logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link 1000AP: Brak połączenia LAN i Wi-Fi, diody sygnalizują aktywność

techrys 30 Sie 2003 07:54 1189 6
REKLAMA
  • #1 309135
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Mam uwalonego wapa dlink 1000ap. Po podłączeniu zasilania teoretycznie podejmuje pracę - świeci się dioda power oraz miga dioda act - czyli szuka klientów. Jednak: żadna karta nie znajduje wapa, nie można się też skomunikować z nim poprzez lan. Po podpięciu wapa do kompa lub switcha zaświecają się diody sygnalizujące obecność połączenia, ale nie ma z nim żadnego kontaktu. Nawet nmap nie potrafi go znaleźć, a powinien wyszukać go conajmniej na porcie 80. Resetowałem go stosownym przyciskiem, ale na ustawieniach fabrycznych też go nie ma (192.168.0.1). Elektronika wydaje się być w porządku, przynajmniej nic nie widać.
    Ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 310616
    techrys
    Poziom 28  
    Po kilku godzinach walki udało mi się go uruchomić. Jest jednak drobny problem - po każdym odłączeniu zasilania ma inny nr IP :? Trochę go maltertuję przesyłając przez niego duże ilości pingów: -f -s 1450 - elektronika grzeje się jak mały piecyk :?
    Help me :cry:
  • REKLAMA
  • #3 310618
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 247
    spruboj moze na nowo firmware wgrac - moze pomoze
  • #4 310642
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    techrys napisał:
    Po kilku godzinach walki udało mi się go uruchomić. Jest jednak drobny problem - po każdym odłączeniu zasilania ma inny nr IP :? Trochę go maltertuję przesyłając przez niego duże ilości pingów: -f -s 1450 - elektronika grzeje się jak mały piecyk :?
    Help me :cry:

moze masz ustawiony klient dhcp ?
    jak ustawiasz static i sie zmienia, to by wskazywalo, ze zle odczytuje dane z eeprom
    moze jeszcze jakies inne dane ulegaja zmianie ?
  • REKLAMA
  • #5 310847
    techrys
    Poziom 28  
    Ten wap jest stosunkowo prosty, nie ma klienta dhcp, pracuje tylko w trybie WAP. Jedyna wartość jaka się zmienia po odłączeniu/właczeniu zasilania to właśnie te cholerne IP.
  • REKLAMA
  • #6 310858
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 247
    a elektronika wczesniej tez sie tak grzala ? Bo jak nie to chyba jest problem sprzetowy a nie programowy
  • #7 310908
    techrys
    Poziom 28  
    Każdy wap się grzeje, ale nigdy nie wiedziałem czy elektronika w nich grzeje się tak bardzo. Najbardziej nagrzewa się radiochip, reszta w granicach tolerancji. I teraz nie wiem, czy radiochip nagrzał się bo go maltretowałem fludem czy on poprostu tak się grzeje. Teraz jest tylko włączony, nic przez wapa nie przesyłam i jest taki sobie ciepły. Najdziwniejszy w tym wszystkim jest pad obu interfejsów, oraz to że teraz trzyma wszystkie ustawienia z wyjątkiem nr IP. Nie jest to dla mnie wielki problem byleby wap działał, ten ip jest potrzebny tylko do konfiguracji, ale mimo wszystko coś jednak jest jeszcze nie tak :?

Podsumowanie tematu

✨ D-Link 1000AP po podłączeniu zasilania sygnalizuje aktywność diodami power i act, jednak nie jest wykrywany przez karty sieciowe ani nie odpowiada na próby komunikacji przez LAN, mimo świecących się diod połączenia. Reset do ustawień fabrycznych (192.168.0.1) nie przywraca dostępu. Po długim użytkowaniu urządzenie działa, ale po każdym restarcie zasilania zmienia adres IP, co wskazuje na problem z zapisem danych w pamięci EEPROM. Urządzenie nie posiada klienta DHCP i pracuje wyłącznie w trybie WAP. Radiochip nagrzewa się bardziej niż zwykle, co może wskazywać na przeciążenie lub uszkodzenie sprzętowe. Próby ponownego wgrania firmware zostały zasugerowane jako potencjalne rozwiązanie. Problem dotyczy zarówno interfejsu LAN, jak i Wi-Fi, a stabilność ustawień poza adresem IP jest zachowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA