logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AMplitunery ZODIAK I RADMOR - jeden kanał gra ciszej. NEPRAW

alien139 20 Gru 2006 20:47 4031 17
REKLAMA
  • #1 3353440
    alien139
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam posiadam amplitunery ZODIAK dss 402 na tranzystorach koncowych BDP... i posiadam takze RADMORA 5102-T.
    Obydwa mają jednakową wade , jeden głośnik (kanał) gra ciszej od drugiego.
    Jest to zauważalna roznica , jeden kanał gra ciszej , natomiast ten co gra głośnije ma lepszy bas i dynamikę dzieku od drugiego kanału.
    Nie jest to spowodowane źrudłem sygnału bo na odsłuchu z radia jak i z płyty cd objawy są takie same.
    Podejrzewam przedwzmacniacz , a dokładniej sądzę ze moga to być elekrolity.
    Lecz chciałbym się upewnić , napewno nie jedna osoba spodkała sie z taką sytuacją , i pewnie zna lekarstwo na tą usterkę.
    Najlepiej jak by ktos napisał jaki element moze to powodować , bo nie uśmiecha mi sie zabardzo wymieniać wszystkich elektrolitów.
    Proszę o pomoc w naprawie usterki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3353481
    RADMOR_MAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A kolumny masz sprawne? Bo skoro na 2 wzmacniaczach jeden kanał gra lipnie, a drugi normalnie to można je podejrzewać.
  • REKLAMA
  • #3 3353490
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Usterkę mogą powodować elektrolity w przedwzmacniaczu, ale często przyczyną są też potencjometry głośności i balansu.
  • #4 3353574
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    A czy ten grający kanał buczy?? Czy może tylko gra ciszej?? Jeśli chodzi o Radmora to czy jak podgłaśniasz to czy w tym ciszej grającym kanale podgłaśnia sie?? Bo ja miałem taka sytuacje z Radmorem że grało cicho i podgłaszanie nie działało. Wtedy wada był przedwzmacniacz a dokładnie kable podłączeniowe.
  • #5 3353666
    alien139
    Poziom 15  
    Kolumny sa 100% sprawne po zamineienieniu taki sam efekt na tym samym kanale.
    Wraz z podgłośnieniem oba kanały garją głośniej ale nadal jest roznica miedzy nimi.
    Potencjometry ani trochę nie trzeszczą.
    Podejrzewal bym przedwzmacniacz , ale prosze sie nim nie sugerowac.
    Chciałbym sie dokłądniej dowiedziec jaki element moze to powodować , bo nie chce wymieniać poł płyty po kolei.
    Pozdrawiam id zikeuje za zainteresowanie.

Dodano po 2 [minuty]:

Nic nie buczy , lewy kanał gra ciszej i mniej dynamicznie od prawego.
  • REKLAMA
  • #6 3354201
    C64_
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam identyczny problem w Amatorze 2B (Diora DSS201). Nie pomogła wymiana wszystkich elektrolitów, brak zimnych lutów, potencjometry w porządku...

Moje podejrzenia padły na... kabel, którym łączę sprzęt z odtwarzaczem cd :)
  • #7 3355670
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Chyba wiem jak Ci pomóc.Jak masz przedwzmacniacz to jest wtyczka z kablami od strony transformatora.Sprawdz czy nie ma tam odlutowanego żadnego kabla albo czy wszystkie dobrze przewodzą... Powinno pomóc a jeśli nie to sprawdź w ostateczności bezpieczniki ale to chyba nie będzie powód.pzdr

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Mi chodzi o Radmora 5102 =)
  • REKLAMA
  • #8 3357387
    alien139
    Poziom 15  
    Kebelek sygnałowy jest dobry sprawdzanyna innym sprzecie pozatym na radiu dzieje sie to samo.
    Sprawdze ta wtyczke, a na zodiaka ma ktos jakas porade ?
  • #9 3357514
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Wiesz co sie stosuje na tego typu problemy?Nie zgadywanie typu:kondensatory czy potencjometry tylko sie bierze wzmacniacz podsluchowy i szuka sie zaniku sygnalu!Chyba to jest za trudne dla Ciebie!!
  • #10 3357596
    alien139
    Poziom 15  
    Nie rozumiem co to wzmacniacz podłsuchowy, nie posiadam takiego urządzenia , chyba ze mozna je zastapic innym wzmacniaczem ?
    Za trudne to napewno nie jest (wystarczy dobzre wytłumaczyć), bo naprawiłem juz mase sprzetu tego typu, z roznymi usterkami.
    I dobrze wiem ze na dany problem da sie zaradzić tymbardziej ze jest to typowa usterka i ktos kto spodkał sie z takową w takim sprzecie jak ja opisuje w 98% moze mi pomoc.
    Jestem samoukiem a elektronika jets moja pasją , mam braki w terminologi, leczpotrafie w 90% sam rozpracować przyczyne awari.
    Jednak z tym jus sie troche męcze a nie chce wymieniac elementu po elemencie , wiec prosze o porade, bo wkoncu po to chyba jest to forum.
    Gdy ja proboje komuś pomoc to , podpowiadam mu co robić biorąc przykład z własnego doświadczenia i wiem ze tym sposobem mozna łątwo dojs do uszkodzonego elementu.
    pozdrawiam
  • #11 3358641
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jako wzmacniacz podsluchowy mozesz uzyc dowolnego podlaczajac sluchawki(na sluchawkach najlepiej sa slyszalne roznice) zrobic sobie odpowiednie przewody pomiarowe(masa,sygnal) mase wpinamy na stale a koncowka druga (czyli sygnal) badamy poszczegolne stopnie od wejscia sygnalu az po wyjscie na koncowke mocy.Jesli w ktoryms momecie wyczowasz roznice w jakosci lub natezeniu dzwieku to juz wiesz w jakim fragmecie szukac usterki.Np.badasz sygnl przed kondensatorem wejsciowym i za tym kondensatorem jest sygnal duzo slabszy to juz wiadomo ze to ten kondensator zaniza poziom sygnalu.To byl przyklad bo nie jest powiedziane ze musi to byc kondensator,moze to byc potencjometr,tranzystor w przedwzmacniaczu,przelacznik zrodla sygnalu itp. Na drugi raz uzyj "szukaj" bo bylo juz wiele razy o takich usterkach moze nie koniecznie w zodiaku ale niema to znaczenia!
  • #12 3358833
    alien139
    Poziom 15  
    Ok zaraz zabiore sie do roboty.Dziekuje za porade.
    Szukałem ale takiego patentu nie znalazłem-widocznie za mało szukałem , a moze przezto ze szukałem z Zodiakach ?
    Pozdrawiam

Dodano po 52 [minuty]:

Zodiak naprawiony , zamieniłem kondensatory c406 c402 i c410 i usterka przeniosła sie na drugi kanał, głownym winowajcą był kondensator 220mikro (c402 - wylany).
    Jednak wymienie wszytkie te kondensatory , bo reszta tez nie wygląda wesoło , czyli 6 sztuk(po 3 na kanał).
    Przyczyną nie był przedwzmacniacz a jednak zasilanie stopnia koncowego mocy.
    Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

Z radmorem dalej mam prblem , problem tkwi gdzieś w przedwzmacniaczu, a napewno nie po stronie koncowki bo po zamianie płytek od koncowek , problem pozostaje na tym samym kanale.
    prosze o pomoc
  • #13 3361423
    alien139
    Poziom 15  
    W przedwzmacniaczu pozamieniałem kondensatory , sprawdziłem wszytkei połaczenia i nic nie pomogło , dalej ten sam problem.
    Dodam ze przełaczniki i potencjometry sa ok.
    Gdzie jeszcze szukać ?
  • #14 3379585
    alien139
    Poziom 15  
    Moze ktos pomuc ?
  • #15 3516255
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Mam dokładnie ten sam problem!Prawy kanał zanika(robi się bardzo cichy), ale dopiero po jakimś czasie grania!
    Bardzo zależy mi na tym sprzęcie, bo jestem stary zboczeniec na ich punkcie :D.Czy odpowiedź napisana przez alien139 jest pewna?
    Posiadam Unitra Zodiak DSS402
  • #16 3519036
    alien139
    Poziom 15  
    Witam ,
    Ja mam tego samego zodiaka, u mnie pow ymianie tych kondensatorów zodiak zaczoł chodzić jak nowy.
    Bardzo prawdopodobne ze u ciebie też pomoże.
    Spróbuj bo warto, koszt ok.2zł , pozatym wyamiana tych kondensatorów po tylu latach pracy jest wskazana.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Dalej amm problem z radmorem....
  • #17 3521094
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Dzięki spróbuje!Opiszę efekty, naprawdę lubię ten sprzęt, pod niego jescze mam gramofon Bernard, naprawdę fajna sprawa.
  • #18 3524939
    alien139
    Poziom 15  
    Zgadzam sie,zodiak to najlepszy sprzet w swoim przedziale cenowym.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nierównej głośności kanałów w amplitunerach ZODIAK DSS 402 oraz RADMOR 5102-T, gdzie jeden kanał gra ciszej i ma słabszą dynamikę oraz bas. Wykluczono uszkodzenie kolumn oraz potencjometrów, a także kable sygnałowe, gdyż problem występuje niezależnie od źródła dźwięku (radio, CD). Wskazano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzone kondensatory elektrolityczne, szczególnie w zasilaniu stopnia końcowego mocy, oraz ewentualne problemy z połączeniami kablowymi i wtyczkami w przedwzmacniaczu. Zalecano metodę diagnostyczną z użyciem wzmacniacza podsłuchowego do lokalizacji zaniku sygnału na poszczególnych stopniach toru audio. W przypadku ZODIAKA wymiana kondensatorów C406, C402 i C410 (220 µF) rozwiązała problem, a usterka przeniosła się na drugi kanał, co potwierdziło uszkodzenie kondensatora. W RADMORZE problem pozostał po zamianie płytek końcówek mocy, co wskazuje na usterkę w przedwzmacniaczu, mimo sprawdzenia kondensatorów, potencjometrów i przełączników. Wskazano również na konieczność dokładnej kontroli połączeń i ewentualnych zimnych lutów. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych jest rekomendowana ze względu na wiek urządzeń i typowe zużycie tych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA