale również programy p2p, różne gry sieciowe itp. Nie mam za bardzo ochoty konfigurować każdorazowo aplikacje/router. Chodzi mi o to aby ip zostało całkowicie przekierowane na 1 stanowisko a na drugim może być normalnie to 192.168.xxx
    Operator przydzielił mi 1 publiczny ip. Proszę o pomoc :)
  • #13 3366869
    tzok
    Można skorzystać z opcji DMZ, cały ruch na publiczne IP, będzie wtedy kierowany na wskazane lokalne IP. Oba komputery będą miały lokalne IP, tak że serwer postawiony na komputerze w DMZ w LANie będzie dostępny pod lokalnym adresem IP a spoza LANu pod publicznym IP, większość programo nie będzie wymagała zmian w konfiguracji, w niektórych trzeba będzie ręcznie określić publiczne IP.
  • #14 3376147
    nelik1987
    Poziom 31  
    no dobra ale IP mi się czasami moze zmienić na przykład jak mi się modem wyłaczy. czy wtedy będę musiał wszytsko ustawić na nowo? Korzystam w tej chwili z no-ip i udał mi sie już postawić server http ale z ftp jest nadal problem
  • #15 3376300
    tzok
    FTP w trybie active będzie działało tylko przez DMZ, bo działa na losowych portach.
    Router ma wbudowanego klienta no-ip i dyn-dns, więc zmiana WAN IP to nie problem a adresy LAN IP należy powiązać z adresami MAC kart sieciowych na serwerze DHCP w routerze.
  • #16 3474966
    spychoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mi działa ip w trybie active przez router (kiedy ściągam coś z ftp'a) ale nie próbowałem jak to się ma w sytuacji kiedy ftp jest na miom sprzęcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia serwera FTP na komputerze podłączonym do internetu przez router, co powoduje, że serwer jest dostępny tylko w sieci lokalnej (adres IP 192.168.x.x). Kluczowym zagadnieniem jest przekierowanie portów (port 21 dla FTP) z publicznego adresu IP routera na wewnętrzny adres IP komputera w sieci LAN. Należy wykonać przekierowanie portów (port forwarding) w konfiguracji routera, wskazując lokalny adres IP komputera, na którym działa serwer FTP. Warto również ustawić statyczne przypisanie adresu IP do karty sieciowej komputera w DHCP routera, aby adres IP nie zmieniał się. W przypadku dynamicznego publicznego IP zaleca się korzystanie z usług Dynamic DNS (np. no-ip), które router może obsługiwać natywnie. Alternatywnie można użyć opcji DMZ, wpisując w niej lokalny adres IP serwera, co przekieruje cały ruch z publicznego IP na ten komputer. Jednak FTP w trybie aktywnym wymaga przekierowania portów 20 i 21 i może mieć problemy z NAT. Ważne jest, aby sprawdzić, czy router ma publiczne IP po stronie WAN, gdyż jeśli jest to adres prywatny (np. 10.x.x.x, 192.168.x.x, 172.16.x.x), serwer nie będzie dostępny z internetu. Routery D-Link oferują funkcje Virtual Server, Forwarding, DDNS oraz DMZ, które ułatwiają konfigurację serwerów w sieci domowej z dynamicznym IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA